Microsoft vizsgainformációk

Szerezz Te is hivatalos Microsoft szakértő minősítést! A Microsoft által kiadott minősítések az egész világon elismertek, és nemcsak a Microsoft technológiák terén megszerzett tudást igazolják, hanem szakmai hitelességét, felkészültségét is, valamint értékesebbé teszik a munkavállalókat a munkaerőpiacon.

A Microsoft minősítései a legtöbb területet lefedik, és sok esetben egymásra épülnek, így is biztosítva azt, hogy minden szakember az általa használt technológiákhoz és adott munkakörökhöz legszorosabban kapcsolódó minősítéseket tudja kiválasztani.

A Microsoft minősítés előnyei

A hivatalos Microsoft minősítések megszerzéséhez minden esetben hivatalos vizsgát vagy vizsgákat kell letenni, amelyeknek tartalmát teljes egészében a Microsoft határozza meg.

A Microsoft minősítések megszerzését minden olyan informatikai szakembernek ajánljuk, akik szeretnének kézzel fogható bizonyítékot felmutatni tudásukról, és szeretnék karrierlehetőségeiket növelni a belföldi és külföldi informatikai piacon.

Azok a cégek, amelyek Microsoft termékeket és technológiákat használnak, valamint hivatalos Microsoft minősítésekkel rendelkező szakembereket alkalmaznak, részt vehetnek a Microsoft Certified Partner programban, amely segítségével a Microsoft nyújtotta szakmai és marketing támogatásokkal sikeres, nemzetközi szinten is elismert vállalatokká fejlődhetnek.

A Microsoft minősítések előnyeiről részletesen itt olvashatsz.

Megújult Microsoft vizsgák és minősítések

Az új szoftvertermékek megjelenésével és a felhő technológia egyre nagyobb térhódításával a Microsoft új vizsgákat és minősítési rendszert alakított ki. Az új minősítések már nem csak adott technológiákhoz, hanem pl. a felhő témákban adott munkakörök, pozíciók betöltéséhez kerültek kialakításra (szerepkör alapú minősítések). A vizsgák és minősítések a Windows 10, Windows Server 2012/2016, az SQL Server 2012/2014/2016/2017, Exchange 2013/2016, SharePoint 2016, Office 365, Azure és a System Center 2016 termékekhez, fejlesztői vonalon pedig a Visual Studio termékekhez kapcsolódnak.

Az elérhető minősítések az MTA (Microsoft Technology Associate), az MCSA (Microsoft Certified Solution Associate), MCSE (Microsoft Certified Solution Expert) és MCSD (Microsoft Certified Solution Develorer) címek.

A felhő alapú rendszerekhez kapcsolódó, új szerepkör alapú minősítések (Microsoft Certified Fundamentals, Microsoft Certified Associate, Microsoft Certified Expert) érhetők el, és a közeljövőben több minősítés ezen új szerepkör alapú rendszerre történő átalakulására lehet számítani.

A Microsoft minősítések közé tartozik még a MOS (Microsoft Office Specialist), erről részletesen külön oldalon található információ.

Az új minősítéseket a technológia gyors fejlődése miatt folyamatosan, témától függően 2-3 évente frissítenünk szükséges.

További részletes információk a Microsoft oldalán találhatók.

Microsoft technikai minősítések rendszerek (frissítve 2019. január)

Microsoft Technology Associate (MTA)

A Microsoft Technology Associate (MTA) minősítés az egyik legjobb belépési pont, hogy alapszintű IT tudásunkról nemzetközi minősítést szerezzünk. Elég egy hivatalos vizsgát letennünk, és máris elindítottuk IT karrierünket az általunk választott területen és technológiában.

Az MTA minősítés a legnépszerűbb és a vállalatok által is elismert alapminősítés IT infrastruktúra (operációs rendszerek, biztonság, felhő, mobil), adatbázis-kezelés és szoftverfejlesztés témában, ideális az IT-ban kezdők, közép- vagy felső szintű oktatási intézményekben tanuló diákok, illetve más területről IT munkakörre váltók számára. Az MTA-ra építve később a magasabb szintű technikai minősítések felé (pl. MCSA, MCSE, MCSD) is tovább lehet akár lépni.

A minősítés további részleteit a Microsoft hivatalos oldalán is megtalálod.

