Új titán a kínálatunkban: Prometheus

Új titán a kínálatunkban: Prometheus

A Prometheus nagy fejlesztői közösséggel rendelkező, Kubernetes klaszterek, konténerizált alkalmazások nyílt forráskódú, elsődleges monitorozó rendszere.

Miben különbözik a Prometheus más monitorozó rendszerektől?

A tanfolyami palettánkon szereplő Nagios és Icinga2 monitorozó rendszereket hagyományos infrastruktúrák monitorozására tervezték, mint például szerver számítógépek, hálózati eszközök stb.

A Prometheus elsődlegesen a dinamikusan változó, konténerizált környezetek monitorozó rendszereként ismert, de hagyományos infrastruktúrák monitorozására is alkalmas.

A konténerizált alkalmazások újabb kihívást jelentenek a monitorozás területén: mivel a konténerek a terhelés függvényében nagy számban jönnek létre, majd rövid időn belül leállításra kerülnek, később ismét újabb konténerek indulnak. Tehát a környezet, melyet monitorozni szükséges, egy gyorsan változó, dinamikus környezet. Ezt szem előtt tartva tervezték meg és fejlesztik a Prometheus-t.

Miről szól a tanfolyam?

Természetesen a Prometheus-ról. 😊 Arról, hogyan tudjuk a konténerizált alkalmazások monitorozására használni egy Kubernetes klaszterben.

A Prometheus mellett foglalkozunk a Grafana megjelenítő rendszerrel is (Grafana dashboard).

A Grafana segítségével jelenítjük meg (vizualizáljuk) a Prometheus által gyűjtött és tárolt adatokat, más szóval a Grafana-val különböző grafikonokat hozunk létre a Prometheus által gyűjtött adatokból.

Kiknek ajánljuk a tanfolyamot?

Rendszeradminisztrátoroknak, akik a Prometheus segítségével Kubernetes klasztert, konténerizált alkalmazásokat szeretnének monitorozni.

Szükséges előismeret: stabil Linux parancssori ismeretek, valamint Docker konténerekkel és Kubernetes-szel kapcsolatos alapismeretek. Docker és Kubernetes tanfolyam elvégzése vagy azok anyagának ismerete ezért feltétlenül javasolt.

Vissza a hírekhez