Microsoft vizsgainformációk

Szerezz Te is hivatalos Microsoft szakértő minősítést! A Microsoft által kiadott minősítések az egész világon elismertek, és nemcsak a Microsoft technológiák terén megszerzett tudást igazolják, hanem szakmai hitelességét, felkészültségét is, valamint értékesebbé teszik a munkavállalókat a munkaerőpiacon.

A Microsoft minősítései a legtöbb területet lefedik, és sok esetben egymásra épülnek, így is biztosítva azt, hogy minden szakember az általa használt technológiákhoz és adott munkakörökhöz legszorosabban kapcsolódó minősítéseket tudja kiválasztani.

A Microsoft minősítés előnyei

A hivatalos Microsoft minősítések megszerzéséhez minden esetben hivatalos vizsgát vagy vizsgákat kell letenni, amelyeknek tartalmát teljes egészében a Microsoft határozza meg.

A Microsoft minősítések megszerzését minden olyan informatikai szakembernek ajánljuk, akik szeretnének kézzel fogható bizonyítékot felmutatni tudásukról, és szeretnék karrierlehetőségeiket növelni a belföldi és külföldi informatikai piacon.

Azok a cégek, amelyek Microsoft termékeket és technológiákat használnak, valamint hivatalos Microsoft minősítésekkel rendelkező szakembereket alkalmaznak, részt vehetnek a Microsoft Certified Partner programban, amely segítségével a Microsoft nyújtotta szakmai és marketing támogatásokkal sikeres, nemzetközi szinten is elismert vállalatokká fejlődhetnek.

A Microsoft minősítések előnyeiről részletesen itt olvashatsz.

Megújult Microsoft vizsgák és minősítések

Az új szoftvertermékek megjelenésével és a felhő technológia egyre nagyobb térhódításával a Microsoft új vizsgákat és minősítési rendszert alakított ki. Az új minősítések már nem csak adott technológiákhoz, hanem pl. a felhő témákban adott munkakörök, pozíciók betöltéséhez kerültek kialakításra (szerepkör alapú minősítések).

A Microsoft minősítések közé tartozik még a MOS (Microsoft Office Specialist), erről részletesen külön oldalon található információ.

Az új minősítéseket a technológia gyors fejlődése miatt folyamatosan, témától függően 2-3 évente frissítenünk szükséges.

További részletes információk a Microsoft oldalán találhatók.

Microsoft technikai minősítések rendszerek (frissítve 2022. április)

Microsoft Technology Associate (MTA)

A Microsoft Technology Associate (MTA) minősítés az egyik legjobb belépési pont, hogy alapszintű IT tudásunkról nemzetközi minősítést szerezzünk. Elég egy hivatalos vizsgát letennünk, és máris elindítottuk IT karrierünket az általunk választott területen és technológiában.

Az MTA minősítés a legnépszerűbb és a vállalatok által is elismert alapminősítés IT infrastruktúra (operációs rendszerek, biztonság, felhő, mobil), adatbázis-kezelés és szoftverfejlesztés témában, ideális az IT-ban kezdők, közép- vagy felső szintű oktatási intézményekben tanuló diákok, illetve más területről IT munkakörre váltók számára. Az MTA-ra építve később a magasabb szintű technikai minősítések felé is tovább lehet akár lépni.

A Microsoft MTA minősítése 2022. június 30-án kivezetésre kerül.

MCSA, MCSE és MCSD minősítések

Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) minősítéshez kapcsolódó vizsgák 2021. január 31-el kivezetésre kerültek. A kivezetett vizsgák listáját itt találod.

Kivezetett minősítések:

A Microsoft szerepalapú képzésekre és tanúsítványokra helyezett hangsúlya segíthet a szükséges készségek és tapasztalatok megszerzésében, hogy előbbre léphess a felhőalapú világ felgyorsult és egyre versenyképesebbé váló világában. A szerepkör-alapú képzések és tanúsítványok naprakészen tartják az új funkciókat és szolgáltatásokat, amelyeket a Microsoft folyamatosan ad hozzá a felhőalapú megoldási területekhez, így minimalizálva az alkalmazandó munkakörökhöz kapcsolódó készséghiányokat.

Ha jelenleg MCSA, MCSD vagy MCSE tanúsítvánnyal rendelkezel, frissítheted profilodat az egyik új szerepkör-alapú tanúsítványunkkal, amely releváns lehet az számodra. Az alábbi ábra segít a megfelelő szerepkör-alapú tanúsítvány kiválasztásában:

Recommended Path to Microsoft Role-based Certification Options

Microsoft szerepkör alapú minősítések

A szerepkör alapú minősítéseket az alábbi területeken lehet megszerezni.

