Programozási nyelvek elterjedése, avagy milyen technológiákat érdemes tanulni a jövőben - 1. rész

Programozási nyelvek elterjedése,  avagy milyen technológiákat érdemes tanulni a jövőben - 1. rész

A programozási nyelvek elterjedtségét mérő egyik legrégebbi és legelterjedtebb mérőszám a TIOBI index. E szerint 2019 júliusban a legelterjedtebb nyelvek (népszerűségük szerint csökkenő sorrendben): Java, C, Python, C++, C#, Visual Basic .NET, JavaScript, PHP, SQL, stb. Ez az index bár sokszor hivatkozott, kezeljük a helyén, hiszen "csak" a különböző keresőmotorok találataira épít. Itt "érzésre" meglepő lehet a Visual Basic .NET jelenléte, valamint a JavaScript kevésbé erős helyzete.

Ehhez hasonló a PYPL popularity oldal, mely aszerint állítja elő a listáját, hogy a Google keresőben milyen gyakran keresnek rá a nyelvvel kapcsolatos oktatóanyagokra (un. tutorialokra). A 2019 júliusi listájukban is az említett nyelvek állnak elől, csak más sorrendben: Python, Java, JavaScript, C#, PHP, C/C++ (itt összevonva), stb.

Ennél talán szakmaibb a GitHub 2018-as statisztikája bár elsősorban ez a nyílt forráskódú projektekre koncentrál. Itt első a JavaScript, melyet a Java, Python, PHP, majd a C++ és C# követik. Itt a nyelvek népszerűségi listájában talán nincs is meglepetés, azonban más területeken igen, például a legtöbb kontribútort adó cég a Microsoft. Sőt, a legtöbb fejlesztő a Microsoft ingyenes, nyílt forráskódú Visual Studio Code fejlesztőeszközébe dolgozott be. A következő témakörökben látszanak a legtöbb vagy legelterjedtebb projektek: webes keretrendszerek (pl. React, Angular), gépi tanulás, deep learning, konténerizáció/cloud technológiák, mobil fejlesztés, blockchain.

A mindenki által kedvelt és sokat használt StackOverflow oldal 2019-es kérdőíve szerint a JavaScript vezet, ezt követi a HTML/CSS, SQL, Python, Java, a különböző shell nyelvek, C#, PHP. Itt is van pár megjegyezni való: a HTML/CSS és shell nyelvek itt azért szerepelnek, mert a StackOverflow a különböző nyelveket egy kalap alá vonta (szkript és markup nyelvek), míg a többi kizárólag a programozási nyelvekre koncentrál. A másik, hogy feltehetően reális az SQL ilyen magas pozíciója, hiszen a legtöbb üzleti projektben megjelenik, a programozók többsége az elsődleges nyelve mellett SQL tudással is rendelkezik.

Ezen kívül természetesen több egyéb elemzés, statisztika, kérdőív létezik, de gyakorlatilag mindenhol ezek a nyelvek végeztek az élmezőnyben: JavaScript, Python, Java, C#, C, C++, PHP.

A C#, C, C++ nyelveket mindenképp külön kiemelnénk, hiszen bár lehet, hogy a nevük hasonló, alapjaikban, princípiumaikban és felhasználási területeikben nagyon is különböznek...

Folyt. köv.

Kapcsolódó képzések

  1. JavaScript programozás mentorált képzés
  2. Java SE alapok mentorált képzés
  3. Python programozás képzés

Felhasznált irodalom

  1. https://www.tiobe.com/tiobe-index/
  2. http://pypl.github.io/PYPL.html
  3. https://octoverse.github.com/2018/projects
  4. https://code.visualstudio.com/
  5. https://insights.stackoverflow.com/survey/2019#technology

Vissza a hírekhez