Pár gondolat a megújult Cisco CCNA képzésről oktatói szemmel

Pár gondolat a megújult Cisco CCNA képzésről oktatói szemmel

Mindenki tudja, aki az informatika valamely területén dolgozik, hogy milyen sok minden mennyire gyorsan változik. Közhely, de mégis folyamatosan szembesülünk ezzel. A gyártók folyamatosan fejlesztenek, amit aztán az üzemeltetői oldalnak is követnie kell.

A most jelentősen megújult CCNA minősítést a Cisco eredetileg 1998-ban vezette be, és mind a mai napig ez az egyik legismertebb és legelfogadottabb iparági bizonyítvány. Az azóta eltelt – IT léptékben mérve különösen hosszú – 22 év során jó párszor kaptunk már frissítéseket a tananyagban és a hozzá tartozó nemzetközi vizsga tartalmában és súlyozásában is, követve a változó trendeket.

Most azonban egy jelentősebb módosítás érkezett: változik az egész képzési rendszer, egyszerűsödnek az egyes minősítési szintek közötti továbblépési lehetőségek. Ahogy a technológiai oldal frissül, az oktatási/tanulási módszereinket is érdemes felülvizsgálni. Ezért az eddig működő rendszerben 2×5 napnyi (ICND1, ICND2) tantermi képzés helyett egy öt napos CCNA 1.0 tananyaggal találkozunk (igen, a verziószámozás is újraindult).

A korábbi 10 napnyi anyagban volt átfedés, a tartalom változása az új témakörök megjelenése mellett a régebbiek kikerülését is jelenti, ezért az intenzív tanulással töltött feleannyi idő nem elég (10 nap helyett 5 nap), ezért végül 5 + 3 nap lett a hivatalos álláspont. Az 5 – instruktorral eltöltött – tantermi naphoz plusz 3 nap „self-study”, önképzés, saját időbeosztás szerinti tanulás és gyakorlás tartozik.

A fontosabb témakörök továbbra is a stabil hálózati alapok megszerzése (visszatért a wireless téma is), és a IPv4 és IPv6 protokollok biztos kezű használata. Továbbá az IP szolgáltatások üzemeltetése mellett része az anyagnak a hálózatbiztonsági alapozás, és megjelenik a CCNP minősítés felé kacsingató virtualizáció, automatizálás, programozhatóság.

A Cisco célja egyértelműen az. hogy az új CCNA minősítés megszerzésével bizonyíthassuk, kifejezetten széleskörű, stabil elméleti és gyakorlati alapokkal rendelkezünk a mai modern rendszerekben megjelenő koncepciókkal és eszközökkel kapcsolatban.

Természetesen az eddig megszerzett ismereteink nem vesznek el, élő minősítéseink a szokásos három éves időtartam alatt továbbra is érvényesek maradnak.

Az új 200-301 kódú CCNA vizsga már elérhető, ennek feltételei nem változtak. A tökéletes felkészüléshez a Training360 oktatóközpont több lehetőséget is kínál, a hivatalos tantermi - LVC (Live Virtual Classroom) forma mellett elkészítettük a teljes 5+3 napnyi – tehát a self-study fejezeteket is tartalmazó – e-learning tananyagot, amely laborkörnyezettel is elérhető.

Ország Tamás

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Implementing and Administering Cisco Solutions (CCNA) v1.0
  2. Implementing and Operating Cisco Enterprise Network Core Technologies (ENCOR) v1.0

Vissza a hírekhez