Tartsd a lépést a legújabb technológiákkal – válaszd a szerepkörödnek megfelelő minősítést!

Tartsd a lépést a legújabb technológiákkal – válaszd a szerepkörödnek megfelelő minősítést!

Korábban írtunk a Microsoft minősítési rendszer átalakításáról, amely szerint 2021 februárjától a korábbi MCSA/MCSE/MCSD minősítések helyett csak role-based minősítések megszerzésére lesz lehetőség. Szeretnél te is a szerepkör alapú minősítések irányában elindulni? Bemutatjuk, milyen lehetőségek közül választhatsz.

Mi is az a szerepkör alapú minősítési rendszer?

A Microsoft lassan több mint másfél éve jelentette be, hogy a korábbi, termék megközelítésű tanfolyami és minősítési struktúra helyett inkább a meglévő szerepkörökre helyezi a hangsúlyt. Így születtek meg először az Azure (valamint Data&AI) minősítési útvonalak, azóta pedig több felhő – többek között a Microsoft 365 technológiát tömörítő Modern Workplace, valamint a Business Applications (Dynamics) – területen is sorra jelennek meg az új minősítések.

Hogy a felhő technológia esetében jelentkezett első körben a koncepcióváltás igénye, nem is csoda, hiszen ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület az IT iparágban manapság, ahol nem elég egyetlen termékre koncentrálni, hanem komplex készségekre van szükség egy-egy feladatkör betöltéséhez. Mára az IT szerepkörökre amúgy is nehéz átfogóan hivatkozni, sok esetben nem lehet azt mondani, hogy valaki általánosságban adminisztrátor vagy fejlesztő, ezek a karrierutak inkább fókuszáltan, alkategóriákra vagy még speciálisabb területekre bontva vannak jelen a modern IT világában.

A felhő platformok esetében ráadásul nagyon gyors ütemben jelennek meg újdonságok, ezzel a tempóval pedig nem egyszerű lépést tartani. A role-based modell minősítése azt is hivatott demonstrálni, hogy tulajdonosa ismeri a legújabb technológiai követelményeket, és naprakész szakértelemmel rendelkezik az adott technológia területén.

A Microsoft 2021-től a role-based koncepciót szeretné átültetni minden területre, így a jövőben megjelenő tartalmak már a szerepkör alapú minősítési rendszerbe fognak betagozódni, ezzel új utakat kínálva az érdeklődők számára. A korábbi tanfolyamok (pl. Windows Server 2012/2016, SQL Server 2012/2016 stb.) továbbra is elérhetőek maradnak, de vizsgát tenni és minősítést szerezni már nem lehet belőlük.

A Microsoft szerepkör alapú minősítései az alapoktól a szakértői szintig különböző IT-s munkakörök betöltését megcélozva kerültek kialakításra.

Microsoft role-based minősítési szintek
Forrás: Microsoft

Attól függően, hogy a munkavállalók milyen előképzettséggel rendelkeznek, illetve milyen munkakörben kell majd helyt állniuk, az érdeklődők számos útvonal közül választhatnak.

Összefoglalva elmondható tehát, hogy ezzel a minősítési rendszerrel a Microsoft átláthatóbb minősítési struktúrát és karrier fókuszú, a való életben akár azonnal kamatoztatható szakértelmet kínál.

Hogyan tudunk mi segíteni a szerepkör alapú ismeretek elsajátításában?

Minden technológiára – a legújabbakra pedig hatványozottan – igaz, hogy képzés nélkül mit sem ér a bevezetésük. A Microsofttal együttműködve az elmúlt egy évben közel 300 főt indítottunk el, képeztünk tovább különböző Azure útvonalakon, de a széles Azure portfóliónkon kívül a Modern Workplace kategóriában is változatos megoldásokat tudunk kínálni.

Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenki eltérő módon szeret tanulni: van aki otthon, saját tempójában, önállóan bújja a különböző szakmai anyagokat, és van olyan is, aki számára a tantermi környezet, a személyes kontaktus vagy az azonnali kérdezés lehetősége jelenti a megnyugvást. Ezeket az igényeket felmérve hoztunk létre különböző módszereket és lehetőségeket, hogy mindenki maga dönthesse el, hogy hol, mikor és milyen formában szeretné tovább képezni magát.

Training360 tanfolyami portfólió

Ha szeretnéd te is felfedezni a legújabb felhő infrastruktúra eszközöket, technológiákat és módszertanokat, valamint megszerezni az új minősítéseket, böngészd át folyamatosan frissülő tanfolyami portfóliónkat, vagy fordulj hozzánk egyedi igényeiddel! Válaszd te is a hozzád leginkább illő megoldást!

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Azure üzemeltetés
  2. Microsoft Teams üzemeltetése

Vissza a hírekhez