Cisco vizsgainformációk

Szerezz eladható tudást a Cisco termékek és technológiák területén! A Cisco technikai minősítései az egész világon elismert oklevelet nyújtanak, melyek a naprakész, magas szintű tudást és a Cisco termékekben és technológiákban való jártasságot bizonyítják.

A minősítések megszerzését minden olyan szakembernek (hálózat-üzemeltetőknek, rendszergazdáknak) ajánljuk, akik nemzetközileg elismert dokumentumot szeretnének szerezni tudásukról és szeretnék jelenlegi szakmai pozíciójukat megerősíteni, vagy új munkakör betöltését megcélozni. A minősített szakembereket alkalmazó cég vagy vállalat adott feltételrendszerek mellett a Cisco hivatalos partnerévé válhat, és további kedvezményeket vehet igénybe a szolgáltatásokból.

A Cisco minősítési rendszere

A Cisco többszintű egymásra épülő minősítési irányvonalat kínál a vizsgázóknak a tudásszint, valamint a szakmai specifikáció (pl. routing & switching, biztonság, kollaboráció, adatközpontok, stb.) szerint. A legnépszerűbbek a teljesség igénye nélkül:

A Cisco minősítési szintjei

Cisco Professional (haladó)

Cisco Expert (professzionális szint)

Cisco Architect

CCDE minősítésre épülő minősítés, jelenleg a legmagasabb szintű cím.

Az egyes szinteken belül mind üzemeltetői mind pedig tervezési területen bizonyíthatjuk jártasságunkat. Lehetőség van specifikálódásra az egyes minősítéseken belül, vagyis különböző összeállításban szerezhetjük meg érdeklődési körünknek, illetve munkánkhoz szükséges tudásnak megfelelő adott oklevelet nyújtó minősítést (mint pl. kommunikáció és szolgáltatások, hálózatüzemeltetés és tervezés, hálózatépítés és támogatás, hálózatbiztonság). Ezen felül speciális témák szakértői is lehetünk egy-egy vizsga letételével és elnyerhetjük a Cisco Specialist címet (Cisco partneri címek megszerzéséhez szükséges).

Mit kell tudni a vizsgákról?

Az egyes minősítésekhez a Cisco által előírt vizsgákat kell sikeresen teljesíteni. Fontos, hogy a legtöbb minősítéshez rendelkezni kell legalább az alapvizsgák valamelyikével. A vizsgák adott ideig (3 évig) érvényesek, ezt követően vagy egy összevont, minősítést frissítő vizsgát, vagy pedig külön-külön az új vizsgákat kell letenni. Az egyes vizsgák több minősítéshez is felhasználhatók.

A vizsgák számítógép előtt zajlanak, feleletválasztós kérdések és szimulációs feladatok (Cisco eszköz konfigurálás) formájában, témától függően 40-50 kérdés jellemzően, 2-3 óra tesztidővel. A vizsgák többsége jellemzően adaptív típusú, vagyis a vizsgakérdések között ugrálni nem lehet, a válaszadást követően a kérdésre visszatérni, azon módosítani nem lehet.

A vizsgák angol nyelven zajlanak, ezért az angol nyelv olvasás-szintű (legalább alapfokú) ismerete elengedhetetlen. A Cisco vizsgák zárt könyvesek, vagyis semmiféle elektronikus vagy papíralapú segédanyagot (beleértve a szótárakat is!), eszközt nem lehet használni. Kivételt képezhetnek a nem-programozható számológépek, valamint a vizsgaközpont által biztosított írótáblák.

A teszteredményt (%-ban is) szinte minden éles tesztnél azonnal megtudjuk. Egyes teszteknél információt kapunk arról is, mely témakörben hány százalékot értünk el.

A vizsgák előtt (ha még nem vizsgáztunk) ki lehet próbálni a vizsgakörnyezetet, illetve vizsgaadminisztrátoraink is készséggel segítenek ennek ismertetésében.

