Kompetencia kézikönyv a céges kultúra alapja - a fejlesztő vezetők mankója - Kompetenciák változása a VUCA világban

ATM-KOMP Új

Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

A folyton változó, kiszámíthatatlan és összetett világunkban a munkavállalókkal szembeni elvárások is alakulnak, folyton változnak azért, hogy a szervezet ellenállóképessége és hatékonysága magas szinten maradjon. A kompetenciák minden szervezet esetében más-más súlyponttal vannak jelen, és alakulnak a gazdasági és piaci változások tükrében. A kézikönyv kidolgozása során a kiindulási pontot a szervezeti kultúra, a munkakörök és a szervezet értékei képezik.

A projekt hossza: 1-10 hónap. A szervezet méretétől és a munkakörök és dolgozók számától függően az elsődleges egyeztetés után kerül pontos meghatározásra.

Kinek ajánljuk?

Olyan szervezetek számára ajánljuk, akik tudatosan és magas szakmai szinten kívánják meghatározni, hogy mely kompetenciák támogatják munkavállalóikat a VUCA világában való teljesítésre. Ehhez naprakész és testre szabott kompetencia kézikönyvet kell kidolgozni és/vagy aktualizálni, de nem áll rendelkezésre elegendő idő vagy erőforrás, mégis szempont az alkalmazhatóság a vezetői értékeléskor, teljesítményértékeléskor vagy fejlesztési célok meghatározásakor.

Miért jó ez a cégnek, milyen eredményeket ér el a szervezet a projekt után?

A szervezet kézhez kap egy, a vállalati kultúra és a munkavállalókkal szembeni elvárások figyelembevételével és a munkakörökhöz illesztett kompetenciamátrixot. Ehhez egy részletes leírást is adunk az egyes kompetenciákat illetően, így a vezetők és a munkavállalók is ugyanazokat a terminusokat használják, illetve ugyanazt értik adott kompetenciák alatt. A leírások mellett minden kompetenciát több szinten írunk le gyakorlati példákkal egyértelművé téve. Így a súlyozás, a szintezés (pl. a teljesítményértékelés során) a vezetők számára könnyebbé, a beosztottak számára egyértelműbbé válik. Ez a „katalógus” jól használható a munkaerőtervezés, a toborzás, a kiválasztás, a képzés-fejlesztés, a teljesítményértékelés és a bérezés/jutalmazás során egyaránt.

A projekt lépései

A kompetencia kézikönyvet a HR-rel és a vezetőséggel szoros együttműködésben alakítjuk ki, így tartva szem előtt a szervezet prioritásait. A projekt során folyamatos egyeztetés zajlik a HR és a Training360 szakemberei között, hogy a végső produktum mindenképpen jól használható legyen a hétköznapokban.

A kompetencia kézikönyv kidolgozásának lépései:

  1. Szervezeti belsős anyagok áttanulmányozása (pl. SzMSz, organigramm, munkaköri leírások, …)
  2. Előzetes kompetencia felépítés kialakítása, javaslattétel a konkrét kompetenciákat illetően
  3. Egyeztetés és finomítás a HR-rel a koncepcióról
  4. A kompetenciák validálása a vezetőséggel (kérdőív, és/vagy interjúztatás)
  5. Interjúválaszok alapján a kompetenciák konkretizálása (vezetői szinten és munkaköri szinten)
  6. Egyeztetés és finomítás a HR-rel a kompetenciamátrixról
  7. Viselkedés szintű leírás minden kompetenciára vonatkozóan (több szintes meghatározások értékeléshez)
  8. Kompetenciakatalógus átnyújtása a megbízó számára
  9. Works shop a vezetőknek a kompetenciamátrix alkalmazását illetően

Projekt utánkövetése

A kompetencia kézikönyv tényleges alkalmazását (teljesítményértékelés, fejlesztési tervek, stb.) követően tanácsadói beszélgetés a gyakorlatiasságot és az áttekinthetőséget illetően. Szükség esetén finomítás, illetve shadow coachingban támogatás nyújtása az alkalmazáshoz.