Pizza as a service

Vagyis: mégis mi az a felhő?

Pizza as a service

Pontosan mi a lényege az olyan felhő alapú szolgáltatásoknak, mint a Microsoft Azure? Cikkünkben elmagyarázzuk és tanfolyamot is ajánlunk hozzá!

Amikor a számítógépek elkezdtek mozgolódni az ég felé, az emberek egyre gyakrabban használtak olyan kifejezéseket, hogy: felhő, AWS, Azure, infrastruktúra és platform, mint szolgáltatás, akkor elég sokan elveszve érezték magukat még a szakmabeliek között is. Hogy miért? Mert megmagyarázni, hogy mi az a felhő, olyan, mintha egy téglának próbálnánk összefoglalni a Háború és béke mondanivalóját. Szükség volt egy analógiára, ami ezt az egészet érthetőbbé és megfoghatóbbá teszi. Így született meg a pizza, mint szolgáltatás analógia és Paul Kerrison ennek továbbfejlesztésével készítette el pár éve a kibővített verziót, ezt mutatjuk most be.

Pizza as a Servicve 2.0
Kép forrása: Paul Kerrison

Fussuk át az ábra legfontosabb 4 oszlopát és nézzünk néhány példát az egyes részekre:

Földi IT: A tradicionális IT megközelítés az otthoni pizzakészítés modellje, amikor magunk vesszük az alapanyagokat, szolgáltatjuk a gázt és áramot, vagyis mi végzünk gyakorlatilag mindent. Ennek megfelelően működik egy cég, aki a sarokban lerak egy számítógépet és kinevezi „A szerver”-nek, ami mindent végez, mindent tárol és bedönti a céget, amikor tönkremegy.

Infrastruktúra, mint szolgáltatás: A második modell a közösségi konyha. Továbbra is magunknak kell az alapanyagokat biztosítani és a sütést elvégezni, de az áram, a gáz, a vas és a kemence adott, ezek biztosításáról nem nekünk kell gondoskodni, hanem a konyha üzemeltetőjének. Ezt a megoldást használja az a cég, aki az előző példában említett „A szervert” nemes egyszerűséggel egy az egyben felrakja a felhőbe. A felhő biztosítja innentől az áramot és a hardvert, de minden más továbbra is a cég kezében van.

Platform, mint szolgáltatás: A negyedik oszlopban látható modell az ételkiszállítás, amikor a szolgáltató biztosít mindent a pizza elkészítéséhez, de a pizza elfogyasztásának ideális körülményeit, haverok, buli, Fa… vagyis Bambi, a pizzát rendelőnek kell biztosítania. Visszatérve a cégünk analógiájára: ez az a szolgáltatási szint, amikor a cég már nem mindent „A szerver” segítségével akar megoldani, mert erőforrásai végesek, és bár a virtuális hardver tud alatta skálázódni, az közel sem olyan hatékony, mintha erre a célra kialakított platformszolgáltatásokat venne igénybe a cég.

Szoftver, mint szolgáltatás: Az utolsó oszlopban taglalt modell a Pizza party service, aki biztosítja a pizzát, a bulit, embereket hív meg, cserébe csak használnia kell a szolgáltatást. Semmit nem kell felügyelnie, terveznie, skáláznia, mindent levesz róla a szolgáltató. Ezen a ponton érünk el oda, hogy az ominózus cégünk „A szerver”-t elfelejtheti, mert annak minden funkcióját szolgáltatását, szoftverét igénybe tudja venni a felhőszolgáltatón keresztül. Ez az a pont, amikor például egy exchange szervert futtató virtuális gép teljesen feleslegessé válik, mert a cég átáll Office 365-re, vagyis felhő alapú levelezésre.

Ha többet szeretnél megtudni a felhőszolgáltatások előnyeiről, látogass el az Azure alapozó képzéseink egyikére!

Kővári Bálint
E-learning vállalati üzletágvezető

Vissza a hírekhez