Developer (fejlesztő)

Felhőmegoldásokat tervezése, építése, tesztelése és karbantartatása. Szakterületei: Azure developer; Dynamics 365 finance and operations apps developer; Microsoft365 developer; Power Platform developer; Microsoft Power Automate RPA developer. Az egyes képesítésekhez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Administrator (üzemeltető)

Microsoft megoldások bevezetése, felügyelete és karbantartása. Szakterületei: Azure administrator; Microsoft 365 modern desktop administrator; Microsoft 365 security administrator; Microsoft Teams administrator; Identity and access administrator, Information protection administrator; Enterprise administrator; Azure Stack Hub administrator; Microsoft Teams voice engineer; Windows Server hybrid administrator; Cybersecurity architect. Az egyes képesítésekhez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Solution Architect

Szakértelem a számítástechnika, a hálózat, a tárolás és a biztonság területén. Szakterületei: Azure solutions architect; Dynamics 365 finance and operations apps solutions architect; Power Platform solution architect; Cybersecurity architect. Az egyes képesítésekhez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Data Engineer

Az adatok kezelésének, nyomon követésének, biztonságának és adatvédelmének megtervezése és megvalósítása az adatszolgáltatások teljes skálájának felhasználásával. Szakterülete: Azure data engineer. A képesítéshez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Data scientist

Gépi tanulási technikák alkalmazása üzleti problémákat megoldó modellek képzésére, értékelésére és telepítésére. Szakterülete: Azure data Scientist. A képesítéshez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

AI engineer

Kognitív szolgáltatásokat (Cognitive Services), a gépi tanulás (Machine Learning) és tudásbányászat (Machine Learning) használata a Microsoft AI-megoldások tervezésére és megvalósítására. Szakterülete: Azure AI engineer. A képesítéshez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Devops engineer

Az emberek, a folyamatok és a technológiák kombinálása, hogy folyamatosan értékes termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek megfelelnek a végfelhasználók igényeinek és az üzleti célkitűzéseknek. A képesítéshez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Security engineer

Biztonsági ellenőrzések és fenyegetésvédelem végrehajtása, a személyazonosság és a hozzáférés kezelése, valamint az adatok, alkalmazások és hálózatok védelme. Szakterületei: Azure security engineer; Identity and access administrator; Information protection administrator; Security operations analyst; Windows Server hybrid administrator; Cybersecurity architect. A képesítésekhez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Functional Consultant

A Microsoft Dynamics 365 és a Microsoft Power Platform használata az ügyfelek igényeinek előrejelzésére és megtervezésére. Szakterületei: Dynamics 365 Customer Service functional consultant; Dynamics 365 Field Service functional consultant; Dynamics 365 Finance functional consultant; Dynamics 365 Manufacturing functional consultant; Dynamics 365 Marketing functional consultant; Dynamics 365 Sales functional consultant; Dynamics 365 Supply Chain functional consultant; Power Platform functional consultant; Dynamics 365 Business Central functional consultant. A képesítésekhez szükséges vizsgákról itt olvashatsz bővebben.

Microsoft tanfolyamok és vizsgák

Amennyiben Microsoft vizsgát szeretnél tenni, akkor érdemes arra figyelned, hogy egy adott vizsgához több tanfolyam elvégzése is hasznos lehet, ugyanakkor egy tanfolyam ismeretanyaga akár több vizsgánál is felhasználható.

A sikeres vizsgaeredményhez a tanfolyamok elvégzése mellett fontos a megfelelő gyakorlat, és mindenképpen javasoljuk a külön, célirányos vizsgafelkészülést is.

Amennyiben olyan képzés vagy vizsga érdekel, amit nem találsz meg oldalunkon, kérjük, keresd meg a téma oktatásszervezőjét vagy a vizsgaadminisztrátorunkat, akik segítenek megtalálni a szükséges információkat.

Microsoft vizsgafelkészülési lehetőségek, vizsgázási információk

A hivatalos Microsoft minősítéseket a Microsoft által előírt vizsgák sikeres teljesítésével lehet megszerezni. A vizsgára való jelentkezéshez és a vizsgázáshoz a hivatalos tanfolyamok letétele nem szükséges, viszont a Microsoft tanfolyamok, illetve a kifejezetten vizsgákhoz összeállított anyagok ismerete biztosítja a legjobb felkészültséget.