Microsoft Certified Solutions Associate – MCSA

Az MCSA minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat az adott rendszerek, technológiák mindennapos használatában és menedzselésében, legyen szó akár felhő integrált rendszerről vagy önálló infrastruktúráról.

Az MCSA minősítéseket jellemzően több (2-3) vizsga letételével lehet megszerezni. Az MCSA minősítések sok esetben előfeltételét jelentik a magasabb szintű MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert) és MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) minősítések megszerzésének. Megjegyzés: a jövőben az MCSA minősítések új szerepkör alapú minősítéssé (Microsoft Certified Associate) történő átalakulására kell számítani.

MCSA minősítés az alábbi témákban érhető el:

Az MCSA minősítésekről részletes információt itt találsz.

Microsoft Certified Solutions Expert – MCSE

Az MCSE minősítés megszerzői bizonyítják jártasságukat adott összetett rendszerek, technológiák magas szintű használatában, alkalmazásában és menedzselésében, beleértve a felhő alapú infrastruktúrákat is. Az MCSE minősítések az MCSA minősítésekre épülnek.

Megjegyzés: a jövőben az MCSE minősítések új szerepkör alapú minősítéssé (Microsoft Certified Expert) történő átalakulására kell számítani.

MCSE minősítés az alábbi témákban érhető el jelenleg:

Az MCSE minősítésekről részletes információt itt találsz.

ÚJ! Microsoft szerepkör alapú minősítések

A Microsoft új szerepkör (role-based) alapú minősítései jelenleg Fundamentals, Associate és Expert szinteken érhetők el, elsősorban a felhő (Azure/Office365) alapú technológiákhoz, de a közeljövőben számítani lehet a korábbi MCSA, MCSE minősítések átalakulására/megjelenésére is. Az egyes címek megszerzői bizonyítják jártasságukat adott munkakör betöltéséhez szükséges rendszerek, technológiák használatában, alkalmazásában és menedzselésében.

Az új szerepkör alapú minősítésekről részletes információt itt találsz.

Microsoft Certified Solutions Developer – MCSD

A fejlesztői cím a Windows és webes alkalmazásfejlesztés és szoftveréletciklus-menedzsment témákhoz kapcsolódik.

Az MCSD minősítés további részletei ezen a linken találhatóak.

Microsoft tanfolyamok és vizsgák

Amennyiben Microsoft vizsgát szeretnél tenni, akkor érdemes arra figyelned, hogy egy adott vizsgához több tanfolyam elvégzése is hasznos lehet, ugyanakkor egy tanfolyam ismeretanyaga akár több vizsgánál is felhasználható.

A sikeres vizsgaeredményhez a tanfolyamok elvégzése mellett fontos a megfelelő gyakorlat, és mindenképpen javasoljuk a külön, célirányos vizsgafelkészülést is.

Amennyiben olyan képzés vagy vizsga érdekel, amit nem találsz meg oldalunkon, kérjük, keresd meg a téma oktatásszervezőjét vagy a vizsgaadminisztrátorunkat, akik segítenek megtalálni a szükséges információkat.

Microsoft vizsgafelkészülési lehetőségek, vizsgázási információk

A hivatalos Microsoft minősítéseket a Microsoft által előírt vizsgák sikeres teljesítésével lehet megszerezni. A vizsgára való jelentkezéshez és a vizsgázáshoz a hivatalos tanfolyamok letétele nem szükséges, viszont a hivatalos Microsoft tanfolyamok, illetve a kifejezetten vizsgákhoz összeállított anyagok ismerete biztosítja a legjobb felkészültséget.

A Microsoft vizsgafelkészüléshez az alábbi módokat ajánljuk.

Hivatalos Microsoft tanfolyamok szinte minden Microsoft vizsgához

Online tanfolyamok és videós csomagok

Online gyakorlat- és problémaorientált tudásépítés a legnépszerűbb, aktuális témákban. Tanulj kényelmesen, profi szakemberektől, nagyon kedvező áron, akár a saját tempódban. Visszanézhető adások, széles körű interaktív lehetőségek, otthon is elvégezhető gyakorlatok és letölthető tantermi környezetek. Az anyagok részben segítenek az ismeretek megszerzésében és a vizsgára való felkészülésben is.

Vizsgafelkészítő könyvek

Például a Microsoft Press kifejezetten vizsgára felkészítő kiadványai, melyeket a legnagyobb online könyvesboltokban találhatsz meg.

