Cisco vizsgainformációk

Szerezz eladható tudást a Cisco termékek és technológiák területén! A Cisco technikai minősítései az egész világon elismert oklevelet nyújtanak, melyek a naprakész, magas szintű tudást és a Cisco termékekben és technológiákban való jártasságot bizonyítják.

A minősítések megszerzését minden olyan szakembernek (hálózat-üzemeltetőknek, rendszergazdáknak) ajánljuk, akik nemzetközileg elismert dokumentumot szeretnének szerezni tudásukról és szeretnék jelenlegi szakmai pozíciójukat megerősíteni, vagy új munkakör betöltését megcélozni. A minősített szakembereket alkalmazó cég vagy vállalat adott feltételrendszerek mellett a Cisco hivatalos partnerévé válhat, és további kedvezményeket vehet igénybe a szolgáltatásokból.

A Cisco minősítési rendszere

A Cisco többszintű egymásra épülő minősítési irányvonalat kínál a vizsgázóknak a tudásszint, valamint a szakmai specifikáció (pl. routing & switching, biztonság, kollaboráció, adatközpontok, stb.) szerint. A legnépszerűbbek a teljesség igénye nélkül:

A Cisco minősítési szintjei

Változás a cisco vizsgarendszerében
2020. február 24-től érvényes!

Az új vizsgákhoz a tanfolyamokat folyamatosan frissítjük.

Hivatalos Cisco tanfolyamaink az egyik leghatékonyabb módját jelentik a vizsgára való felkészülésnek. Az alábbiakban a legnépszerűbb vizsgákat és a hozzá kapcsolódó vagy javasolt tanfolyamokat ismertetjük (nem mindegyik érhető el oktatóközpontunkban). Az egyes vizsgákhoz tanfolyam elvégzése nem szükséges, a felkészülés önállóan, vagy a Cisco Press kiadó hivatalos kiadványainak segítségével is megoldható, amennyiben rendelkezünk megfelelő gyakorlattal, illetve gyakorlási lehetőséggel. Az elérhető képzésekről további információt itt találsz.

Cisco Entry

Cisco Associate

Cisco Professional (haladó)

Cisco Expert (professzionális szint)

Cisco Architect

A további minősítésekről részletes információ a Cisco oldalán található.

Figyelem! Az alábbi vizsgák 2020. február 23-ig tehetők le

2020. feburár 23-ig érvényes Cisco vizsgák

2020. feburár 23-ig érvényes Cisco Specialist vizsgák

Mit kell tudni a vizsgákról?

Az egyes minősítésekhez a Cisco által előírt vizsgákat kell sikeresen teljesíteni. Fontos, hogy a legtöbb minősítéshez rendelkezni kell legalább az alapvizsgák valamelyikével. A vizsgák adott ideig (3 évig) érvényesek, ezt követően vagy egy összevont, minősítést frissítő vizsgát, vagy pedig külön-külön az új vizsgákat kell letenni. Az egyes vizsgák több minősítéshez is felhasználhatók.

A vizsgák számítógép előtt zajlanak, feleletválasztós kérdések és szimulációs feladatok (Cisco eszköz konfigurálás) formájában, témától függően 40-50 kérdés jellemzően, 2-3 óra tesztidővel. A vizsgák többsége jellemzően adaptív típusú, vagyis a vizsgakérdések között ugrálni nem lehet, a válaszadást követően a kérdésre visszatérni, azon módosítani nem lehet.

A vizsgák angol nyelven zajlanak, ezért az angol nyelv olvasás-szintű (legalább alapfokú) ismerete elengedhetetlen. A Cisco vizsgák zárt könyvesek, vagyis semmiféle elektronikus vagy papíralapú segédanyagot (beleértve a szótárakat is!), eszközt nem lehet használni. Kivételt képezhetnek a nem-programozható számológépek, valamint a vizsgaközpont által biztosított írótáblák.

A teszteredményt (%-ban is) szinte minden éles tesztnél azonnal megtudjuk. Egyes teszteknél információt kapunk arról is, mely témakörben hány százalékot értünk el.

A vizsgák előtt (ha még nem vizsgáztunk) ki lehet próbálni a vizsgakörnyezetet, illetve vizsgaadminisztrátoraink is készséggel segítenek ennek ismertetésében.

Sikertelen vizsga esetén legalább 2 napot kell várni az újbóli regisztrációhoz (szabad vizsgahelyektől függően). Második sikertelen vizsga esetén 30 napot kell várnunk az újraletételre.