A Microsoft vizsgafelkészüléshez az alábbi módokat ajánljuk.

Microsoft tanfolyamok szinte minden Microsoft vizsgához

Online tanfolyamok és videós csomagok

Online gyakorlat- és problémaorientált tudásépítés a legnépszerűbb, aktuális témákban. Tanulj kényelmesen, profi szakemberektől, nagyon kedvező áron, akár a saját tempódban. Visszanézhető adások, széles körű interaktív lehetőségek, otthon is elvégezhető gyakorlatok és letölthető tantermi környezetek. Az anyagok részben segítenek az ismeretek megszerzésében és a vizsgára való felkészülésben is.

Vizsgafelkészítő könyvek

Például a Microsoft Press kifejezetten vizsgára felkészítő kiadványai, melyeket a legnagyobb online könyvesboltokban találhatsz meg.

Microsoft.com/Learning

Ahol a legrészletesebb leírást találhatod a vizsgákról, minősítésekről, az ezek által lefedett ismeretekről.

A Microsoft technikai vizsgák menete

A Microsoft vizsgákat a Training360 Pearson VUE vizsgaközpontjában teheted le. A Microsoft vizsgára történő jelentkezés során az első alkalommal regisztrálnod kell magadat a Microsoft rendszerébe, majd ezt követően tudsz vizsgára jelentkezni online vagy a Training360 vizsgaközpont adminisztrátorainak segítségével. A regisztráció során kapod meg az egyedi Microsoft azonosítódat is (MC ID vagy korábbi nevén MCP ID), amit későbbi azonosításhoz, újabb vizsgajelentkezéshez, vagy egyéb privát tartalmak eléréséhez is használhatsz.

A Microsoft vizsgák jellemzően 2-3 óra időtartamúak, a vizsgát legkésőbb a vizsgaközpont zárási időpontjáig be kell fejezni. A vizsgák angol nyelven zajlanak, ezért az angol nyelv alapfokú ismerete szükséges. A Microsoft vizsgák általában teszt jellegűek, és 40-60 kérdést, illetve sok esetben szimulációs feladatokat is tartalmaznak, a témától függően. A Microsoft vizsgák alatt semmilyen jegyzet vagy segédeszköz nem használható.

A vizsga befejeztével (a legtöbb vizsga esetében) vizsgaadminisztrátorunk azonnal kiadja az előzetes vizsgaeredményt. A vizsgaeredmény legkésőbb 5 munkanapon belül elérhető lesz a Microsoft Certification Dashboard oldalon is.

A vizsgák és minősítések rendszerével, a lehetséges időpontokkal és árakkal kapcsolatban kérjük, keresd a témával foglalkozó termékmenedzserünket vagy vizsgaadminisztrátorunkat.

Amennyiben a vizsgád esetleg nem sikerül, ebben az esetben 24 óra múlva újra próbálkozhatsz. Amennyiben második alkalommal sem sikerülne vizsgád, a harmadik próbálkozás előtt 14 napot kell várnod.

Amennyiben bármilyen problémád merülne fel a vizsgáiddal vagy minősítéseiddel kapcsolatban, kérjük, jelezd azt vizsgaadminisztrátorunknak, aki segít megtalálni a szükséges információkat.

Ha szükséges, közvetlenül is el tudod érni a Microsoftot ezen a weboldalon.

Microsoft technikai minősítések előnyei és karbantartása

Miután sikeresen letetted első Microsoft vizsgádat, a Microsoft tájékoztató e-mailben is megkeres, általában a vizsgától számított 5-10 munkanapon belül. Az e-mail beérkezésétől számított 90 napon belül jelentkezz be az Microsoft Certification Dashboard privát oldalra, ahol:

Az elérhető vizsgák és a megszerezhető minősítések listái időről időre frissítésre kerülnek. Az új vizsgákról és a régebbiek visszavonásáról a Microsoft weboldalon (kivezetett vizsgák), az MCP hírlevelekből tájékozódhatsz, illetve azokról a Microsoft minősítéssel rendelkezők e-mailben is értesülhetnek.

Egy adott vizsga megszűnése után azt letenni már nem lehet, azonban a már letett vizsgák a Microsoft Certification Dashboard oldalán továbbra is megjelennek. Amennyiben olyan technológiával dolgozol, amelynél egy vagy több újabb verzió is létezik, érdemes utánanézned a releváns vizsgák státuszának (aktív/hamarosan visszavonásra kerül/visszavont).