VMware vSphere 7 tanfolyamok? Vigyázz, mert be akarnak csábítani egy képzésre!

VMware vSphere 7 tanfolyamok? Vigyázz, mert be akarnak csábítani egy képzésre!

Előre szólok, hogy légy résen, mert tényleg be akarnak. Sőt! Meg is akarnak téríteni. Lehetsz kezdő a VMware alapú virtualizáció világában, vagy akár sokat látott „öreg” szaki, ha azzal az elmúlt tizenvalahány évnyi gyakorlattal, amit összeszedtél, mióta a VMware betette a lábát kis hazánk szerverszobáiba és adatközpontjaiba, kiérdemelted a címet. Így is, úgy is benne vagy a célkeresztben.

Jómagam az ESX 2.5.2 verzióra csodálkoztam rá először, mikor kollegáimmal megpróbáltunk értelmes szerepkört találni egy akkori nyolc processzoros szerverszörnynek, valamikor 2005 év vége felé. Az, amit akkor és ott tapasztaltam, az markánsan meghatározta a pályafutásom elkövetkező - úgy tizenöt évét. Azóta a verziók csak jöttek, a 3-as, a 4-es, az 5-ös, a 6-os éra… Nem csak a fő verziókban, hanem a tizedesekben, sőt a frissítési csomagokban is rendre megjelentek olyan „fícsörök”, technológiák, megérteni és megtanulnivalók, amik épp elég motivációt jelentettek ahhoz, hogy az ember, megtérvén a számos „vallási” irányzat közül épp a VMware egyházába, lassan maga is igehirdetővé váljon.

Most essék néhány szó rólad. Kérlek szépen, Te egy kicsit más vagy, mit a többiek. Miért mondom ezt? Ahhoz egy kicsit lapos és olcsó fogás lenne, hogy pont tőlem vedd meg az új porszívódat. Szóval miért? Tapasztalatból. Képzeljünk el egy roppantmód hiteles hittérítőt (ez most én lennék) akit bármelyik vallás felbérelhet egy hétre. Előadóként egyik héten a répacukor-fanatikusok kurzusán hirdeti, hogy az „egy igaz út” az a lekváros kenyér édes tejjel, a következő héten pedig mély meggyőződéssel toboroz híveket az aszpartám-nyírfacukor-norbiápdét egyház számára. Ez a bér-térítő munka közben figyeli az arcokat. Figyeli a reakciókat. Ki kérdez, ki érdeklődik? Ki az, aki a hátsó sorban végig játssza, „filmnézi” és internetezi az egész hetet? Ki az, aki későn jön, és délben ellóg? Magában meghatároz egy nagyon egyszerű definíciót: minden vallás köré összegyűlt nyájban alapvetően két féle ember van. Az egyik, aki JÖTT, és a másik, akit KÜLDTEK. A VMware képzésekre, nemcsak „többnyire”, vagy „alapvetően”, hanem nagyon-nagyon kevés kivétellel mindannyian JÖNNEK. Akik jönnek, azok pedig kapni akarnak, érdeklődnek, figyelnek. Kérdeznek és vitatkoznak. Nem lógnak el, nem internetezik végig a napot a tanteremben. Szóval, ha Te jössz el egy VMware kurzusra, jellemzően olyan emberanyagot alkotsz a tanteremben megjelenő társaiddal, akik nem érik be lapos és fölösleges ismeretekkel, koncepció nélküli szedett-vedett tananyagokkal. Veled, és Veletek gyorsan telik a nap. Miért?

Az az embertömeg, akikkel az elmúlt húsz évben előadóként, oktatóként találkoztam, jó mintavételezési közeg, és így meglehetősen pontos statisztikai megállapításokra ad lehetőséget. (Vigyázz, szándékosan kerülöm a konkurens platform(ok) megnevezését és az azokkal való összehasonlítgatást ebben az írásban! Ugyanakkor pont ez a megjegyzés hívja föl a figyelmedet arra, hogy véleményem van a témában, de nem árulom el. Végteleségig diplomatikus, de ravasz, nem? 😊)

A VMware képzésekre érkezők, azaz Te és a társaid, az esetek túlnyomó többségében nem kezdők az üzemeltetés, a rendszerintegráció, a hibafelderítés-, és elhárítás területein. Nem is lehet úgy megfogni egy virtualizációs keretrendszert, hogy ne lennél alapvetően tisztában a fizikai szerverek jellemzőivel, a hálózati fogalmakkal, a tárolók szerepével, viselkedésével és komponenseivel. Lehet, hogy nem vagy az adott terület felkent mágusa, de láttál már olyat, vagy legalább is tudod, hogy miről van szó. Ilyen alapokra fel lehet építeni a virtualizációt, mert érted és ismered a problémákat, amikre maga a virtualizáció válaszokat ad. Ezért vagy kicsit más, mint a többiek. És ezt a magam részéről köszönöm Nektek, Neked.

Atyaég, hisz ez még csak a bevezető volt! A VMware vSphere 7 megjelenése okán – ami idén, 2020 tavaszán történt – és az új verzióhoz tartozó tanfolyamok miatt kért föl a Training360 oktatóközpont egy promóhoz és hírlevélhez használható, kedvcsináló iromány elkészítésére. Na, szépen vagyunk, begépeltem egy rakat karaktert, esett már szó rólad és rólam, de a szegény vSphere 7-ről semmi. Pedig annyi minden szépet és érdekeset terveztem leírni! A dolog ott akadt el, hogy nem tudtam eldönteni, hogy kihez is szóljak. Hiszen Te lehetsz leendő hallgatója a vSphere 7 Install Configure Manage kurzusnak, azaz kezdő a vSphere világában, vagy a fent említett „öreg” róka, aki már az Optimize and Scale, a Troubleshooting, sőt a Design tanfolyamok ismeretanyagán is túl van – egy előző verzióban.

