Oracle vizsgainformációk

Szerezz eladható tudást az Oracle termékek és technológiák területén! Az Oracle technikai minősítései az egész világon elismert oklevelet nyújtanak és igazolják a megszerzett tudást, növelik a munkavállalók szakmai hitelességét, értékesebbé teszik és megkülönböztetik a munkavállalókat a munkaerőpiacon és elősegítheti a szakmai, munkahelyi előrelépést.

Mivel a cégek a naprakész informatikai tudást sok esetben a megszerzett oklevelekben látják, ezért a minősítések megléte mind itthon mind külföldön egyre több állás betöltésének feltétele. Annál is inkább, mivel azoknak a cégeknek, akik hivatalos partnerei, viszonteladói, vagy disztribútorai kívánnak lenni a minősítéseket is kiadó vállalatoknak, szintén alkalmazniuk kell olyan szakembereket, akik a megfelelő minősítésekkel rendelkeznek.

Oracle minősítések rendszere

Az Oracle jelenleg a minősítések terén több irányvonalat (pl. Database, Java and Middleware, Applications, Server and Storage Systems ) kínál a vizsgázóknak.

Az Oracle minősítéseknek négy szintje van: Oracle Certified Associate, Professional, Expert és Master. Fontos, hogy a minősítések egymásra épülnek, tehát amíg az OCA minősítéshez elég egy vagy két vizsga letétele, addig a legtöbb OCP minősítéshez már az OCA minősítés és plusz egy vagy több vizsga kell. Ugyanígy az OCE minősítés a legtöbb esetben OCP minősítést és plusz vizsgákat követel. Az OCM minősítéshez pedig az OCP minősítésen felül további speciális feltételeknek kell megfelelni. Az OCP és OCE minősítések nagy részénél, valamint az OCM minősítéseknél a vizsgákon kívül követelmény a hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel is.

Az alábbiakban a legnépszerűbb minősítéseket mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. A részletekről érdeklődj a téma termékmenedzserénél, vizsga esetén vizsgaadminisztrátorunknál, vagy kérjük, látogasd meg az Oracle weboldalát (Training/Certification Program).

Oracle Adatbázis és MySQL minősítések

Legnépszerűbb Oracle adatbázis, SQL, PL/SQL és MySQL minősítések (Oracle Certified Associate / Oracle Certified Professional)

Oracle Database 12c Administrator Certified Associate (OCA)

A minősítés megszerzői bizonyítják általános jártasságukat az új Oracle 12c adatbázis rendszerek adminisztrálás területén. A minősítés megszerzéséhez két vizsgát kell sikeresen teljesíteni, az egyik az 1Z0-062 kódú adminisztrációs vizsga, a másik az SQL alapok témában az 1Z0-061 vizsga (vagy megfelelő a korábbi 11g verziójú 1Z0-051 vagy 1Z0-047). A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott a hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Database 12c Administrator Certified Professional (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle 12c adatbázisok haladó szintű adminisztrálása és karbantartása területén. A minősítés megszerzéséhez előzetes Oracle 12c OCA minősítéssel kell rendelkezni és az 1Z0-063 kódú haladó adminisztrációs vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A vizsgák mellett követelmény egy kapcsolódó hivatalos Oracle 11g vagy 12c tanfolyamon való részvétel és ennek igazolása is.

Oracle Database 11g Administrator Certified Associate (OCA)

A minősítés megszerzői bizonyítják általános jártasságukat az Oracle 11g adatbázis adminisztrálás területén. A minősítés megszerzéséhez két vizsgát kell sikeresen teljesíteni, az egyik az 1Z0-052 adminisztrációs alapvizsga, a másik az SQL témában az 1Z0-007, 1Z0-047 vagy 1Z0-051 vizsgák közül választható. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott a hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Database 11g Administrator Certified Professional (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle 11g adatbázisok adminisztrálása, optimalizálása és karbantartása területén. A minősítés megszerzéséhez előzetes Oracle 11g OCA minősítéssel kell rendelkezni és az 1Z0-053 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A vizsgák mellett követelmény egy kapcsolódó hivatalos Oracle 11g tanfolyamon való részvétel és ennek igazolása is.

