Vezetői szimuláció - vezetőknek, középvezetőknek, projektcsapatoknak - haladó

VSZH

Részvételi forma

Képzés hossza

1 nap (1×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Nincsenek meghirdetett időpontok.

Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

A projektmenedzsment-szimuláció egy kiváló intenzív és interaktív csoportos tanulási lehetőség. A szimuláció célja, hogy a résztvevők különböző kompetenciáinak (pl. tárgyi ismeretek, készségek és attitűdök) játékos felhasználásával rámutasson arra, hogy ezeknek a kompetenciáknak a fejlesztésével hogyan javítható mind az egyéni, mind a csoportos teljesítmény.

A szimuláció lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy feltárjanak, elemezzenek, megértsenek és megoldjanak tipikus projekt-problémákat. A tréning nagy előnye, hogy játékos formában szembesíti a résztvevőket a valós életben felmerülő projekt-helyzetekkel és -problémákkal, lehetőséget teremt arra, hogy valós időben megtapasztalják a döntéseik következményeit. A szimuláció során a résztvevők követni tudják a projekt fejlődését, a projekt paramétereinek változását: a terjedelem, a költségek, az ütemezés, a minőség, valamint az emberi tényező változásait.

Az szimuláció során a résztvevők egy játékos, kreatív és szórakoztató (építési) feladatot hajtanak végre, amelynek során korlátos erőforrások birtokában kell egy – általuk feltárt – specifikus célt teljesíteniük úgy, hogy közben megtapasztalják egy komoly projekt során fellépő tipikus kockázatokat is. Mindez úgy történik, hogy tréneri segédlettel a résztvevők időről időre rövid időszakokra „kilépnek a filmből” és „rendezői szemmel” elemzik a történteket, a teljesítményt, így biztosítva a tapasztalati tanulás megízlelést és – az idő rövidsége néhány kiválasztott kompetencia-területen (együttműködés, kommunikáció, csoport-dinamika) – a megvalósulását.

Kinek ajánljuk?

Minden olyan vezetőknek, projektmenedzsernek, projektekben dolgozó szakembereknek (pl. workstream leader), akik szeretnék megtapasztalni a napi munkába ágyazott (komoly átszervezéssel járó) projektek professzionális megvalósításának követelményei és feltételeit; kezdő és rutinos vezetőknek, akik szeretnék a tudásukat strukturáltabbá tenni és fejleszteni.

Előnyök

A képzések / fejlesztések terén jártas szakembereknek mára már nyilvánvaló, azonban fontosnak tartjuk kiemelni, hogy gyakorlatiasságánál fogva a szimuláció jóval magasabb motivációs szintet képes elérni a hagyományos tanulási formákhoz képest, mert a résztvevők aktív részesei, mi több: irányítói az eseményeknek, amelyek során játékos formában, ám „véresen komolyan” és következetesen átgondolt lépések sorozata hozza meg a sikert.

A szimulációs játék határozott célja annak is a látványos bemutatása, hogy a folyamatos fejlesztéssel, a résztvevők különböző kompetenciáinak felhasználásával (pl. szakmai ismeretek, készségek, attitűdök) hogyan lehet javítani mind a csoport, mind az egyéni teljesítményt.

Tematika

A projektmenedzsment-szimuláció során a résztvevők megtapasztalhatják, hogy miképp kell(ene):

  • meghatározni a projekt célját és terjedelmét,
  • megbecsülni a költségeket,
  • megtervezni a projekt feladatait,
  • hozzárendelni a tervhez az erőforrásokat,
  • használni a projektmenedzsment eszközöket,
  • ellenőrizni a projekt előrehaladását,
  • megfelelően reagálni a tipikus projektmenedzsment helyzetekben.

Tréning után

A tréninget követően cégre, program- vagy projektirodára illetve egyénre szabott coaching és team-coaching üléseken mód van a tanultaknak konkrét, az adott csapat vagy egyén projektjeibe való beillesztésére vagy az esetleges elakadások/problémák megoldására.