Minden, amit tudni érdemes a Scrum Guide frissített kiadásáról

Minden, amit tudni érdemes a Scrum Guide frissített kiadásáról

Tavaly év végén Ken Schwaber, Jeff Sutherland és számos kollégájuk közösen egy kifejezetten terjedelmes, több mint 2 órán át tartó webinár során jelentették be a Scrum Guide (Scrum Útmutató) frissített kiadását. Ennek kapcsán összeszedtük 8 pontban a legfontosabb tudnivalókat.

1. A lényeg, hogy a Scrum továbbra is Scrum marad

Ezt az Útmutatót először 10 éve adták ki, és nem frissítették túl gyakran (legutóbb 2017-ben történt ilyen), ugyanakkor ezek a frissítések nem érintették a Scrum alapjait. Ezúttal a frissítés célja az volt, hogy még egyértelműbbé váljon a dokumentum és hogy kezeljék a gyakori félreértéseket.

Fontos leszögezni, hogy a Scrum hangsúlyozottan keretrendszer: biztosít egy vázat, melyen belül a Scrum csapatoknak meg kell határozniuk a saját folyamataikat és gyakorlataikat. Nem céljuk átfogó módszertanná válni, nem akarnak teljeskörű kézikönyvet sem írni.

2. Bevezetésre került a Termék Célja

Nem gyakran fordul elő, hogy az Útmutatóba valami újat adnak hozzá, és ezúttal is csak egyetlen újdonságot vezetnek be: a termék célját.

A termék célja a termék backlog része. Ez egy olyan kötelezettségvállalás, amely nagyobb összpontosítást és átláthatóságot segít elő. A legjobb hasonlat talán az, hogy a termék cél olyan a termék backlognak, mint a sprint cél a sprint backlog kapcsán. Mindkettő átláthatóságot nyújt és segít előtérbe helyezni a kitűzött célokat. Egy a cél, de az időintervallumok különböznek. A dolgok kisebb lebontása elengedhetetlen, ha nagy kezdeményezés megoldása felé haladunk. Ez jelentősen segíti a szervezet üzleti stratégiáját és céljait, valamint a termék irányának összehangolását. Lényegében a tudatos termék stratégiára és annak helyes menedzselésére hívja fel a figyelmet.

3. Váltás a „Fejlesztő csapatról” a „Fejlesztőkre”

Lényeges hangsúlyozni, hogy ez tulajdonképpen egy terminológiai frissítés. Nincs hatással a Scrum tényleges megvalósítására, a Scrum csapaton belüli együttműködésre.

A Scrum szerepek eredeti szándékai és azok együttes működése megegyezik. Ezáltal segíthetnek csökkenteni a zavart és megszüntetni különböző anti-mintákat, hiszen félrevezető volt a csapat a csapaton belül. Röviden tehát az egyik szerepkört „Fejlesztői csapatról” egyszerűsítik „Fejlesztőkre”.

A fejlesztők továbbra is olyan értéknövekedéseket hoznak létre, amelyek megfelelnek a Kész definíciónak? De mennyire!

A szándék az, hogy a Scrum csapatra, mint közös céllal rendelkező kohéziós egységre, nagyobb hangsúlyt fektessenek. Így fogalmaz a friss Útmutató: „A teljes Scrum csapat felelős értékes és használható növekményének létrehozásáért minden sprintben.” Noha a terméktulajdonos, a Scrum Master és a fejlesztők továbbra is egyértelműen és önállóan elszámoltathatók a saját területükön. Mindhárom szerepnek hatékonyan kell működnie, hogy sikeresen működhessenek a Scrum szerint.

4. Világosabb és tömörebb

A Scrum Útmutató frissítése javasrészt a jobb szervezésre, az egyértelműség javítására és a jobb olvashatóságra fókuszált.

Például mindig is igaz volt, hogy a Sprint Tervezés foglalkozik a miért, a mit és a hogyan kérdésekkel. Az átszervezés és ésszerűsítés ezt most világosabbá teszi.

Ezenkívül eltávolították a gyakorlati megvalósítással kapcsolatos részeket: a Daily Scrum három kérdését és a Sprint Review részét képező tevekénységek felsorolását.

