Junior szoftvertesztelő képzés

A képzés alatt megismertetünk a szoftverfejlesztéshez nélkülözhetetlen szoftvertesztelés irányelveivel, céljaival, különböző megközelítéseivel és gyakorlati technikáival. A tréning sikeres elvégzése után Junior szoftvertesztelőként tudsz majd elhelyezkedni.

Képzésünkön olyan átfogó tudásra tehetsz szert, mellyel magabiztosan fogsz megoldani szoftvertesztelési feladatokat nagyobb alkalmazások esetén is. Meg tudod tervezni a tesztelést senior tesztelők iránymutatása mellett, és meg tudod írni a tervek alapján a szükséges teszteseteket is. Ezeket aztán képes leszel lefuttatni és kiértékelni a szakmai szabályok szerint.

Miért válaszd ezt a képzést?

 1. Mert a szoftveripar nem csak szoftver tervezéséből és programozásából áll. A tesztelők szerepe ugyanolyan fontos, nélkülük nem készülhet el a szoftver. Ráadásul minden, ami bérezés, megbecsültség és álláslehetőségek kapcsán a programozókra igaz, az igaz a szoftvertesztelőkre is.
 2. Mert a tesztelői szakma mind Magyarországon, mind külföldön keresett szakma, így nem jelent majd problémát az elhelyezkedés itthon és a határokon túl sem.
 3. Mert rendelkezel erős szakmai kíváncsisággal és kritikus hozzáállással arra vonatkozóan, hogy egy szoftver működését még a legváratlanabb helyzetekben is biztosítsd.
 4. Mert szeretsz és tudsz is emberekkel kommunikálni, képes vagy a szoftveripar különböző beállítottságú és stílusú képviselőivel (felhasználók, fejlesztők, döntéshozók) szót érteni.

Mit csinál egy szoftvertesztelő?

A szoftvertesztelő szakember ellenőrzi az elkészült alkalmazás működését. Bizonyára Te is hallottál már olyan hibákról, amelyek miatt egy alkalmazást sürgősen frissíteni kellett, vagy vissza kellett vonni. Ezek többnyire elkerülhetők lettek volna alapos teszteléssel.

A szoftvertesztelő feladata a szoftverfejlesztés támogatása, hogy speciális tudásával, kritikus szemléletével a szoftver korrekt működéséről meggyőződjön. Szoftvertesztelőként Te leszel az, aki megtervezi majd a tesztelést, így elkészíted a terv szerinti teszteseteket és ezeket manuálisan vagy automatizálva lefuttatod, kiértékeled. Az értékelésed alapján dönthet a menedzsment arról, hogy egy szoftver kibocsátható-e vagy további fejlesztési munkát igényel.

Milyen technológiákat tanulhatsz meg a képzés során?

Szakirányú képzésünkön ismereteket szerzel több, a teszteléshez szükséges területen, és átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket sajátítasz el a tesztelésben. Megismerkedsz a szoftverek általános felépítésével, megtanulod, hogyan tudod a munkádat és persze kollégáid munkáját is nyomon követni, hogyan tudsz hatékonyan csapatban dolgozni.

Megismered és használni fogod a tesztelés tervezésében a nemzetközileg elfogadott leírónyelvet, az UML-t, képes leszel relációs adatbázisokban kereséseket, lekérdezéseket megvalósítani. Megismered és begyakorlod a különböző tesztelési technikákat, azok alkalmazhatóságát, erősségeiket és korlátaikat egyaránt.

Alapismeretek

 • Linux operációs rendszer kezelése, állománykezelés, rendszeradminisztráció
 • Verziókezelő rendszerek (Git)
 • Szoftverarchitektúrák (asztali alkalmazások, webes rendszerek, többrétegű szoftverek)
 • UML leírónyelv alapok (elemek, relációk, fontosabb diagramok)
 • Adatbázisok kezelése, lekérdezések összeállítása (relációs adatbázisok, az SQL nyelv ismerete)

Szorosan vett szakmai ismeretek

 • A tesztelés módszerei, tesztcélok megfogalmazása
 • Statikus és dinamikus tesztelés (felülvizsgálatok jelentősége, alkalmazások)
 • Kódelemzés (kódminőség, kódhibák kiszűrése szoftver eszközökkel)
 • Funkcionalitás és struktúra alapú tesztelés (feketedoboz, fehérdoboz technikák alkalmazása, tapasztalat alapú tesztelés)
 • Tesztmenedzsment (tesztelői feladatok, dokumentálás, hibák kezelése)
 • Tesztelési eszközök ismerete

Vissza a Struktúraváltó oldalára

Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések

Tovább  
A GINOP-6.2.8-VEKOP-20-2020-00001
Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése, struktúraváltást támogató informatikai képzések keretében támogatott projekt.