Sikertelen vizsga esetén legalább 2 napot kell várni az újbóli regisztrációhoz (szabad vizsgahelyektől függően). Második sikertelen vizsga esetén 30 napot kell várnunk az újraletételre.

A vizsgákkal és minősítésekkel kapcsolatosan további információ a Cisco honlapján található, ahol a vizsgák részletes leírása, próbatesztek, valamint a Cisco által ajánlott további felkészülési lehetőségek is megtalálhatók.

Hol tehetők le a vizsgák?

A vizsgákat hivatalos Pearson VUE vizsgaközpontunkban tehetik az érdeklődők előzetes egyeztetést és regisztrációt követően.

Tanfolyamok és vizsgák

Hivatalos Cisco tanfolyamaink az egyik leghatékonyabb módját jelentik a vizsgára való felkészülésnek. Az alábbiakban a legnépszerűbb vizsgákat és a hozzá kapcsolódó vagy javasolt tanfolyamokat ismertetjük (megjegyzés: nem mindegyik érhető el oktatóközpontunkban). Az egyes vizsgákhoz tanfolyam elvégzése nem szükséges, a felkészülés önálló úton, vagy a Cisco Press kiadó hivatalos kiadványainak segítségével is megoldható, amennyiben rendelkezünk megfelelő gyakorlattal, illetve gyakorlási lehetőséggel. Az elérhető képzésekről további információt itt találsz. A további minősítésekről részletes információk a Cisco oldalán találhatók.

Cisco Certified Network Entry (CCENT) minősítés

Alapszintű, bevezető minősítés, mely a CCNA fokozat egyik részét képezi. A minősítés megszerzői alapszintű hálózati elméleti és hálózatépítési ismeretekkel rendelkeznek. A minősítés a CCNA szint elemét képezi, de önmagában is ad már minősítést.

Cisco Certified Network Associate (CCNA) Routing & Switching minősítés

A legnépszerűbb minősítés. Megszerzői részletes hálózati ismeretekkel, és alapvető Cisco eszköz konfigurálási, karbantartási ismeretekkel rendelkeznek. A minősítés minden további magasabb szintű minősítés alapját képezi.

Cisco Certified Network Associate (CCNA) specializációk

Ez a minősítéscsoport a választott témától függően biztonsági, wireless, video/voice (Collaboration), Service Provider, Data Center, Cloud, Cyber Ops vagy Industrial témáinak alapszintű ismereteit igazolja. Az adott minősítés, illetve vizsgák a további kapcsolódó magasabb szintű (CCNP) minősítés alapját képezi.

Cisco Certified Design Associate (CCDA)

A minősítés megszerzői részletes hálózattervezési, implementálási alapismeretekkel rendelkeznek. A minősítés megszerzése a magasabb szintű CCDP előfeltétele.

Cisco Certified Network Professional (CCNP Routing & Switching) minősítés

A minősítés megszerzői átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek közép- és nagyvállalati Cisco eszközökből (routerek, switchek) álló hálózatok és rendszerek összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, optimalizálásában, hibafelderítésében, alapvető biztonsági beállításaiban és támogatásában.

A CCNP Routing & Switching ismeretek megszerzésére kedvezményes díjú, rugalmas időbeosztású (havi egy-egy tanfolyam) Cisco hálózati rendszermérnök (CCNP) képzéssorozatot is indítunk, amely már az új követelményrendszernek megfelelően került összeállításra. Több százezer forint kedvezmény!

Cisco Certified Service Provider (CCNP Service Provider) minősítés

A minősítés megszerzői átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek a Cisco IP NGN hálózatok és hálózati szolgáltatások és internet alapú kommunikáció és internetes szolgáltatások bevezetésében, konfigurálásában és menedzselésében. Megszerzéséhez az érvényes CCNA Service Provider minősítés mellett további 4 darab vizsgát kell sikeresen teljesíteni.

