Red Hat Enterprise Linux HA klaszter megoldások - haladó üzemeltetési tanfolyam

LNX-STO

Red Hat Cluster megoldások telepítése, konfigurálása és karbantartása

Részvételi forma

Képzés hossza

5 nap (5×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Képzés ára

479 000 Ft
+ ÁFA/fő
Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

Az intenzív, RHCE oktató által vezetett gyakorlatorientált, workshop jellegű tanfolyamon a résztvevők megismerik a magas rendelkezésre állású rendszerek tervezésének, telepítésének, üzemeltetésének feladatait nagyvállalati, Red Hat Enterpise Linux 9 környezetben. A képzést követően a résztevők képesek lesznek implementálni és használni a nagyvállalati szolgáltatásokat. A tanfolyam nagy részben a hivatalos Gurulabs (GL-645) anyagokra épül. A gyakorlat során a hallgatók virtualizált környezetben két- illetve három csomópontból álló klasztert telepítenek. Minden gép külön hálózati interfésszel kapcsolódik a közös tárolóhoz, hogy a tanfolyam a lehető legjobban modellezze a nagyvállalati környezetet.

Tematika

  • Bevezetés a klaszter és tároló menedzsmentbe. A klaszter implementálás lépései, szükséges alap építőelemek és fogalmak ismertetése. Split Brain helyzet ismertetése és elkerülése a fencing segítségével. Konfigurációs eszközök áttekintése. Klaszterezett erőforrások. Parancsok futtatása több rendszeren egyidejűleg.
  • Corosync és quorum menedzsment. Hálózati topológia, redundáns hálózati kapcsolatok kialakítása. Hálózati kommunikáció típusai a klaszter tagok között. IPv6 hálózati beállítások. Klaszter node előkészítése. A pcsd szolgáltatás konfigurálása és engedélyezése. A pcs utasítás és a pcsd szolgáltatás. Klaszter quorum. A corosync szolgáltatás ismertetése. Corosync redundáns gyűrű protokol (RRP) használata. Corosync biztonsági beállítások. Csatlakozás a klaszterhez valamint a klaszter elhagyása. Quorum kezelése. Frissítések elvégzése az üzemelő klaszteres környezetben. Két és három gépből álló klaszter építése. PCS GUI felület használata.
  • STONITH és fencing. A fencing folyamat ismertetése. Node szintű fencing és típusai. Erőforrás szintű fencing. A STONITH alrendszer. Fencing ügynökök ismertetése. STONITH erőforrások, sztonith_admin használata. SBD fencing beállítása és tesztelése.
  • PACEMAKER klaszter erőforrás menedzser. A pacemaker architektúra ismertetése az XML alapú Cluster Information Base (CIB) bemutatása. Erőforrás kezelés áttekintése. Erőforrás típusok és erőforrás ügynökök. Erőforrások elnevezési koncepciója, erőforrás specifikus paramétere, meta paraméterek ismertetése. Műveletek erőforrás ügynökökkel. Erőforrás csoportok kezelése. Erőforrások monitorozása.
  • Tároló technológiák. Távoli tárolók elérésének lehetőségei. Távoli fájlrendszer protokollok. Távoli blokkos eszköz szolgáltató protokollok. Elosztott erőforrás zárolás, dlm_controld és a dlm_tool használata. Blokkos eszközök és a Device Mapper szolgáltatás. Loopback eszközök kezelése.
  • ISCSI architektúra ismertetése. ISCSI target előkészítése és létrehozása a targetcli segítségével. ISCSI target adminisztráció. ISCSI tároló objektumok definiálása. ISCSI LUN adminisztráció. ISCSI hálózati kapcsolódás beállítása valamint a biztonsági beállítások ismertetése. ISCSI initiator telepítése és konfigurálása. ISCSI target csatlakoztatása boot időben.
  • Haladó LVM és klaszterezett LVM. Logikai kötetkezelés áttekintése. LVM komponensek ismertetése. Műveletek az LVM komponenseivel. LVM automatikus tároló tiering. LVM RAID kötetek használata. A klaszterezett LVM bemutatása.
  • Global File System (GFS) 2 ismertetése. GFS2 képességei. GFS2 fájlrendszer használata claszter LVM eszközön. GFS2 fencing.

Szükséges előképzettség

Legalább egy éves üzemeltetői gyakorlat Red Hat Linux (vagy CentOS / Fedora esetleg más Enterprise Linux disztribúció) környezetben. A forrásanyagok, segédletek angol nyelvűek, ezért alapfokú, dokumentumolvasás szintű angol nyelvismeret szükséges.