Microsoft Office Specialist (MOS) vizsgák és minősítések

Mi a MOS?

A Microsoft Office Specialist (MOS) egy nemzetközi, a világon mindenhol elfogadott, Microsoft által kiadott minősítés, mely bizonyítja különböző szintű jártasságot és hozzáértést a Microsoft Office legnépszerűbb termékeinek készségszintű, gyakorlati használatában. A MOS minősítés a világ egyik legismertebb és elfogadottabb Office bizonyítványa, évente több mint 140 országban közel 1 millió vizsgát tesznek le a felhasználók.

Milyen témákban és szinteken érhető el a MOS minősítés?

Office 2016 termékekhez kapcsolódóan jelenleg a minősítés három szinten érhető el (Specialist, Expert és Master). A Specialist szinten öt Office 2016 termékhez (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access) kapcsolódóan lehet vizsgázni. Az Expert szinten a legnépszerűbb Word és Excel haladó tudás mérhető, a Master szint pedig egy összetett, részben az előző címekre épülő, több Office termék ismeretét (és vizsgáit) igénylő minősítés. Az adott minősítés megszerzéséhez a szükséges vizsgákat kell sikeresen teljesíteni.

Office 2019 termékekhez kapcsolódóan a minősítés kettő szinten érhető el (Associate és Expert). Associate szinten négy termékhez (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), Expert szinten három termékhez (Word, Excel, Access) kapcsolódóan lehet vizsgázni.

Miért lehet fontos számomra vagy cégem, intézményem számára a MOS minősítés?

A világon az Office termékeket használják a legtöbben, ez az a termék, aminek ismerete szinte megkerülhetetlen a legtöbb állás betöltéséhez és munkavégzéshez. A MOS minősítés egyaránt előnyt jelent a diákok és iskolák számára, a leendő munkavállalók, álláskeresők vagy állást váltók számára, valamint a meglévő munkavállalók és munkáltatók számára.

A magas szintű Office termékismerettel és minősítésekkel megkülönböztethetjük magunkat a többiektől és nagyobb eséllyel kaphatunk állást vagy kerülhetünk magasabb pozícióba, akár itthon akár külföldön. A minősítések segítségével a munka sokkal hatékonyabban, gyorsabban és kevesebb hibával végezhető el, és ez jelentős költségmegtakarítást, illetve versenyelőnyt jelenthet a cégeknek, szervezeteknek is.

A MOS minősítések pontos, aktuális és objektív képet adnak a gyakorlati, készségszintű tudásról a munkavállaló és a munkáltatók részére is, így mindkét fél tisztában van vele, milyen szintű elvárásokat támasztanak vele szemben egy állás betöltéséhez és milyen ismereteket várhat el egy HR-es a jelölttől, ha MOS bizonyítvánnyal rendelkezik.

A MOS minősítésekkel jól mérhető és elismerhető a munkavállalók Office kompetenciája és könnyebben pozícionálható a továbbtanulás iránya és szintje is, ezáltal növelhető a munka minősége és a munkavállaló elkötelezettsége és elégedettsége is. Mivel a vizsgák angolul vannak, ezért a MOS minősítések megszerzése egyben segíti / méri az angol nyelvű Office ismeretét is, ami ideális lehet pl. különböző nemzetközi cégek hazai üzletsegítő központjaiban, help-desk, service-desk területen dolgozó szakembereknek.

A MOS bizonyítványok megszerzését és ehhez kapcsolódó tantervbe építését már az iskolákban (középiskolák és felsőoktatás) érdemes szorgalmazni, hogy a diákok hatékonyan és megfelelő minőségben legyenek képesek az iskolai tanulmányaikat Office eszközökkel támogatni (pl. házi feladatok, diplomamunkák készítése), és olyan ismeretekkel hagyják el az intézményt, amivel versenyképesek lesznek a munkaerőpiacon és könnyen le tudnak helyezkedni akár itthon, akár külföldön. A MOS programok nem csak a diákok számára, hanem a program bevezetését megelőzően, a tanárok továbbképzésében is jelentős szerepet játszhatnak.

Miben más a MOS mint egy ECDL? Hogyan épülnek fel a vizsgák?

A MOS vizsgák az ECDL-hez képest magasabb szintű és specializáltabb minősítést adnak. A MOS minősítés az egyetlen közvetlenül a Microsoft által jóváhagyott és kiadott minősítés. A vizsgák sikeres letételével a Microsoft által kiállított, a világon mindenhol elfogadott, nemzetközi bizonyítványt kapunk és részesei leszünk a Microsoft szakértők közösségének.

A MOS vizsgák gyakorlati vizsgák, számítógép előtt, élő Office környezetben zajlanak. A vizsgafeladatok keretében nem a lexikális tudást, hanem a készségszintű tudást mérik. Ehhez több egymásra épülő, összetett, a valós életből vett „projektfeladatot” kell sikeresen megoldani, melyet a vizsgarendszer automatikusan értékel. Kisvideó pl. a MOS 2013 vizsgákról itt található.

Hol találom meg a részletes vizsgakövetelményeket?

A részletes vizsgakövetelmények, valamint az egyes minősítések megszerzéséhez szükséges feltételek a Microsoft oldalán találhatók meg. A felkészülés történhet iskolai keretek között tantervbe építve vagy akár külön Office szakkörök keretében, meghirdetett vagy egyedi vállalati felnőtt továbbképzések keretében vagy önálló felkészülés útján, gyakorlati tapasztalatok alapján. A Training360 a témákban kínált magas minőségű vállalati képzései és konzultációi a MOS vizsgákra is segítenek felkészülni.

Milyen nyelven zajlik a vizsga?

Mivel világszintű minősítésről van szó, ezért a vizsgák angol nyelven zajlanak, de igény esetén a legtöbb vizsga más világnyelven is választható (a hozzá kapcsolódó Office felülettel). A sikeres vizsgázáshoz ezért alapfokú, olvasás-szintű angol nyelvismeretre van szükség, és tisztában kell lennünk az Office termékekhez kapcsolódó angol kifejezésekkel is.

Hol és mikor tudok vizsgázni?

A vizsgák a Training360 Kft. hivatalos Certiport vizsgaközpontjában (CATC) tehetők le, előre egyeztetett időpontban. Az időpont egyeztetést követően vizsgajelentkezési lap elküldése szükséges a jelentkezés véglegesítéséhez. Ezt követően a szükséges tudnivalókat visszaigazoljuk. A vizsga zártkönyves, vagyis semmilyen segédanyag nem használható. A vizsgák felügyelet alatt zajlanak a Certiport vizsgarendszerében.

Mennyibe kerül a MOS vizsga?

A MOS vizsgadíj jelenleg 32.000 Ft + ÁFA / vizsga.

A vizsgák árainak változtatási jogát fenntartjuk (gyártói árváltozások, USD és Euro árfolyamok változásától függően). Az árak nettó értékek, a 27%-os ÁFA ezen felül fizetendő.

Az aktuális vizsgadíjakról érdeklődjön vizsgaadminisztrátorunknál.

A vizsgadíjak befizetése cégek esetén történhet készpénzzel, vagy egyeztetést követően átutalással, magánszemélyek esetében a vizsga napján készpénzzel, vagy kérésre előreutalással is. Mindegyik esetben lehetőség van vizsga voucherek beszámítására, azonban kérjük, hogy a voucher számot és lejárati időt minden esetben a vizsgát megelőzően, a jelentkezési lap megfelelő rovatában tüntesd fel. A vizsga kuponokat a vizsgát követően, vagy azok lejárati napját követően érvényesíteni már nem tudjuk.