Microsoft.com/Learning

Ahol a legrészletesebb leírást találhatod a vizsgákról, minősítésekről, az ezek által lefedett ismeretekről.

A Microsoft technikai vizsgák menete

A Microsoft vizsgákat a Training360 Pearson VUE vizsgaközpontjában teheted le. A Microsoft vizsgára történő jelentkezés során az első alkalommal regisztrálnod kell magadat a Microsoft rendszerébe, majd ezt követően tudsz vizsgára jelentkezni online vagy a Training360 vizsgaközpont adminisztrátorainak segítségével. A regisztráció során kapod meg az egyedi Microsoft azonosítódat is (MC ID vagy korábbi nevén MCP ID), amit későbbi azonosításhoz, újabb vizsgajelentkezéshez, vagy egyéb privát tartalmak eléréséhez is használhatsz.

A Microsoft vizsgák jellemzően 2-3 óra időtartamúak, a vizsgát legkésőbb a vizsgaközpont zárási időpontjáig be kell fejezni. A vizsgák angol nyelven zajlanak, ezért az angol nyelv alapfokú ismerete szükséges. A Microsoft vizsgák általában teszt jellegűek, és 40-60 kérdést, illetve sok esetben szimulációs feladatokat is tartalmaznak, a témától függően. A Microsoft vizsgák alatt semmilyen jegyzet vagy segédeszköz nem használható.

A vizsga befejeztével (a legtöbb vizsga esetében) vizsgaadminisztrátorunk azonnal kiadja az aláírt, lepecsételt vizsgaeredményt. A vizsgaeredmény legkésőbb 5 munkanapon belül elérhető lesz az Microsoft Certified Professional (MCP) oldalon is.

A vizsgák és minősítések rendszerével, a lehetséges időpontokkal és árakkal kapcsolatban kérjük, keresd a témával foglalkozó termékmenedzserünket vagy vizsgaadminisztrátorunkat.

Amennyiben a vizsgád esetleg nem sikerül, ebben az esetben 24 óra múlva újra próbálkozhatsz. Amennyiben második alkalommal sem sikerülne vizsgád, a harmadik próbálkozás előtt 14 napot kell várnod (az MTA vizsgák esetében 7 napot).

Amennyiben bármilyen problémád merülne fel a vizsgáiddal vagy minősítéseiddel kapcsolatban, kérjük, jelezd azt vizsgaadminisztrátorunknak, aki segít megtalálni a szükséges információkat.

Ha szükséges, közvetlenül is el tudod érni a Microsoftot az emeamcp@msdirectservices.com e-mail címen. Ez utóbbi esetben kérjük, figyelj rá, hogy a levélben mindenképpen szerepeljen az MC azonosítód (Microsoft Certification ID).

Microsoft technikai minősítések előnyei és karbantartása

Miután sikeresen letetted első Microsoft vizsgádat, a Microsoft tájékoztató e-mailben is megkeres, általában a vizsgától számított 5-10 munkanapon belül. Az e-mail beérkezésétől számított 90 napon belül jelentkezz be az MCP privát oldalra, ahol:

Az elérhető vizsgák és a megszerezhető minősítések listái időről időre frissítésre kerülnek. Az új vizsgákról és a régebbiek visszavonásáról a Microsoft weboldalon ( Visszavont vizsgák), az MCP hírlevelekből tájékozódhatsz, illetve azokról a Microsoft minősítéssel rendelkezők e-mailben is értesülhetnek.

Az új technikai minősítéseket a jelenlegi szabály alapján 2 évente szükséges frissíteni, illetve karbantartani, melyről a Microsoft e-mailben tájékoztat (kivétel ez alól a 2016 szeptember után megszerzett MCSE és MCSD minősítések, melyeket 3 évente elegendő frissíteni). A minősítéseid státuszáról, lejárati idejéről, frissítési lehetőségeiről a privát MCP oldaladon is találsz információt.

Egy adott vizsga megszűnése után azt letenni már nem lehet, azonban a már letett vizsgák az MCP oldalán továbbra is megjelennek. Amennyiben olyan technológiával dolgozol, amelynél egy vagy több újabb verzió is létezik, érdemes utánanézned a releváns vizsgák státuszának (aktív/hamarosan visszavonásra kerül/visszavont).