Cisco Certified Design Professional (CCDP)

A minősítés megszerzői magas szintű, részletes hálózattervezési, implementálási és optimalizálási ismeretekkel rendelkeznek. A cím részben a CCNP és a CCDA minősítésre épül.

Cisco Certified Security Professional (CCNP Security) minősítés

A minősítés megszerzői átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek közép- és nagyvállalati Cisco hálózati eszközökből (routerek, switchek) és tűzfal, IDS/IPS és VPN biztonsági megoldásokból álló hálózatok és rendszerek összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, optimalizálásában, hibafelderítésében. A cím megszerzéséhez az érvényes CCNA és CCNA Security minősítés mellett kell további vizsgákat letenni.

Cisco Certified Collaboration Professional (CCNP Collaboration) minősítés

A CCNP Collaboration minősítés megszerzői átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek közép- és nagyvállalati Cisco hálózati eszközökből (routerek, switchek) valamint adat-, video- és hangátviteli eszközökből (Cisco Unified Communications Manager, Telepresence megoldások) álló hálózatok és rendszerek összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, optimalizálásában, hibafelderítésében.

Cisco Certified Security Professional (CCNP Security) minősítés

A minősítés megszerzői átfogó és alapos, magas szintű ismeretekkel rendelkeznek nagyvállalati Cisco adatközponti és UCS/Fabric hálózati rendszerek összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, optimalizálásában, hibafelderítésében.

Cisco Certified Wireless Professional (CCNP Wireless) minősítés

A minősítés megszerzői átfogó és alapos ismeretekkel rendelkeznek közép- és nagyvállalati Cisco vezetéknélküli hálózati eszközökből álló rendszerek összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, optimalizálásában, védelmében, hibafelderítésében és tervezésében. A cím megszerzéséhez az érvényes CCNA Wireless minősítés mellett kell további vizsgákat letenni.

Cisco Certified Cloud Professional (CCNP Cloud) minősítés

A minősítés megszerzői átfogó és alapos, magas szintű ismeretekkel rendelkeznek nagyvállalati Cisco felhő és hálózatvirtualizációs rendszerek és megoldások tervezésében, összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, hibafelderítésében.

Cisco Certified Internetworing Expert (CCIE) minősítések

A minősítés megszerzői átfogó és alapos, magas szintű ismeretekkel rendelkeznek nagyvállalati Cisco rendszerek és technológiákra épülő megoldások tervezésében, összeállításában, implementálásában, konfigurálásában, karbantartásában, hibafelderítésében. A minősítés Routing & Switching, Security, Collaboration, Design, Data Center, Service Provider és Wireless szakterületeken szerezhető meg. A minősítés megszerzéséhez legalább 3-5 éves gyakorlat szükséges, de nincsen más minősítésbeli előfeltétel. A minősítés megszerzéséhez egy adott szakterületi írásbeli vizsgát és egy összetett laborvizsgát szükséges tenni (ez utóbbi külföldön, Belgiumban érhető el) angol nyelven.

Felkészülés a vizsgákra

A hivatalos Cisco vizsgákra való felkészüléshez az alábbi forrásokat ajánljuk.

Cisco tanfolyamok

Hivatalos Cisco képzéseink a legtöbb népszerű minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgákra segítenek felkészülni. Az elméleti anyag és laborgyakorlatok mellett vizsgakérdéseket is áttekintenek a résztvevők az oktatóval együtt a képzéseken. A legtöbb témában elérhetők magyar nyelvű képzések, a speciálisabb (pl. Cloud, CyberOps) témákban az angol nyelvű online on-demand videós e-learning anyagokat (CDLL) vagy virtual classroom képzéseket javaslunk.