Oracle PL/SQL Developer Certified Associate (OCA)

A minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat a PL/SQL nyelv használatában, PL/SQL alapú alkalmazások fejlesztésében az Oracle 10g vagy 11g vagy 12c rendszerekhez egyaránt. A minősítés megszerzéséhez két vizsgát kell sikeresen teljesíteni. Az egyiket SQL témában: 1Z0-047 (10g) vagy 1Z0-051 (11g) vagy 1Z0-061 (12c), a másikat pedig PL/SQL témában: 1Z0-147 vagy 1Z0-144 kódú vizsgák közül választható. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott a hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Advanced PL/SQL Developer Certified Professional (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat a PL/SQL nyelv haladó használatában az Oracle 10g vagy 11g vagy 12c rendszerekben egyaránt.

A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Professional, MySQL 5.x Database Administrator (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket a MySQL adatbázisok adminisztrálása, optimalizálása és karbantartása területén. A minősítés megszerzéséhez az 5.6 verzió esetében az 1Z0-883 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon (élő, LVC vagy Training on Demand) való részvétel.

Oracle Certified Professional, MySQL 5.x Developer (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat a MySQL adatbázishoz való alkalmazások fejlesztésében. A minősítés megszerzéséhez az 5.6 verzió esetében az 1Z0-882 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon (élő, LVC vagy Training on Demand) való részvétel.

Legnépszerűbb Oracle adatbázis és MySQL szakértői minősítések (Oracle Certified Expert)

Oracle Database: SQL Certified Expert (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle SQL lekérdezőnyelv területén. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-047 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Expert, Oracle Database 11g Release 2 SQL Tuning (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle 11g R2 adatbázisokon az SQL utasítások hangolása, optimalizálása területén. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-117 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Database 11g: Performance Tuning Certified Expert (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle 11g adatbázisok optimalizálása és hangolása területén. A minősítés megszerzéséhez vagy előzetes Oracle 11g DBA OCP minősítéssel kell rendelkezni és a 1Z0-054 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni.

Oracle Database 10g: Real Application Clusters Administrator Certified Expert (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle 11g Real Application Cluster és Grid adminisztrálás és üzemeltetés területén. A minősítés megszerzéséhez előzetes Oracle 11g vagy 12c DBA OCP minősítéssel kell rendelkezni és az 1Z0-058 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni.

Oracle Application Express Developer Expert (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az OracleApplication Express környezetben történő alkalmazásfejlesztési területén. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-450 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni.

Oracle Adatbázis mester minősítések (Oracle Certified Master)

Oracle Database 11g Administrator Certified Master (OCM)

A legmagasabb szintű prémium minősítés, melynek megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket különböző összeállítású Oracle 11g alapú adatbázis rendszerek telepítése, konfigurálása és adminisztrálása, optimalizálása, karbantartása területén. A minősítés megszerzéséhez előzetes Oracle 11g DBA OCP minősítéssel kell rendelkezni és az Oracle 11g OCM 2 napos gyakorlati vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A vizsgák mellett két kapcsolódó hivatalos Oracle 11g haladó tanfolyamon való részvétel is követelmény .

Java minősítések

Oracle Certified Professional: Java SE 11 Developer

A minősítés megszerzői a Java programozási nyelv 11-es verziójában való jártasságukat bizonyítják. A minősítés megszerzéséhez a Java SE 11 Developer, 1Z0-819 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. Ez a régebbi Java SE 11 Programmer 1., 1Z0-815 és Java SE 11 Programmer 2., 1Z0-816 kódú vizsgákat váltotta ki.

A vizsga témakörei a következők:

A korábbi OCP Java 6 – 8-ig minősítések az Upgrade OCP Java 6, 7 & 8 to Java SE 11 Developer, 1Z0-817 kódú vizsgával frissíthetőek a Oracle Certified Professional: Java SE 11 Developer minősítésre.

