ITIL® 4 vizsgák és minősítések

Az információ technológia és a gazdaság világában egyre több embernek cseng ismerősen az ITIL® kifejezés, hiszen az IT és üzleti folyamatokban résztvevőknek nagyban megkönnyíti a munkáját, ha a stratégiák kialakításakor, döntéshozatalok során, folyamatok tervezésekor alkalmazza ezt a népszerű best-practice módszertant. Manapság nem elég ismerni a metódust, de sok esetben el is várhatja a munkáltató, hogy ezt a releváns tudást már hivatalos minősítések megszervezésével is igazolni tudják a munkavállalók.

Lépegessen végig az ITIL® lépcsőfokain a Training360 PeopleCert® vizsgaközpontjában és váljon Önből is professzionális ITIL® szakember! Vizsgaközpontunkban az ITIL® v3 vizsgák mellett az új, eddig megjelent ITIL® 4 vizsgák is elérhetők.

Változások az IT üzemeltetői vizsgáknál - ITIL®, PRINCE2®

Az ITIL® és a PRINCE2® termékek gyártója, az AXELOS bejelentése alapján:

 • 2021. július 1. óta már csak magyar nyelven érhető el az ITIL® v3 Foundation vizsga, angol nyelvű vizsgázásra nincs lehetőség.
 • 2022. január 1-től megszűntek az ITIL® v3 Intermediates modulok, vizsgázásra nincs lehetőség.
 • 2022. július 1-től megszűnik az ITIL® 4 Managing Transition Professional vizsga is.

Ami a vizsgák formáját illeti:

 • 2022. február 1-től megszűnt a személyes, papíralapú vizsgázási lehetőség, jelenleg csak online proktorált verzióban lérhetők el a vizsgák. Ezek azonban továbbra is igényelhetők a Training360 Kft-nél vizsgavoucher formájában.
 • Minden megvásárolt vizsga mellé jár egy kiadvány, ami tartalmazza az adott vizsgához szükséges ismereteket.

A 2022-es évi változások árnövekedést is hoznak magukkal:

Gyártói emelés miatt február 1-től cégünknél is áremelések várhatók. A mindenkori vizsgaárakért, kérjük, keresse vizsgaadminisztrátor kollégánkat!

ITIL® 4 vizsgák és minősítések ÚJ!

A korábbi v3-as minősítési rendszer kicsit egyszerűsödött és lehetővé teszi a korábbi ITIL® 3 Expert minősítésről való (részbeni) frissítést is. Az alapot továbbra is egy Foundation minősítés adja, erre épül rá a két középhaladó szakirány, a Managing Professional (MP) és az Strategic Leader (SL). A legmagasabb szint az ITIL® Master, melynek megszerzéséhez az MP és SL ismeretanyag és a kapcsolódó minősítések is szükségesek. A Foundation vizsga már elérhető, a középhaladó és frissítő vizsgák várhatóan 2019 közepe-vége, a Master vizsga 2019 végén érhető el.

ITIL 4 minősítési rendszer
forrás: AXELOS Limited. 2019 All rights reserved
 • A minősítés az adott szakirányhoz kapcsolódó, egyes modulok sikerese teljesítését követően szerezhető meg
 • A modulok az ITIL® Managing Professional (MP) vagy az ITIL® Strategic Leader (SL) minősítések megszerzéséhez szükségesek
 • A jelzett modul az ITIL® Managing Professional (MP) vagy az ITIL® Strategic Leader (SL) minősítések megszerzéséhez is felhasználható
 • Áttérés / frissítési modul az ITIL® MP minősítés megszerzésére, ITIL® v3 Expert minősítéssel vagy legalább 17 kreditponttal rendelkezők számára

A Foundation szint az ITIL® 4 alapvető fogalmaival, folyamataival, az alapvető üzleti implementációjukkal és a kapcsolódó módszertanok (Agile, DevOps, Lean) működésével, integrálhatóságával foglalkozik. Alapszintű tudás lévén, azok számára is érdekes lehet, akik még a munkájuk során nem használják, de szívesen megismernék az IT szolgáltatás menedzsment működését és erről szeretnének egy hivatalos papírt is. A cím megszerzéséhez az új ITIL® 4 Foundation vizsga letétele szükséges. A Foundation minősítés az előfeltétele a magasabb szintű Managing Professional vagy Strategic Leader szakirányú, középhaladó képzéseknek és minősítéseknek.

