Microsoft Office Specialist (MOS) vizsgák és minősítések

Mi a MOS?

A Microsoft Office Specialist (MOS) egy nemzetközi, a világon mindenhol elfogadott, Microsoft által kiadott minősítés, mely bizonyítja különböző szintű jártasságot és hozzáértést a Microsoft Office legnépszerűbb termékeinek készségszintű, gyakorlati használatában. A MOS minősítés a világ egyik legismertebb és elfogadottabb Office bizonyítványa, évente több mint 140 országban közel 1 millió vizsgát tesznek le a felhasználók.

Milyen témákban és szinteken érhető el a MOS minősítés?

A minősítés három szinten érhető el (Specialist, Expert és Master) jelenleg az Office 2013 és Office 2016 termékekhez kapcsolódóan. A Specialist szinten öt Office 2016 termékhez (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access), Office 2013 esetében további két termékhez (SharePoint és OneNote) kapcsolódóan lehet vizsgázni. Az Expert szinten a legnépszerűbb Word és Excel haladó tudás mérhető, a Master szint pedig egy összetett, részben az előző címekre több épülő, Office termék ismeretét (és vizsgáit) igénylő minősítés. Az adott minősítés megszerzéséhez a szükséges vizsgákat kell sikeresen teljesíteni.

Miért lehet fontos számomra vagy cégem, intézményem számára a MOS minősítés?

A világon az Office termékeket használják a legtöbben, ez az a termék, aminek ismerete szinte megkerülhetetlen a legtöbb állás betöltéséhez és munkavégzéshez. A MOS minősítés egyaránt előnyt jelent a diákok és iskolák számára, a leendő munkavállalók, álláskeresők vagy állást váltók számára, valamint a meglévő munkavállalók és munkáltatók számára.

A magas szintű Office termékismerettel és minősítésekkel megkülönböztethetjük magunkat a többiektől és nagyobb eséllyel kaphatunk állást vagy kerülhetünk magasabb pozícióba, akár itthon akár külföldön. A minősítések segítségével a munka sokkal hatékonyabban, gyorsabban és kevesebb hibával végezhető el, és ez jelentős költségmegtakarítást, illetve versenyelőnyt jelenthet a cégeknek, szervezeteknek is.

A MOS minősítések pontos, aktuális és objektív képet adnak a gyakorlati, készségszintű tudásról a munkavállaló és a munkáltatók részére is, így mindkét fél tisztában van vele, milyen szintű elvárásokat támasztanak vele szemben egy állás betöltéséhez és milyen ismereteket várhat el egy HR-es a jelölttől, ha MOS bizonyítvánnyal rendelkezik.

A MOS minősítésekkel jól mérhető és elismerhető a munkavállalók Office kompetenciája és könnyebben pozícionálható a továbbtanulás iránya és szintje is, ezáltal növelhető a munka minősége és a munkavállaló elkötelezettsége és elégedettsége is. Mivel a vizsgák angolul vannak, ezért a MOS minősítések megszerzése egyben segíti / méri az angol nyelvű Office ismeretét is, ami ideális lehet pl. különböző nemzetközi cégek hazai üzletsegítő központjaiban, help-desk, service-desk területen dolgozó szakembereknek.

A MOS bizonyítványok megszerzését és ehhez kapcsolódó tantervbe építését már az iskolákban (középiskolák és felsőoktatás) érdemes szorgalmazni, hogy a diákok hatékonyan és megfelelő minőségben legyenek képesek az iskolai tanulmányaikat Office eszközökkel támogatni (pl. házi feladatok, diplomamunkák készítése), és olyan ismeretekkel hagyják el az intézményt, amivel versenyképesek lesznek a munkaerőpiacon és könnyen le tudnak helyezkedni akár itthon, akár külföldön. A MOS programok nem csak a diákok számára, hanem a program bevezetését megelőzően, a tanárok továbbképzésében is jelentős szerepet játszhatnak.

Miben más a MOS mint egy ECDL? Hogyan épülnek fel a vizsgák?

A MOS vizsgák az ECDL-hez képest magasabb szintű és specializáltabb minősítést adnak. A MOS minősítés az egyetlen közvetlenül a Microsoft által jóváhagyott és kiadott minősítés. A vizsgák sikeres letételével a Microsoft által kiállított, a világon mindenhol elfogadott, nemzetközi bizonyítványt kapunk és részesei leszünk a Microsoft szakértők közösségének.

A MOS vizsgák gyakorlati vizsgák, számítógép előtt, élő Office környezetben zajlanak. A vizsgafeladatok keretében nem a lexikális tudást, hanem a készségszintű tudást mérik. Ehhez több egymásra épülő, összetett, a valós életből vett „projektfeladatot” kell sikeresen megoldani, melyet a vizsgarendszer automatikusan értékel. Kisvideó pl. a MOS 2013 vizsgákról itt található.

Hol találom meg a részletes vizsgakövetelményeket?

A részletes vizsgakövetelmények, valamint az egyes minősítések megszerzéséhez szükséges feltételek a Microsoft oldalán találhatók meg. A felkészülés történhet iskolai keretek között tantervbe építve vagy akár külön Office szakkörök keretében, meghirdetett vagy egyedi vállalati felnőtt továbbképzések keretében vagy önálló felkészülés útján, gyakorlati tapasztalatok alapján. A Training360 a témákban kínált magas minőségű vállalati képzései és konzultációi a MOS vizsgákra is segítenek felkészülni.

Milyen nyelven zajlik a vizsga?

Mivel világszintű minősítésről van szó, ezért a vizsgák angol nyelven zajlanak, de igény esetén a legtöbb vizsga más világnyelven is választható (a hozzá kapcsolódó Office felülettel). A sikeres vizsgázáshoz ezért alapfokú, olvasás-szintű angol nyelvismeretre van szükség, és tisztában kell lennünk az Office termékekhez kapcsolódó angol kifejezésekkel is.

Hol és mikor tudok vizsgázni?

A vizsgák a Training360 Kft. hivatalos Certiport vizsgaközpontjában (CATC) tehetők le, előre egyeztetett időpontban. Az időpont egyeztetést követően vizsgajelentkezési lap elküldése szükséges a jelentkezés véglegesítéséhez. Ezt követően a szükséges tudnivalókat visszaigazoljuk. A vizsga zártkönyves, vagyis semmilyen segédanyag nem használható. A vizsgák felügyelet alatt zajlanak a Certiport vizsgarendszerében.

Mennyibe kerül a MOS vizsga?

A MOS vizsgadíj jelenleg 43.000 Ft + ÁFA / vizsga
Az aktuális vizsgadíjak árfolyamváltozása miatt érdeklődjön vizsgaadminisztrátorunknál.

A vizsgadíjak befizetése cégek esetén történhet készpénzzel, vagy egyeztetést követően átutalással, magánszemélyek esetében a vizsga napján készpénzzel, vagy kérésre előreutalással is. Mindegyik esetben lehetőség van vizsga voucherek beszámítására, azonban kérjük, hogy a voucher számot és lejárati időt minden esetben a vizsgát megelőzően, a jelentkezési lap megfelelő rovatában tüntesd fel. A vizsga kuponokat a vizsgát követően, vagy azok lejárati napját követően érvényesíteni már nem tudjuk.