A minősítés megszerzéséhez nem szükséges hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer (OCA)

A minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat a Java programozási nyelv 8-as verziójának használatában, illetve az egyszerű, Java technológián alapuló programok készítésében. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-808 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Professional, Java SE 8 Programmer (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat a Java programozási nyelv használatában. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-809 vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A 1Z0-850 kódú vizsga megléte előfeltétel.

A minősítés megszerzéséhez nem szükséges hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Foundations Associate

A minősítés kifejezetten Java oktatáson résztvevőknek lett kifejlesztve, akik még nem rendelkeznek éles programozási tapasztalattal. A vizsgához a Java programozási nyelv alapjait kell ismerni. A minősítés megszerzéséhez a Java Foundations, 1Z0-811 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni.

A minősítés megszerzéséhez nem szükséges hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Professional, Java EE 7 Application Developer

A minősítés megszerzői bizonyítják tudásukat a Java Platform, Enterprise Edition 7 területén, mind Front-end, mind Back-end területeken.

A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-900 vizsgát kell sikeresen teljesíteni, további előfeltétel nincs.

Oracle Applications – Oracle alkalmazásokkal kapcsolatos minősítések

Az Applications területen azok a jól képzett szakemberek, fejlesztői csoportok, elemzők, konzultánsok és adminisztrátorok tudnak megfelelő minősítéseket szerezni, akik biztos tudással és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek az Oracle alkalmazások készítése, használata és testreszabása területén.

Ezen a területen az alábbi témákban lehet jelenleg minősítéseket szerezni:

Az Applications terület minősítésének teljes rendszere és részletes vizsgainformációk itt érhetőek el.

Middleware Server és Storage Systems minősítések

Weblogic Server alap minősítés (Oracle Certified Associate)

Oracle Certified Associate, Weblogic Server Administrator (OCA)

A minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat az Oracle Weblogic Server 11g vagy az új 12c adminisztrálásának területén. A minősítés megszerzéséhez a 11g verzióhoz 1Z0-102, az új 12c verzió esetében a 1Z0-133 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel

Oracle Solaris rendszeradminisztrátor alap minősítés (Oracle Certified Associate)

Oracle Certified Associate, Oracle Solaris 10 Operating System (OCA)

A minősítés megszerzői bizonyítják általános jártasságukat az Oracle Solaris 10 UNIX operációs rendszer adminisztrálásának területén. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-876 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Associate, Oracle Solaris 11 Operating System (OCA)

A minősítést javasoljuk mindenkinek, aki alapos ismeretekkel rendelkezik a Solaris 11 operációs rendszer adminisztrálásában. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-821 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Solaris rendszeradminisztrátor haladó minősítés (Oracle Certified Professional)

Oracle Certified Professional, Oracle Solaris 10 System Administrator (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle Solaris 10 UNIX operációs rendszer adminisztrálása területén. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-877 és az 1Z0-878 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez kötelező egy hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel . Korábbi SCSA minősítés upgrade-eléséhez Solaris 10-re az 1Z0-879 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. Upgrade esetén nem szükséges a hivatalos tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Professional, Oracle Solaris 11 System Administrator (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle Solaris 11 UNIX operációs rendszer adminisztrálása területén. A minősítés megszerzéséhez Solaris 11 OCA minősítés és az 1Z0-822 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez kötelező egy kapcsolódó hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel . Korábbi SCSA minősítés upgrade-eléséhez Solaris 11-re az 1Z0-820 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Certified Professional, Oracle Solaris Cluster 3.2 System Administrator (OCP)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle Solaris Cluster 3.2, vagy a Sun Cluster 3.2 környezet telepítése és adminisztrálása területén. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-884 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel.

