A jövő irodája

Az irodai munka óriási átalakuláson megy keresztül napjainkban, amiben jelentős szerepet játszik a technológia. A jövő irodájának hatékonysága azonban mindig is az embereken, az emberek technológiához fűződő viszonyán fog múlni.

Ön hol olvassa ezeket a sorokat? Néhány éve még szinte biztos, hogy azt válaszolta volna, hogy egy irodában ülve, számítógépének képernyőjén, de napjainkban lehet, hogy épp okostelefonon, vagy tableten? Babzsák fotelben vagy éppen a villamoson? Hogyan lehet hatékonyan együttműködni, ha egyik munkatársa egy babzsákon, a másik egy villamoson ül?

Az irodai munka átalakulásának folyamata elkezdődött, talán már Ön is észrevette ennek első jeleit. A következő évek nagyon izgalmasnak és fordulatosnak ígérkeznek azok számára, akik jellemzően számítógép előtt, egy irodában dolgoznak. A hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján már körvonalazódni látszik, hogy mely trendek fognak érvényesülni. Hogy fog kinézni a jövő irodája?

Virtuális együttműködés és kommunikáció

A következő években hozzá kell szoknunk, hogy azokkal, akikkel nap, mint nap együtt dolgozunk, csak ritkán fogunk személyesen találkozni. Még az is lehet, hogy csak a céges karácsonyi bulin. Csapatokat fogunk vezetni úgy, hogy az irodában csak mi vagyunk bent.

A munka hatékonysága sokkal jobb lesz, nem kell egymásra várni, dolgozhatunk ugyanazon a projekten párhuzamosan is, talán még a hosszú meetingek is eltűnnek.

Nem fordulhat elő, hogy egy olyan Excel táblán dolgozunk, ami nem a legfrissebb, hogy nem tudunk összehozni egy meetinget, mert a csapat egyik tagja éppen otthon várja a kéményseprőt. Izgalmas, új világ, rengeteg lehetőséggel, új kihívásokkal.

Generációs sokszínűség

Napjainkban három markáns jellegzetességekkel rendelkező generáció tagjai dolgoznak együtt a vállalatoknál, szervezeteknél. A következő években ki fog egyenlítődni az aránya az X, az Y és a Z generáció képviselőinek és az egyedi karrier jellegzetességek miatt mind a beosztott, mind a vezetői körben teljesen vegyesen lesznek jelen.

A különböző generációkat a születési évek alapján szokták meghatározni, de nem szabad úgy elképzelni, hogy aki néhány hónappal korábban vagy később született, már végérvényesen az egyik vagy másik generációs skatulyába kerül.

Hangsúlyokról, nézetbeli apró különbségekről van szó általában, melyek közül kiemelten fontos az információ­szerzési és tanulási gyakorlat, az infokommunikációs eszközökhöz való hozzáállás, illetve a karriertudat.

A különböző generációk együttműködésében óriási szinergiák rejlenek, de fejleszteni és támogatni szükséges a szereplőket ahhoz, hogy az együttműködés hatékony legyen.