A vizsgákkal és minősítésekkel kapcsolatosan további információ a Cisco honlapján található, ahol a vizsgák részletes leírása, próbatesztek, valamint a Cisco által ajánlott további felkészülési lehetőségek is megtalálhatók.

Hol tehetők le a vizsgák?

A vizsgákat hivatalos Pearson VUE vizsgaközpontunkban tehetik le az érdeklődők előzetes egyeztetést és regisztrációt követően.

Felkészülés a vizsgákra

A hivatalos Cisco vizsgákra való felkészüléshez az alábbi forrásokat ajánljuk.

Cisco tanfolyamok

Hivatalos Cisco képzéseink a legtöbb népszerű minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgákra segítenek felkészülni.

Cisco képzéseink

Cisco Press kiadványok

A Cisco Press kiadó több száz angol nyelvű kiadványt, elektronikus alapú tananyagot és szakkönyvet kínál az általános hálózati technológiákkal foglalkozó kiadványoktól a specifikus, üzemeltetési kézikönyveken át a hivatalos vizsgákra és minősítésekre (CCNA, CCNP stb.) felkészítő tréning csomagokig és vizsgafelkészítő tananyagokig.

Cisco Press

Webes források

A vizsgákon feltett kérdésekhez és szimulációs feladatokhoz hasonló kérdésekből álló próbavizsgák szerezhetők be, tölthetők le, vagy vásárolhatók meg internetes címeken. Érdemes a vizsgák kódszáma alapján alaposan körbenézni a neten. Hivatalos mintavizsga szállítók többek között:

https://www.boson.com
https://www.measureup.com

A Cisco oldalán részletes anyagokat kaphatnak az érdeklődők arról is, hogy egy-egy vizsga pontosan milyen területeket fed le. További vizsgaletöltő helyeket is érdemes felkutatni az interneten a vizsgakódok alapján.

A tanfolyamok és egyéni felkészülés mellett minden vizsga előtt fontos, hogy megfelelő (6-12 hónapos) szakmai gyakorlati idővel is rendelkezzünk, mert a vizsgák sok gyakorlati ismeretre, tapasztalatra is építenek.

A minősítések karbantartása

Az első sikeres vizsga esetén e-mailben kapjuk meg a Cisco CSCO azonosítószámot, valamint egy linket, melynek segítségével a minősített szakemberek védett weboldalára feljelentkezhetünk, illetve adatainkat társíthatjuk accountunkhoz (ha ilyenünk nincs, akkor készítenünk kell egyet a Cisco oldalán). Ehhez a vizsgaeredményen található adatok is szükségesek lehetnek.

Fontos, hogy mindig aktív és aktuális e-mail címmel rendelkezzünk, mert ezt és az CSCO számot elsődleges azonosítónak tekinti a Cisco az ügyintézések során. Megjegyzés: a CSCO számot egyben használhatjuk későbbi Cisco vizsgáinkhoz is a Pearson VUE vizsgaközpontba történő jelentkezésénél is.

Online vizsgajelentkezés

Amennyiben a vizsga letételével együtt egy minősítést (pl. CCNA, CCNP) is elnyertünk, akkor az ehhez kapcsolódó okmányokat digitális formában tölthetjük le a védett weboldalról. Amennyiben a dokumentumokat eredeti papírformában is szeretnénk, akkor az külön rendelhető meg, de ebben az esetben a szállításért és csomagolásért külön díjat kell fizetnünk.

A weboldalon lehetőségünk van adataink módosítására és karbantartására, megtekinthetjük és kinyomtathatjuk eddig letett vizsgáinkat és minősítéseinket (transcript). Ez utóbbi igen fontos dokumentum, hiszen ez tartalmazza az aktuális státuszt és vizsgákat, vagyis az oklevelekkel együtt ez a dokumentum igazolja a minősítést és annak érvényességét.

A Cisco minősítések jellemző többsége jelenleg a megszerzéstől számított három évig, a Specialist címek két évig érvényesek. Ezt követően az adott minősítés vizsgáit frissíteni kell az új kiadású vizsgákkal vagy összevont frissítő vizsgával. Erről a Cisco hírlevelében és weboldalán tájékoztatja a minősített szakembereket.

Cisco vizsgák esetén a Cisco Certifications Online Support oldalán jelentkezz be Cisco azonosítóddal és ott jelezheted a problémát. Ha nincs még Cisco azonosítód, akkor ugyanezen az oldalon tudsz regisztrálni is.

További kérdések esetén, ajánljuk a Cisco hivatalos weboldalát.

Kapcsolat

Felmerülő kérdéseiddel fordulj bizalommal vizsga­adminisztráto­runkoz.