Projektmenedzsment projektvezetőknek

PM-VEZ

Részvételi forma

Képzés hossza

2 nap (2×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Nincsenek meghirdetett időpontok.

Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

Sok-sok gyakorló vezető és projektvezető, számtalan kutató kereste és keresi a választ arra, hogy miért van az, hogy bár mérnöki vagy egyéb szakmai szempontok alapján megkérdőjelezhetetlenül ’tökéletesen’ tervezett projektek indulnak el, ezeknek a nagy része mégis sikertelenül vagy töredék-eredményekkel zárul. A választ már többször és többen megtalálták, bárhonnan is indultak el és az elég triviálisan hangzik: a projekt végeredménye elsősorban a projektben résztvevő embereken múlik.

A tréning célja, hogy bemutassa a projektvezetői feladatokat a vezető és a menedzser szemszögéből: rámutat azokra az interperszonális történésékre, amelyek a projekt ideje alatt a projekt-csapatban lezajlanak és körbejárja a projektben résztvevő személyek szerepét és az ebből fakadó viselkedés-módokat. Ezen a szemüvegen keresztül láttatja a projektmenedzseri feladatokat és készíti fel a résztvevőket arra, hogy eredményesen, ugyanakkor hatékonyan vezessék a projektjeiket.

Kinek ajánljuk?

A tréninget kezdő vagy gyakorló projektvezetőknek ajánljuk, akik szeretnék fejleszteni mind a menedzseri, mind a vezetői készségeiket; valamint ajánljuk cégvezetőknek, tulajdonosoknak, szenior menedzsereknek, akik szeretnék a projektmenedzserek munkáját áttekinteni vezetői nézőpontból.

Előnyök

Amikor menedzsmentről beszélünk, általában a hozzánk rendelt csapat menedzselésére, irányítására és vezetésére gondolunk. Ugyanakkor a mai komplex és felgyorsult üzleti környezetben (VUCA-világ!) nyilvánvaló, hogy a függés kétirányú: nem csak a beosztottak függenek a menedzsereiktől, hanem a menedzserek is a beosztottjaiktól. Ezzel párhuzamosan pedig – beismerjük vagy nem – a „főnökkel” való kapcsolat egy meghatározó kapcsolat mindenkinek az életében.

Egy projekt kontextusában ez a kettős függőség és a projekt-menedzserrel való kapcsolat még inkább fontossá válik, hiszen nagyon gyakran a projekten belül a függelmi kapcsolatok nem „szabványosak”: a „normál” munkában a funkcionális vezetőnknek, a projektben pedig a projektmenedzsernek kell(ene) megfelelni, a mátrix-irányítása vagy az abban történő munka pedig nem egy könnyű műfaj!

Tematika

 • A projekt érintettjeinek elemzése (stakeholder-analysis)
 • A projekt által indukált változások elemzése a szervezet és az egyén szempontjából
 • Együttműködés-fejlesztés: A projekt életciklusának és a csapatok életciklusának kapcsolata és ezek menedzselése
 • A tanulási a projektben:
  • A tanuló szervezet és a tanuló egyén
  • A tanulási görbe
  • Kommunikáció a tanulási görbe során
 • A termelő csapat modellje: Eredményesség és morál kapcsolata és ennek törvényszerűségei
 • A változás kezelése
  • Értelem és érzelem a projektben
  • Motiváció és kommunikáció
  • A változások kommunikációja a változások egyes szakaszaiban (felolvasztás – átalakulás – visszafagyasztás)
 • Konfliktuskezelés

Tréning után

A tréninget követően cégre, program- vagy projektirodára, illetve egyénre szabott coaching és team-coaching üléseken mód van a tanultaknak konkrét, az adott csapat vagy egyén projektjeibe való beillesztésére vagy az esetleges elakadások/problémák megoldására. Igény szerint az adott projektmenedzser vezetői készségeit és képességeit egy CAPTAIN teszttel bemérjük és ennek alapján alakítjuk ki az egyéni fejlesztési tervet.