Oracle Solaris rendszeradminisztrátor szakértői minősítések (Oracle Certified Expert)

Oracle Certified Expert, Oracle Solaris 10 Network Administrator (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle Solaris 10 UNIX operációs rendszer hálózatos környezetben történő üzemeltetése területén. A minősítés megszerzéséhez előzetes OCP Solaris 10 System Administrator (vagy korábbi SCSA) minősítéssel kell rendelkezni és az 1Z0-880 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez nem szükséges, de ajánlott hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel. (Régebben Sun Certified Network Administrator minősítés)

Oracle Certified Expert, Oracle Solaris 10 Security Administrator (OCE)

A minősítés megszerzői bizonyítják magas szintű ismereteiket az Oracle Solaris 10 UNIX operációs rendszer biztonsági megoldásainak területén. A vizsga letételéhez nem szükséges, de erősen ajánlott előzetes OCP Solaris 10 System Administrator (vagy korábbi SCSA), vagy OCE Solaris 10 Network Administrator (vagy korábbi SCNA) minősítés megléte. A minősítés megszerzéséhez az 1Z0-881 kódú vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A vizsgák mellett követelmény egy kapcsolódó hivatalos Oracle tanfolyamon való részvétel is.
A Server and Storage Systems területen még számos egyéb téma elérhető:

A Server and StorageSystems terület minősítésének teljes rendszere és részletes vizsgainformációk itt érhetőek el.

Oracle tanfolyamok

A Training360 hivatalos Oracle oktatóközpont (Oracle Approved Education Center - OAEC), ahol elérhetőek az Oracle régóta népszerű és legújabb képzései is, minden esetben minősített, sok éves gyakorlattal rendelkező oktatók előadásában.

Az OCA vizsgákhoz ajánljuk a kapcsolódó tanfolyam elvégzését, mivel biztos tudással sokkal nagyobb az esélye a sikeres vizsgák esélye is, azonban a felkészülés önállóan is megoldható, amennyiben rendelkezik megfelelő gyakorlattal, illetve gyakorlási lehetőséggel. Az OCP szintű vagy magasabb (OCE, OCM) minősítések megszerzéséhez a legtöbb esetben legalább egy hivatalos Oracle tanfolyam elvégzése kötelező!

Hivatalos Oracle képzéseinkről itt találsz részletes információt.

Oracle vizsgák

Az adott Oracle minősítéseket az Oracle által előírt vizsgák letételével lehet megszerezni. Az egyes minősítésekhez szükséges vizsgák átfedésben lehetnek (egy vizsga több minősítésbe is beleszámíthat), érdemes egy minősítési tervet összeállítanod, annak érdekében, hogy biztosan a Neked legmegfelelőbb vizsgákat tedd le.

Az OCA, OCP és OCE minősítésekhez kapcsolódó vizsgákat a Training360 Pearson VUE vizsgaközpontjában tudod letenni. Az OCM (Master) vizsgákat az Oracle University szervezi. A lehetséges időpontokról és a vizsga menetéről ők tudnak információt adni.

A vizsgák angol nyelven zajlanak, ezért az angol nyelv alapfokú ismerete szükséges. Az Oracle vizsgák alatt semmilyen jegyzet vagy segédeszköz nem használható.

A vizsga befejeztével (a legtöbb vizsga esetében) azonnal kiadjuk az aláírt, lepecsételt vizsgaeredményt vizsgaadminisztrátorunktól. Ez alól minden esetben kivételt képeznek a béta (1Z1 kóddal kezdődő) vizsgák, amelyeknek eredményét a béta időszak végével, meghatározott időszakban közvetlenül az Oracle küldi ki.

A vizsgák és minősítések rendszerével, a lehetséges időpontokkal és árakkal kapcsolatban kérjük, keresd a témával foglalkozó termékmenedzserünket vagy vizsgaadminisztrátorunkat.

Oracle minősítések karbantartása

A már megszerzett Oracle minősítések nem évülnek el, azonban a minősítési utak bizonyos időközönként frissítésre kerülnek, és esetleg az Oracle kiveszi őket a megszerezhető minősítések közül. Erről az Oracle saját blogján és hírlevélben minden esetben tájékoztatja az adott minősítéssel rendelkező szakembereket.

Amennyiben olyan témában szeretnél minősítést szerezni, ami már régóta megtalálható az Oracle kínálatában, és abból több újabb verzió is létezik, minden esetben javasoljuk, hogy tájékozódj az adott téma visszavonási dátumáról.