5. Önszerveződés helyett önmenedzselés

Amennyiben a Scrum jól volt használva, akkor a gyakorlatban nincs különbség. Az angol nyelvben ezek a kifejezések felcserélhetők és elmélyülhetnénk bonyolultabb elméletekben, de a Scrum Útmutató frissítése nem egy adott elmélet vagy modell alapján készült.

A terminológiai változás segíthet majd túllépni néhány általános félreértelmezésen. Például, ha a Scrum csapat túl nagy mértékű korlátozást tapasztal a munkájára vonatkozóan, blokkolva a nagy értékű megoldások szállítására vonatkozó képességeit, akkor ezt magának kell megoldania.

Vannak azonban olyan határok is, amelyek rendben vannak és nem korlátozzák különösebben a Scrum csapatok önszervező képességét. Ehelyett aktívan azon dolgoznak, hogy elhárítsák azokat az akadályokat, amelyek visszatartják a csapatokat. Idővel meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.

6. Nem használják már a „potenciálisan kiadható” kifejezést

Szeretnék, hogy a Scrum hozzáférhetőbbé és érthetőbbé váljon a nem szoftveres csapatok számára is. Az elmúlt évtized során a keretrendszer a szoftvereken túl is bizonyított, és a „potenciálisan kiadható” kifejezés gyakran zavarónak bizonyult.

Szoftveres csapatok esetében azonban minden bizonnyal továbbra is szeretnének potenciálisan kiadható szoftvert szállítani minden sprint végén. Az átláthatóság, a fejlődés, a minőség, illetve a rizikók menedzselése változatlanul magas prioritást élveznek.

Azonban mivel mindenkinek más a kontextusa (még ha szoftverről is van szó), a megfogalmazás megváltoztatása segít ezt a koncepciót megközelíthetőbbé és érthetőbbé tenni.

7. Retrospektív fejlesztések betervezése a backlogba

Korábban volt egy olyan ajánlás, hogy minden sprintbe legalább egy kerüljön betervezésre, azonba a mostani Útmutató nem fogalmaz meg ilyen szabályt. Előfordulhat, hogy a Scrum csapat úgy dönt, hogy nem tervez ilyen fejlesztést a sprintben. Nem írja elő a továbbiakban ezt a gyakorlatot, ehelyett hagyja, hogy a Scrum csapat maga döntsön.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az adoptáció nélkül a csapat folyamatos önellenőrzése értelmetlen. Ha a Scrum csapata nem fejleszti önmagát, akkor érdemes feltenni a kérdést, hogy ez miért történik így. Minden bizonnyal húzódik a háttérben néhány megoldandó probléma. Talán a Sprint retrospektívjai csak a felszínt érintik, és az emberek nem hajlandóak nehéz beszélgetéseket folytatni. Lehet, hogy nincs elég átláthatóságuk a folyamatban ahhoz, hogy lássák a fejlesztés lehetőségeit. Talán nyomás nehezedik a csapatra, hogy folyamatosan többet és többet szállítsanak.

8. Formális vállalások

A sprint célja és a kész definiálása az Útmutató korábbi változataiban is szerepelt. A mostani átszervezésekkel azonban egyértelmű „otthont” adtak ezeknek a kapcsolódó dokumentumokkal együtt.

A legnagyobb változás, a termék cél hozzáadása, amely a termék backlog részét képezi. Tehát mind a 3 dokumentumhoz egyértelmű vállalások kerülnek meghatározásra.

Összegzés

Ahogy azt már többször elhangzott, a Scrum még mindig Scrum.

A Scrumot lehet jól és rosszul is használni. Az Útmutató mostani frissítése segíteni fogja az embereket abban, hogy hatékonyabban alkalmazzák a keretrendszert a környezetükben. Minden bizonnyal soha nem lesz tökéletes, de ez a verzió eddig a legjobb.

Orosz Gábor


Töltsd le a Scrum Guide frissített változatát magyar nyelven!

Scrum Guide 2020 magyar nyelven

Az előadásról készült videót itt tudjátok megtekinteni:

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Agilis módszertanok (Scrum, Kanban) alkalmazása szoftverfejlesztési projektekben
  2. Scrum Master szerepkörös képzés – vizsgával

Vissza a hírekhez