ITIL® 4 Foundation tanfolyam, szimulációval + vizsga

ITIL4-F Új

ITIL® 4 Foundation tanfolyam interaktív gyakorlatokkal, MarsLander® Üzleti szimulációval + vizsga

Részvételi forma

Képzés hossza

3 nap (3×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Képzés ára

499 000 Ft
+ ÁFA/fő
Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

Az ITIL 3-as verziója közel egy évtizeden keresztül támogatta az IT szolgáltatás menedzsment folyamatok kialakítását, menedzselését és fejlesztését. Az üzleti és az informatikai világ folyamatos és gyors változását lekövetendő jelent meg 2019 februárjában az ITIL új 4-es kiadása, mely kiterjeszti a korábbi verziók képességeit, praktikus és rugalmas alapot biztosítva a szervezeteknek a digitális átalakulás támogatásához. A más területeken már ismerős és sikeres agilis szemléletmód, az üzemeltetés-fejlesztés-üzlet összekapcsolását támogató DevOps elvek az új ITIL 4 keretrendszerbe is szerves integrálásra kerültek.

A MarsLander® szimulációs játékra épülő tanfolyam célja, hogy a résztvevők megismerjék az IT szolgáltatásmenedzsment fogalmát, építőelemeit, működését, az ITIL® 4 nyújtotta ajánlásokat és megoldásokat, és hogy ezek alapján képesek legyenek alapszinten IT szolgáltatás menedzsment megoldásokat értelmezni és támogatni és egy nyelvet beszélni a szervezeten belül és a beszállítókkal egyaránt.

A tanfolyam biztosítja a magasabb szintű szakirányú képzésekhez (Managing Professional vagy Strategic Leader) az előképzettséget, és egyben segít felkészülni az ITIL® 4 Foundation vizsgára is.

Kinek ajánljuk?

A tanfolyamot elsősorban vezetők, IT vezetők, IT csapattagok, projektvezetők, ügyfélszolgálatosok, üzleti elemzők részére ajánljuk, akik előzetes IT szolgáltatás menedzsment (ITIL) ismerettel még nem rendelkeznek és szeretnék megismerni az alapokat, és felkészülni a hivatalos vizsgára. Az ismeretek hasznosak lehetnek a minőségirányítás, pénzügy és HR területen dolgozók részére is, hogy képet kapjanak arról, hogyan működik együtt az IT és az üzlet.

Azok részére, akik rendelkeznek korábbi ITIL tapasztalattal, a 2 napos ITIL 4 Foundation Bridge áttérés tanfolyamot ajánljuk elvégzésre.

Tematika

 • Az ITIL®4 újdonságai, főbb változási területek, új funkciók (mi változott az ITILv3-hoz képest)
 • Az Agile, DevOps és Lean integrálódása az ITIL®4 keretrendszerébe
 • A 4. ipari forradalom az ITIL®4 a teljes szolgáltatásra vonatkoztatva
 • A MarsLander® szimuláció bemutatása (az új generációs ITSM gyakorlati megközelítésben)
 • A szolgáltatásmenedzsment definíciók bemutatása: a szolgáltatásmenedzsment, az érték, emberek és a szervezet, szolgáltatások és termékek, szolgáltatási kínálat, szolgáltatási kapcsolatmenedzsment, eredmények, költségek, kockázatok, hasznosság és garancia
 • A szolgáltatásmenedzsment 4 dimenziója: szervezetek és emberek, információ és technológia, partnerek és szállítók, értékfolyamok és folyamatok), a PESTLE elemzés, a 4 dimenzió alkalmazása
  A szolgáltatási értékrendszer (SVS – service value system): a szolgáltatási értékrendszer, lehetőség, igény és érték, számonkérhető irányítás)
 • A 7 ITIL alapelv sajátossága, használata és együttműködése: fókuszálás az értékre; indulj el onnan, ahol vagy; iteratív haladás visszajelzésekkel; együttműködés és láthatóság elősegítése; gondolkodj és dolgozz holisztikusan; törekedj az egyszerűségre és légy gyakorlatias; optimalizálás és automatizálás
 • A szolgáltatási értéklánc: bemenetek, kimenetek és szerepük az értékfolyam támogatásában, a szolgáltatás értéklánc elemei: Tervezés, Fejlesztés, Elköteleződés, Tervezés és bevezetés, Megszerzés / Építés, Teljesítés és Támogatás, értékfolyamok
 • Rendszeres fejlesztés és annak modellje: mi a víziónk?, Hol vagyunk most? Hová akarunk eljutni? Mit kell tennünk hogy eljussunk oda? Cselekedj! Elértük amit szerettünk volna? Hogyan tartsuk meg a lendületünket?
 • Általános (üzleti) menedzsment gyakorlatok bemutatása: az általános menedzsment 14 gyakorlata az értékláncolatok átfogó képességeire összpontosítva
 • Szolgáltatásmenedzsment gyakorlatok bemutatása: a szolgáltatásmenedzsment menedzsment 17 gyakorlata – közös célok, értékláncolatok más megközelítésekben
 • Technikai menedzsment gyakorlatok bemutatása: a technikai menedzsment 3 gyakorlata – a technológia használata és a technológia, mint szolgáltatáskomponens
 • Az ITIL®4 implementálási lehetőségei a gyakorlatban (hol, hogyan és mikor érdemes használni)
 • Az ITIL®4 minősítési rendszer felépítése, vizsgainformációk és vizsgafelkészítő