Hasznos, nagy igazságokat le lehet írni kezdőknek, de a haladók inkább az újdonságokra és a változásokra fókuszálnak.

Akik most kezdenek ismerkedni a VMware vSphere világával, ők a 7-es verzióban is legkönnyebben a szokásos forgatókönyv szerint haladhatnak: Indulásképp ott az ICM alapkurzus és annak egyenes ági folytatása, az Optimalizálás és Skálázás. Ezek után érdemes a speciális területekre rátérni, ilyen lehet a vSAN, a vSphere rendszeréhez szorosan kapcsolódó NSX, az NSX-T, az Automatizálási és privát felhő lehetőségek, a felügyeleti eszközök, például a vRealize Operations, vagy a Log Insight megismerése. Jöhet a Site Recovery Manager, a VDI, azaz Horizon, és a Workspace ONE… Szép nagy fehér folt a térképen, amit be lehetne színezni.

No, de mit kapnak a haladók a vSphere 7-től?

Senki ne ijedjen meg, csak egy rövid felsorolás következik, de előtte bejelentenék egy szomorú veszteséget: A mindenki által szeretett és tisztelt, Flash technológián alapuló vSphere WEB Client, a 7-es verzió megjelenésére itt hagyott bennünket, örökre. Emléke a szívünkben él, viszlát Flash, nem felejtünk el soha! Na, az már biztos! Kevés dolog van, amivel leendő unokáimat ijesztgetni tervezem, de a nagypapa flash-es rémtörténeteitől álmatlanul sírdogálnak majd, ha elmesélem nekik… Béke poraira.

Update Managert láttál már? Átalakult, Lifecycle Manager néven, kibővült funkcionalitással tesz hasonlókat, de már klaszter-szintű firmware, és software konzisztenciára is törekedhetsz vele.

Konténerizált Virtualizáció? A válasz: Kubernetes! A Docker már régóta jelen van az adatközpontokban, a VMware megoldása egy fürtözött környezetet kínál, egy kis NSX-el fűszerezve még a hálózat dinamikus változásait is érvényesíthetjük a konténereken. (Ezt a mondatot most én sem értem teljesen, de olyan meggyőzően hangzik, hogy maradnia kell. Téged csak arra kérlek, hogy egyelőre csak bólogassál, a részleteket a vonatkozó tanfolyamon megbeszéljük. 😊)

Biztonság, security. Tudod, ez az a dolog, amiről a sokan és sokat beszélnek, de viszonylag kevesen csinálják. Identity Federation, azaz ADFS integráció, továbbfejlesztett KMS funkcionalitás, Trust Authority, TPM, Secure boot. Haladó témák, ínyenceknek.

Dinamikus elosztás a DRS segítségével. A DRS, mondhatni ősi rutin a vSphere világában, viszont a 7-es verzióban átalakult, gyorsabb reagálású lett, és talán jobb döntéseket hoz a terhelés átcsoportosítására.

A vMotion fejlesztések gyorsabb, kevesebb esetleges működési zavarral járó mozgatást tesznek lehetővé, akár extrém méretű VM-ek esetében is.

A vSAN akár önálló témakör is lehetne, de olyan szorosan integrálódik a vSphere-be, hogy itt kell szót ejteni róla. Új tulajdonságok a 7-es verzióban az NVMe hot-plug és az NFS kiszolgáló szerepkör külső kliensek számára.

Az értekezést akár folytatni is lehetne számtalan további apróbb újdonság és változás felsorolásával, vagy akár roppant elegánsan lezárni úgy, hogy úgyis mindent megbeszélünk a tanfolyamokon. Viszont ezen írás 2020 szeptemberében készül, így nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy hamarosan megjelenik az első komolyabb frissítési csomag is a vSphere 7-hez, az U1. Abban mit kapunk majd?

A legfontosabbak:

  • Még nagyobb klasztert, akár 96 ESXi hoszttal
  • 10.000 db menedzselhető virtuális gépet egy klaszter-ben
  • 18-as verziójú virtuális gépeket, akár 768 vCPU-val
  • 24TB RAM ESXi hosztonként
  • Az EVC (Enhanced vMotion Compatibility) a VM vGPU-ra is kiterjedhet, azaz EVC for Graphics

Végre! A kis magyar valóságban körbe tekintve állíthatom, hogy a 24TB Hoszt RAM és a 768 vCPU nálunk olyan égető hiányt pótolnak, amire már türelmetlenül vártuk a megoldást, jól gondolom, ugye? Vagy mégsem? Állítom továbbá, hogy nincs az a Windows Domain Controller, aki ne lenne hálás egy 768 vCPU-val konfigurált virtuális hardverért! Te most csóválod a fejed! Jól teszed, nekem is az a szörnyű gyanúm, hogy nem mondok igazat.

A méretezési kérdéseket is megbeszélhetjük ősztől, a vSphere 7 tanfolyamokon.

Gyere el, ne várd meg, míg küldenek! Ha már küldenek, akkor lehet, hogy nem jó helyen leszel.

Székács András
VMware Certified Instructor

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. VMware vSphere: Install, Configure, Manage v7
  2. VMware vSphere: Optimize and Scale v7

Vissza a hírekhez