ITIL® 4 vizsgák és minősítések

Az ITIL® 4 minősítési rendszer

A korábbi v3-as minősítési rendszer kicsit egyszerűsödött és lehetővé teszi a korábbi ITIL® 3 Expert minősítésről való (részbeni) frissítést is. Az alapot továbbra is egy Foundation minősítés adja, erre épül rá a két középhaladó szakirány, a Managing Professional (MP) és az Strategic Leader (SL). A legmagasabb szint az ITIL® Master, melynek megszerzéséhez az MP és SL ismeretanyag és a kapcsolódó minősítések is szükségesek. A Foundation vizsga már elérhető, a középhaladó és frissítő vizsgák várhatóan 2019 közepe-vége, a Master vizsga 2019 végén érhető el.

ITIL 4 minősítési rendszer
forrás: AXELOS Limited. 2019 All rights reserved
 • A minősítés az adott szakirányhoz kapcsolódó, egyes modulok sikerese teljesítését követően szerezhető meg
 • A modulok az ITIL® Managing Professional (MP) vagy az ITIL® Strategic Leader (SL) minősítések megszerzéséhez szükségesek
 • A jelzett modul az ITIL® Managing Professional (MP) vagy az ITIL® Strategic Leader (SL) minősítések megszerzéséhez is felhasználható
 • Áttérés / frissítési modul az ITIL® MP minősítés megszerzésére, ITIL® v3 Expert minősítéssel vagy legalább 17 kreditponttal rendelkezők számára
 • A Foundation szint az ITIL® alapvető fogalmaival, folyamataival, céljaival, az alapvető üzleti implementációjukkal és a kapcsolódó módszertanok (Agile, DevOps, Lean) működésével, integrálhatóságával foglalkozik. A cím megszerzéséhez az új ITIL® 4 Foundation vizsga letétele szükséges.
 • Az ITIL® Managing Professional (ITIL® MP) cím a korábbi v3-as Capability szakirányhoz hasonlít részben. Elsősorban azokat a gyakorló (practitioner) IT szakembereket célozza meg, akik a technológiával és a “digitális” csapatokkal dolgoznak a vállalkozásokon belül. A Managing Professional (MP) szakirány az IT projektek, csapatok és munkafolyamatok sikeres és hatékony használatához, kivitelezéséhez, menedzseléséhez szükséges gyakorlati és technikai ismereteket fedi le. A cím megszerzéséhez a Foundation, a jelzett ITIL® Specialist vizsgák és az ITIL® Strategist vizsga megszerzése szükséges, melyek megszerzéséhez hivatalos képzéseken is részt kell venni.
 • Az ITIL® Strategic Leader (ITIL® SL) cím a korábbi v3-as Lifecycle szakirányhoz hasonlít részben, és elsősorban vezetők, irányítók, döntéshozók, tervezők számára hasznos. A minősítés megszerzői az ITIL® 4 nyújtotta értékeket, megoldásokat nem csak az IT működtetésére, hanem valamennyi digitális alapú szolgáltatásra is képesek alkalmazni, kiterjeszteni. Az ITIL® Strategic Leader szakértő magas szinten érti, hogyan befolyásolhatja és irányíthatja az IT az üzleti stratégiát. A cím megszerzéséhez a Foundation, a jelzett ITIL® Leader és az ITIL® Strategist vizsga megszerzése szükséges, melyek megszerzéséhez hivatalos képzéseken is részt kell venni.
 • Az ITIL® Master minősítés a legmagasabb elérhető cím, megszerzőinek a Managing Professional és a Strategic Leader minősítéssel is rendelkeznie kell. Ezen felül legalább 5 év IT szolgáltatás menedzsment munkatapasztalat is szükséges. A Master vizsga gyakorlati jellegű vizsga, mely során adott esettanulmányokat szükséges kidolgozni és azokat megvédeni. Az ITIL® 4 Master vizsgák megjelenése és részletei 2019 végén várhatók.
 • ITIL®v3 minősítés frissítése ITIL® 4-re: korábbi ITIL® v3 Expert címmel rendelkezők, vagy azok számára, akik legalább 17 krediponttal már rendelkeznek korábbi ITIL® v3-as vizsgákból (a MALC vizsga nem kell ehhez), lehetőségük van egy darab frissítő vizsgával (Managing Professional Transition) az ITIL® Managing Professional (ITIL® MP) címet megszerezniük.

Mit ajánlunk, azok részére, akik most kezdenének el foglalkozni az ITIL®-el?

Mindenképpen már az új vonalat és 4-es verziót, a Foundation tanfolyammal, majd ezt követően a megjelenő középhaladó képzésekkel (érdeklődési kör/munkaakör alapján) és kapcsolódó vizsgákkal. Ajánljuk még hozzá a kapcsolódó agilis, DevOps valamint IT kockázatmenedzsment (ITRISK) és információvédelem menedzsment (ITIBA) alapképzéseinket is.

Hogyan tovább, ha már elkezdtem az ITIL® v3-at?

Az ITIL® v3 rendszer és a kapcsolódó minősítések, vizsgák továbbra is még elérhetők (illetve a korábban megszerzett ITIL® v3 minősítések is érvényben maradnak), hiszen számos vállalkozás, szervezet működése, felépítése, tevékenységi köréből adódóan a v3 nyújtotta megoldások még megfelelőek, elegendőek lehetnek és időbe telhet az új irányelvek bevezetése, ITIL® tranzíciója.

 • Ha ITIL® v3 Foundation szinten vagyunk és rendelkezünk Foundation minősítéssel is (esetleg van egy középhaladó képzésünk vagy vizsgánk), akkor frissítsük ismereteinket az ITIL® 4 Foundation-re. Erre kiváló lehetőség a Training360 ITIL® 4 Foundation Bridge frissítő tanfolyamai. Utána irány tovább a 4-es középhaladó szakirányok egyike.
 • Ha már belevágtunk a középhaladó képzésekre és legalább 6 kreditpontot összeszedtünk, akkor érdemesebb az ITIL® v3 szakirányt 17 kreditponttal befejezni, és ezt frissíteni a 4-es verzióra (ITIL® Managing Professional cím). A Training360 most erre is tud jó megoldást kínálni ITIL® v3 gyorsított képzéseivel.
 • Ha már ITIL® v3 Expertek vagyunk, akkor frissíthetjük a címet az új ITIL® Managing Professional minősítésre. Ehhez kapcsolódó vizsgafelkészítő képzéseink megjelenése 2019 vége felé várható.