Időtartam:60 perc
Kérdések száma:40 db
Sikeres teljesítés:65 %-tól
Előkövetelmény:-
Kapcsolódó tanfolyamok: ITIL 4® Foundation tanfolyam szimulációval + vizsga
ITIL 4® Foundation tanfolyam + vizsga

Az ITIL® Managing Professional (ITIL® MP) cím a korábbi v3-as Capability szakirányhoz hasonlít részben.

Elsősorban azokat a gyakorló (Practitioner) IT szakembereket célozza meg, akik a technológiával és a „digitális” csapatokkal dolgoznak a vállalkozáson belül. A Managing Professional (MP) szakirány az IT projektek, csapatok és munkafolyamatok sikeres és hatékony használatához, kivitelezéséhez, menedzseléséhez szükséges gyakorlati és technikai ismereteket fedi le. A minősítés megszerzéséhez az ITIL® 4 Foundation, és a jelzett ITIL® Specialist és az ITIL® Strategist vizsga megszerzése szükséges, melyekhez hivatalos képzéseken is részt kell venni.

A minősítés azok részére, akik korábbi ITIL® v3 középhaladó vizsgákkal rendelkeznek és legalább 17 kreditpontot szereztek, a Managing Professional Transition áttérés vizsgával egy lépésben frissíthető és megszerezhető.

A tanfolyamok és a vizsgák várható megjelenése:  2019. Q4 – 2020. Q1

ITIL® Strategic Leader (ITIL® SL) cím a korábbi v3-as Lifecycle szakirányhoz hasonlít részben, és elsősorban vezetők, irányítók, döntéshozók, tervezők számára hasznos. A minősítés megszerzői az ITIL® 4 nyújtotta értékeket, megoldásokat nem csak az IT működtetésére, hanem valamennyi digitális alapú szolgáltatásra is képesek alkalmazni, kiterjeszteni.

Az ITIL® Strategic Leader szakértő magas szinten érti, hogyan befolyásolhatja és irányíthatja az IT az üzleti stratégiát. A cím megszerzéséhez a Foundation, a jelzett ITIL® Leader és az ITIL® Strategist vizsga megszerzése szükséges, melyekhez hivatalos képzéseken is részt kell venni.

A tanfolyamok és a vizsga várható megjelenése:  2019. Q4 – 2020. Q1

Az ITIL® Master minősítés a legmagasabb elérhető cím, megszerzőinek a Managing Professional és a Strategic Leader minősítéssel is rendelkezni kell. Ezen felül legalább 5 év IT szolgáltatás menedzsment munkatapasztalat is szükséges. A Master vizsga gyakorlati jellegű vizsga, mely során adott esettanulmányokat szükséges kidolgozni és azokat megvédeni. Az ITIL® 4 Master vizsgák megjelenése és részletei 2019 végén várhatók.

A vizsga várható megjelenése:  2019. Q4

ITIL® v3 vizsgák és minősítések

Az ITIL® Foundation (ITIL® v3 Foundation) szint az alap terminológiákat, fogalmakat, elemeket és azok kapcsolatát foglalja össze a v3-as verzió szerint. A minősítés segítséget nyújt azok részére, akiknek szükséges, hogy megértsék az ITIL® v3 keretrendszert és azt, hogy ez hogyan illeszthető be egy szervezet életébe. A Foundation minősítés az előfeltétele a magasabb szintű Életciklus (Lifecycle) valamint a Képesség (Capability) szakirányú, középhaladó képzéseknek és minősítéseknek.

Megjegyzés: mivel az új ITIL® 4 „kompatibilis” az ITIL® 3-mal, ezért azok részére, akik most ismerkednek az ITIL®-lel és cégüknél még nincs döntés a verzióról, inkább már az új 4-es verziót ajánljuk. Az ITIL® Foundation vizsga angol nyelvű verziója 2021. július 1-gyel megszűnik, ezután már csak magyarul és egyéb idegen nyelven lesz elérhető.

Időtartam:60 perc
Kérdések száma:40 db
Sikeres teljesítés:65%-tól
Előkövetelmény:-

A Practitioner szint a következő választható lépcsőfok. Akár a Foundation képzést elvégzők, akár a gyakorlóbb (Intermediate szinten lévő) ITIL® szakemberek részére is hasznos lehet. A Practitioner szint segítséget nyújt abban, hogyan adoptálhatjuk hatékonyan az ITIL® 3 keretrendszert az üzleti céljaink támogatásához. Lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy ne csak megértsék, hanem a gyakorlatban használni is tudják az ITIL® főbb alapelveit.