Cisco képzéseink

Cisco Press kiadványok

A Cisco Press kiadó több száz angol nyelvű kiadványt, elektronikus alapú tananyagot és szakkönyvet kínál az általános hálózati technológiákkal foglalkozó kiadványoktól a specifikus, üzemeltetési kézikönyveken át a hivatalos vizsgákra és minősítésekre (CCNA, CCNP stb.) felkészítő tréning csomagokig és vizsgafelkészítő tananyagokig. Hivatalos tanfolyamaink nagy része is tartalmaz ilyen bónusz könyveket.

Cisco Press

Webes források

A vizsgákon feltett kérdésekhez és szimulációs feladatokhoz hasonló kérdésekből álló próbavizsgák szerezhetők be, tölthetők le, vagy vásárolhatók meg internetes címeken. Érdemes a vizsgák kódszáma alapján alaposan körbenézni a neten. Hivatalos mintavizsga szállítók többek között:

https://www.boson.com
https://www.measureup.com

A Cisco oldalán részletes anyagokat kaphatnak az érdeklődők arról is, hogy egy-egy vizsga pontosan milyen területeket fed le. További vizsgaletöltő helyeket is érdemes felkutatni az interneten a vizsgakódok alapján.

A tanfolyamok és egyéni felkészülés mellett minden vizsga előtt fontos, hogy megfelelő (6-12 hónapos) szakmai gyakorlati idővel is rendelkezzünk, mert a vizsgák sok gyakorlati ismeretre, tapasztalatra is építenek.

A Cisco oldalán megtalálható az összes vizsga és tanfolyam részletes leírása: Training and Certifications.

A minősítések karbantartása

Az első sikeres vizsga esetén e-mailben kapjuk meg a Cisco CSCO azonosítószámot, valamint egy linket, melynek segítségével a minősített szakemberek védett weboldalára feljelentkezhetünk, illetve adatainkat társíthatjuk accountunkhoz (ha ilyenünk nincs, akkor készítenünk kell egyet a Cisco oldalán). Ehhez a vizsgaeredményen található adatok is szükségesek lehetnek.

Fontos, hogy mindig aktív és aktuális e-mail címmel rendelkezzünk, mert ezt és az CSCO számot elsődleges azonosítónak tekinti a Cisco az ügyintézések során. Megjegyzés: a CSCO számot egyben használhatjuk későbbi Cisco vizsgáinkhoz is a Pearson VUE vizsgaközpontba történő jelentkezésénél is a jelentkezési lapon.

Amennyiben a vizsga letételével együtt egy minősítést (pl. CCNA, CCNP) is elnyertünk, akkor az ehhez kapcsolódó okmányokat digitális formában tölthetjük le a védett weboldalról. Amennyiben a dokumentumokat eredeti papírformában is szeretnénk, akkor az külön rendelhető meg, de ebben az esetben a szállításért és csomagolásért külön díjat kell fizetnünk.

A weboldalon lehetőségünk van adataink módosítására és karbantartására, megtekinthetjük és kinyomtathatjuk eddig letett vizsgáinkat és minősítéseinket (transcript). Ez utóbbi igen fontos dokumentum, hiszen ez tartalmazza az aktuális státuszát és vizsgáit, vagyis az oklevelekkel együtt ez a dokumentum igazolja minősítését és annak érvényességét.

A Cisco minősítések jellemző többsége jelenleg a megszerzéstől számított három évig, a Specialist címek két évig érvényesek. Ezt követően az adott minősítés vizsgáit frissíteni kell az új kiadású vizsgákkal vagy összevont frissítő vizsgával. Erről a Cisco hírlevelében és weboldalán tájékoztatja a minősített szakembereket.

Cisco vizsgák esetén a Cisco Certifications Online Support oldalán jelentkezz be Cisco azonosítóddal és ott jelezheted a problémát. Ha nincs még Cisco azonosítód, akkor ugyanezen az oldalon tudsz regisztrálni is.

További kérdések esetén, ajánljuk a Cisco hivatalos weboldalát.