Vissza az irodába: hogyan készüljünk fel vezetőként

Vissza az irodába: hogyan készüljünk fel vezetőként

Az elmúlt 14 hónap mindenkit kihívások elé állított és egyelőre még tart a bizonytalanság. Vezetőként fontos, hogy próbáljunk készülni a jövő még ismeretlen kihívásaira és megtervezni az irodába való visszatérést. Ennek kapcsán hívtuk segítségül Elisabeth Kübler-Ross változási görbéjét és megnéztük, hogyan segíthet mindez megérteni egy vezetőnek a COVID fizikai és lelki tapasztalatait.

Így hatott ránk a COVID

A változási görbe öt pszichológiai fázist jelöl meg a változással kapcsolatban, ezek az elutasítás, a düh, az alku, a depresszió és a belenyugvás. Ezen ciklusok tudatosítása fontos minden munkavállaló és vezető számára, hogy megértsék saját reakcióikat. Az első hullám mind lelkileg, mind fizikálisan megterhelt minket, és még mindig hatással van ránk – s ebből kijutott tavaly novemberben, illetve idén márciusban is. Nézzük, hogyan éltük meg ezt az időszakot.

Home office

Az első hullám a változási görbe alapján:

ELUTASÍTÁS

2020 elején, amikor már jó pár hete jöttek a hírek a vírusról, egyszerűen nem vettünk róla tudomást: sokan gyorsan elutaztak és teljes mértékben túlzásnak gondoltuk az egész helyzetet. Természetes önvédelmi reakcióként megfigyelhető volt az elutasítás és hárítás időszaka, amikor még nem készültünk fel arra, hogy szembenézzünk a tényekkel.

DÜH

Aztán márciusban jött az első lezárás, és elég gyorsan belekerültünk a düh fázisába („Tuti kirúgnak, csődbe megy a cég.”). Kezdtük belátni, hogy nincs értelme a tagadásnak. Volt, aki a kínaiakat szidta, volt, aki az egészségügyet, volt, aki a kormányt, vagy épp azokat, akik nem veszik ezt komolyan.

Tehetetlennek éreztük magunkat és sodródtunk az árral, de azért futottunk vásárolni, és hazaküldtük az embereket a munkahelyekről, a gyerekeket az iskolákból. Voltak cégek, akik már ebben a szakaszban gyorsan reagáltak és kialakítottak egy pontos home office rendszert, továbbá biztosították az alkalmazottakat arról, hogy nem lesz baj.

ALKU

A következő szakaszban értettük meg, hogy mi is történt valójában. Elkezdtünk gondolkodni és együttműködővé válni, hogy megpróbáljuk a legjobb alternatívát megalkotni a kialakult helyzetre. Ahol lehetett, ez idő tájt alakult ki a home office világa, illetve az online oktatás is beállt egy stabilabb szintre.

Home office

DEPRESSZIÓ

Majd jött a depresszió szakasza, amikor már belenyugodtunk a változásba. Az önbecsülésünk és aktivitásunk a mélypontra került, a lezárás, a home office, az elszigetelődés érzése pedig súlyosbította ezt az állapotot. Fontos felismerés volt, hogy munkáltatóként különös hangsúlyt fektessünk az alkalmazottak hogylétére, szinte napi/heti szinten léptünk kapcsolatba a kollégákkal. Ez természetesen hatalmas plusz feladatot, fizikai és lelki leterheltséget jelentett a vezetőknek.

BELENYUGVÁS

Valamikor a nyári hónapok elején elérkeztünk a belenyugvás fázisába. Elfogadtuk, hogy megváltozott a világ és örülni tudtunk a jó időnek, még akkor is, ha a nyaralások rendhagyó módon folytak le. Elkezdtünk új célokat kitűzni, tervezgettük, hogy mi az, amit az elmúlt 3-4 hónapból át tudunk szervezni jövőre, és hogyan állunk majd fel újra szeptemberben.

Vezetőként fontos megértenünk a fenti görbe szakaszait, hiszen ezek természetes emberi reakciók és mielőbb át kell segíteni a változások okozta kihívásokon a munkatársakat és saját magunkat is.

Értekezlet

Hogyan fordítsuk át ezt a tudást a gyakorlatba?

Annak érdekében, hogy kollégáink biztonságban érezhessék magukat és teljes mértékben az új kihívásokra koncentrálhassanak, vezetőként érdemes tudatosan felkészülni a visszatérésre. Az otthon magányából visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat. Néhány tudatos lépéssel azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Legújabb, vezetőknek szóló programunk ehhez kíván hozzájárulni. Visszatérés az irodába tréningünk nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudást is ad, továbbá számos technikát és trükköt, amelyet bizton alkalmazhatunk a munkatársakkal való kommunikáció során.

További részletek a képzésről és jelentkezés

Vissza a hírekhez