Időtartam:180 perc
Kérdések száma:40 db
Sikeres teljesítés:70%-tól
Előkövetelmény:ITIL® Foundation bizonyítvány megléte.
Kapcsolódó tanfolyam:ITIL® Practitioner (nem kötelező a vizsgához)

Az ITIL® Intermediate szint moduláris felépítésű, és mindegyik modul különféle magas szintű tudást fed le az ITIL® területén. Választhatunk az inkább menedzsment / vezetői szemléletű Életciklus (Lifecycle) vagy a gyakorlatiasabb, implementációval foglalkozó Képesség (Capability) szakirány moduljai közül.

Az Életciklus szakirány moduljai a leginkább relevánsak azok számára, akik olyan menedzsment vagy csoportvezető szerepet töltenek be vagy keresnek, amely különböző területek kezelését vagy különböző csoportok közötti munkát igényel. Minden egyes modul vizsgája 3 kreditpontot ér, amit később felhasználhatunk az ITIL® Expert cím megszerzéséhez.

Életciklus szakirány (Lifecycle) moduljai:

 1. Service Strategy (SS) – 3 kredit
 2. Service Design (SD) – 3 kredit
 3. Service Transition (ST) – 3 kredit
 4. Service Operation (SO) – 3 kredit
 5. Continual Service Improvement (CSI) – 3 kredit

A Képesség (Capability) moduljai leginkább azok számára relevánsak, akik egy vagy több folyamatban szakosodott ismeretek megszerzésére törekednek, különös tekintettel az ITIL® gyakorlatok napi végrehajtására és azok kölcsönhatására. Minden egyes modul vizsgája 5 kreditpontot ér, amit később felhasználhatunk az ITIL® Expert cím megszerzéséhez.

A Képesség (Capability) moduljai

 1. Operational Support and Analysis (OSA)
 2. Planning, Protection and Optimization (PPO)
 3. Release, Control and Validation (RCV)
 4. Service Offerings and Agreements (SOA)

A kategóriákban található modulok kombinálhatóak egymással aszerint, hogy a technikai vagy a menedzsment tudás vagy akár mindkettő terület ismeret anyagának a megszerzése a cél.

A középhaladó (intermediate) szintű vizsgák paraméterei

Kérdések száma:8 kérdés
Sikeres teljesítés:70%-tól
Időtartam:120 perc
Előkövetelmény:ITIL® Foundation minősítés megléte, és a választott intermediate modulhoz tartozó hivatalos tanfolyamokon való részvétel (pl. Service Strategy, Design, stb.) és ennek igazolása.

Az ITIL® Expert szint megszerzéséhez az ITIL® v3 Foundation minősítés (2 kredit) mellett legalább 15 kreditpont megszerzése szükséges a középhaladó vizsgákból, és ezt követően a MALC (Managing Accross Lifecycle) vizsgát kell sikeresen teljesítenünk (5 kredit). A legalább 22 kreditpont megszerzését követően elnyerjük az ITIL® Expert címet. A MALC vizsga paraméterei:

Kérdések száma:10 kérdés
Sikeres teljesítés:70%-tól
Időtartam:120 perc
Előkövetelmény:ITIL® Foundation minősítés és legalább 15 kreditpont megszerzése a középhaladó vizsgákból, és a MALC hivatalos tanfolyamon való részvétel és ennek igazolása.

Melyiket válasszuk? ITIL® v3 vagy 4?

Mindenképpen már az új vonalat és 4-es verziót, a Foundation tanfolyammal, majd ezt követően a megjelenő középhaladó képzésekkel (érdeklődési kör/munkakör alapján) és kapcsolódó vizsgákkal.

Ajánljuk még hozzá a kapcsolódó agilis, DevOps valamint IT kockázatmenedzsment (ITRISK) és Információvédelem menedzsment (ITIBA) alapképzéseinket is.

Az ITIL® v3 rendszer és a kapcsolódó minősítések, vizsgák továbbra is még elérhetők (illetve a korábban megszerzett ITIL® v3 minősítések is érvényben maradnak), hiszen számos vállalkozás, szervezet működése, felépítése, tevékenységi köréből adódóan a v3 nyújtotta megoldások még megfelelőek, elegendőek lehetnek és időbe telhet az új irányelvek bevezetése, ITIL® tranzíciója.

