Mindig van net?!

Mindig van net?!

Még jó pár évvel ezelőtt az Office 365 hajnalán részt vettem egy rendezvényen, ahol az előadók az Office 365 előnyeit ecsetelték. Mint minden felhővel kapcsolatos konferencián, itt is elhangzott az ominózus kérdés:

Na de mi van akkor, ha nincs internet?

Az előadó, aki nem először hallotta ezt a kérdést, minden flegmaság nélkül és maximális kedvességgel csak ennyit mondott:

Mindig van net!

Járjuk kicsit körbe ezt az állítást. Ha szó szerint vesszük, akkor elég egyértelmű, hogy az állítás nem igaz. Bár Magyarország kiemelkedően jó számokkal dicsekedhet az internetes- és a mobilinternetes lefedettség terén, de bizony vannak olyan területek, ahol a semmiből nem nagyon lehet netet csiholni. Észak-Magyarországon konkrétan van egy község, ami azért olyan népszerű célpontja a céges csapatépítőknek, mert földrajzi helyzetéből kifolyólag nincs mobillefedettség a területén. Na de mi van akkor, ha nem vesszük szó szerint az állítást, hanem inkább azt próbáljuk alatta érteni, amire a költő (az előadó) gondolt.

Mindig van net

Vegyünk egy átlagos budapesti irodai dolgozót… mondjuk engem. Jelenleg a notebookom egy asztali dokkolón keresztül csatlakozik az internetre, melynek sebessége mindig 200 Mb/sec felett van (3 speedtest mérés szerint). Ok, akkor most nézzük meg mi történik, ha megszakad a hálózati kapcsolat és kihúzom a dokkolóból az ethernet kábelt. Mint felhasználó igazából semmi különbséget nem vettem észre, mivel a gépem automatikusan csatlakozott az elsődleges céges Wifire. Az internet sebessége továbbra is 200 Mb/sec felett van.

Na de mi történik, ha a céges Wifi nem érhető el? Ilyenkor a gépem automatikusan csatlakozik a vendég Wifire, ami egy teljesen külön hálózat. Ezt igazából csak abból veszem észre, hogy külön VPN-re is be kell jelentkeznem.

Na és mi van akkor, ha nincs a teljes cégben sehol net, mert mondjuk valaki elfelejtette az internetszolgáltató számláit befizetni, vagy egy markoló átvágta az irodaház mellett futó üvegszálat (el nem hinnétek, de ez egy elég gyakori eset). Ilyenkor bizony nincs más megoldás, a céges telefonról kell az internetet megosztani és hopp ismét van net.

Joggal kérdezhetné bárki ezek után, hogy na de mi van abban az esetben, ha az ethernet kábel megtörik, a céges wifi hálózat és a vendéghálózat routere is lehal és mind a privát mind a céges telefonomat ellopják és nem tudok belőlük netet szerezni. Na most ebben a nagyon valószínű helyzetben nincs más megoldás, menni kell 50 métert a legközelebbi plázáig / kávézóig / gyorsétteremig, ahol hegyben állnak a díjmentes Wifi hálózatok.

Mindig van net

Mint a fenti példa mutatja: annak a valószínűsége, hogy egy on premise földi levelező szerver lehal, jóval nagyobb, mint annak, hogy internet hiánya miatt nem érünk el egy felhőszolgáltatást.

Ha többet szeretnél tudni a felhőszolgáltatások előnyeiről, látogass el Azure alapozó képzéseink egyikére!

Kővári Bálint
E-learning vállalati üzletágvezető

Vissza a hírekhez