MarsLander szimulációs játék:

A MarsLander szimulációs játék 4 fordulóból áll, melynek során különböző szerepekben, önállóan és csapatokban kell helytállnod a Mars küldetés megtervezésében, az űrhajó kilövésében, az utazás során adódó váratlan helyzetek megoldásban, a landolásban és a Mars feltérképezésében. A tanfolyam során a MarsLander szimuláció játék segítségével a gyakorlatban is megismerheted és kipróbálhatod az ITIL 4 és az agilis jellegű szolgáltatás menedzsment adta megoldásokat.

A szimuláció célja a tapasztalat által elsajátítható ismeretek átadása, amely segít az IT szervezet számára ITIL®4 alapú, agilis és még Lean közeli gondolkodásmód befogadására:

 • Mi az ITSM következő generációjának (ITIL®4) a lényege?
 • Hogyan növelhető munkafolyamat javításával a szervezetünk „sebessége”?
 • Hogyan integrálhatjuk beszállítóinkat a szolgáltatási láncolatba?
 • Hogyan lehet szorosabban és hatékonyabban együttműködni a fejlesztési csapattal?
 • Hogyan javíthatjuk szolgáltatásunkat a „Minimális életképes szolgáltatások” elvének alkalmazásával?
 • Hogyan válhatunk rugalmas szolgáltatói szervezetté, amely gyorsan reagál a változó igényekre?
 • Hogyan legyünk ügyfélorientáltak és gondolkozzunk az ügyfél fejével?
 • Hogyan lehet hatékonyan kezelni a munkaterhelést (end-to-end) és hogyan kerülhető el a nem tervezett munka?
 • Hogyan lehet növelni az ügyfelek és a munkavállalók elégedettségét?
 • Hogyan hasznosítható a következő generációs ITSM az üzleti érték előállításában?
 • Hogyan lehet folyamatos javulást elérni a teljes szolgáltatási értékláncolatban?

A tanfolyam segítséget ad az ITIL 4 Foundation vizsgára való felkészülésben is. A vizsga 40 kérdéses teszt, melyen 65%-ot kell teljesíteni. Sikeres vizsgát követően az AXELOS ITIL 4 Foundation minősítése szerezhető meg. A képzés díja a vizsgát tartalmazza. További információ a weboldalunkon a Vizsgák alatt található.

Szükséges előképzettség

Nincs. Korábbi IT vezetési, projektvezetési, üzemeltetési tapasztalat javasolt. Mivel az ITIL 4 terminológia és a hivatalos anyagok és vizsga egyelőre angol nyelven érhetők el, alapfokú, dokumentumolvasás szintű angol nyelvtudás javasolt. A tanfolyam magyar nyelven zajlik.