 • Ha ITIL® v3 Foundation szinten vagyunk és rendelkezünk Foundation minősítéssel is (esetleg van egy középhaladó képzésünk vagy vizsgánk), akkor frissítsük ismereteinket az ITIL® 4 Foundation-re. Erre kiváló lehetőség a Training360 ITIL® 4 Foundation Bridge frissítő tanfolyamai. Utána irány tovább a 4-es középhaladó szakirányok egyike!
 • Ha már belevágtunk a középhaladó (Lifecycle és/vagy Capability) képzésekbe és legalább 6 kreditpontot összeszedtünk, akkor érdemesebb az ITIL® v3 szakirányt 17 kreditponttal befejezni, és ezt frissíteni a 4-es verzióra (ITIL® Managing Professional cím). A Training360 most erre is tud jó megoldást kínálni ITIL® v3 gyorsított (FAST TRACK) képzéseivel!
 • Ha már ITIL® v3 Expertek vagyunk, akkor frissíthetjük a címet az új ITIL® Managing Professional minősítésre. Ehhez kapcsolódó vizsgafelkészítő képzéseink és a vizsgák megjelenése 2019 vége felé várható.

Mock exam

A PeopleCert® hivatalos próbavizsgái éles, kiértékelt vizsgák, amelyek célja, hogy a vizsgázók átérezhessék a valódi vizsga élményét, és segítsen nekik megismerkedni a vizsgafelülettel.

A PeopleCert® próbavizsga letételének legfontosabb előnyei:

 • gyakorolhat a záróvizsga előtt,
 • segít arra a területre fókuszálni, amelyek kiemelkedően fontosak,
 • ismerkedhet az éles vizsgakörnyezettel,
 • segít kezelni a vizsgadrukkot,
 • fejleszti az időérzéket,
 • fejleszti a mentális állóképességet.

A résztvevő a próbavizsga megkezdése előtt megkapja az utasításokat és minden lehetséges információt, amelyet a próbavizsgához tudnia kell. A résztvevő a vizsga befejezése után egy kiértékelést fog kapni, amelyen a fejlesztendő területek megjelölésre kerülnek. A próbavizsga befejezése után letöltheti a kiértékelést, vagy letöltheti profiljáról is, a peoplecert.org webhelyről.

Megjegyzés: Ha a próbavizsgáknak több változata is létezik (például A verzió, B verzió stb.), mindegyik verzió egy egyedi tesztet jelez ugyanarra a minősítésre, így számos különböző kérdéshez férhetnek hozzá a résztvevők a vizsgára való felkészülés során.

Take 2

Egy vizsga letétele mindig áldozatokkal jár: pénz, idő és energiabefektetés. Nem szeretné úgy letenni a vizsgát, hogy tudja, ha nem éri el a kívánt eredményt, akkor van egy újabb esély? Mindez a vizsga árának töredékéért? Javasoljuk a Take 2 ismételt vizsgalehetőséget, amely sikertelen első vizsgaeredmény esetén újra elérhetővé válik a PeopleCert® Online Proctoring rendszerén keresztül.

A Take 2 lehetőség a következőket kínálja:

Nyugalom

Lehetőséget ad a vizsga megismétlésére, nyugodtan veheti az első akadályt, tudva, hogy van még egy esély.

Rengeteg idő a felkészülésre

Akár 6 hónap is áll rendelkezésre az első vizsga dátumától számítva, biztosítva, hogy minden idő meglegyen a felkészüléshez.

Elérhető ár

Lehetővé teszi, hogy egy sikertelen vizsga esetén, a költségek töredékéért újra lehessen vizsgázni anélkül, hogy újra teljes árat kellene fizetni.

Kényelem

Lehetővé teszi a vizsga megismétlésének ütemezését, amikor az a legjobban megfelel az időbeosztásának, és leteheti kényelmesen azt otthonából vagy irodájából.

Figyelem: a Take 2 lehetőség igénylését előre kell jelezni a vizsga megvásárlásakor, utólag nincs lehetőség az igénylésére.

ITIL® vizsgaidőpontok, egyéb tudnivalók

Online vizsgát bármilyen tetszőleges időpontban lehet tenni. Az online vizsgavoucher igényléséhez előzetes jelentkezés elküldése szükséges. A vizsgák aktuális díjaival kapcsolatosan, kérjük, keresse vizsgaközpont vezetőnket.

A vizsgázással és vizsgajelentkezéssel kapcsolatban PeopleCert® vizsgaközpont oldalunkon tájékozódhat bővebben.

Az ITIL® minősítésekkel és vizsgákkal kapcsolatosan további részletes és aktuális információkat az AXELOS cég honlapján találhat.