Miért tanuljak meg Python-ban programozni?

Miért tanuljak meg Python-ban programozni?

A Python programozási nyelv sokrétű eszköz, amit széles körben várnak el a startupoktól a legnagyobb vállalatokig például olyan pozíciókban, mint a Business vagy Data Analyst, az IT vagy Network Adminisztrátor, a Network Engineer, Cloud Engineer, Data Engineer, Data Scientist és persze a Szoftver Fejlesztő.

Ha ezeknek az állásoknak valamelyikében dolgozol – vagy szeretnél ilyen pozíciót betölteni egy vállalatnál –, akkor nem fogod tudni kikerülni a Python programozási nyelvet. Nem számít, hogy milyen programozási nyelveket tanultál eddig, az sem számít, hogy használod-e ezt a tudást napi munkád során, a Python programozási nyelv könnyen tanulható, akár első, akár sokadik programozási nyelvként is.

A programozási nyelvek elterjedtségét és „sikerét” sokféleképpen lehet mérni. A Python programozási nyelv jelenleg a 3. helyen áll a Tiobe index szerint, és a második helyen a GitHub projektek körében.

Python Ranking 2020

A Python közösség exponenciálisan növekszik már sokadik éve folyamatosan. A nyelv úgy lett megalkotva, hogy aki tud – egy minimális szinten – angolul az természetesebbnek érzi, mint a vele dobogós helyen osztozó Java vagy C++ esetében.

print('Hello, Világ!')

Ha ez lesz az első programozási nyelv, amit a napi munkádhoz el szeretnél sajátítani, akkor a Training360 gyakorlatorientált Kezdő Python képzését pont neked hoztuk létre.

A Python ugyan objektumorientált nyelv, de zseniális kialakításának köszönhetően ezzel nem kell kezdetben megküzdened, amikor az alapokat tanulod. Más nyelveken az első programod megírásához már az OOP-t magyarázzák neked. A Python nyelv ezért tanulható könnyen.

A Python egy általános programozási nyelv, tehát sok mindenre fel lehet használni a hobbi elektronikai projektektől, az akadémiai disszertációkon át, egészen az önvezető autó modellekig. Mivel egy magas szintű nyelvről van szó, ezért könnyű felvenni a különböző eszközöket, és gyorsan el is kezdik azokat használni a tanulók. Mivel interpretált nyelvről van szó teljesen platformfüggetlenül lehet kódolni benne, így a kódunk ezért – pár kirívó esettől eltekintve – ugyanúgy fog futni Linuxon is, Windowson is.

Vannak olyan területek, ahol teljesen egyeduralkodóvá vált a Python. Ilyen például a Mesterséges Intelligencia és a Gépi Tanulás. Ezeknek a területeknek a modellezési ágán talán mondhatjuk, hogy nagyon kevés konkurenciája van, mint például a sokkal kevésbé elterjedt R programozási nyelv.

De a Python nem csak ezeken a területeken jön jól a szerszámos ládádban. Sokszor van szükség arra, hogy az ember gyorsan automatizáljon manuális feladatokat. Például hálózati adminisztratív feladatokat is könnyű benne megvalósítani, köszönhetően a kiterjedt közösségi (Open Source) csomagrendszernek. Számtalan szoftver- és hardvergyártó által támogatott csomag létezik, ami megkönnyítheti a napi munkádat és eliminálhatja a manuális és emberi hibákra érzékeny feladatok végrehajtását.

Ha van már más programozási nyelven tapasztalatod, vagy már tanultad a Python-t, de a szakmai céljaid között szerepet kap a Python mélyebb elsajátítása, akkor kiváló alapokat szerezhetsz a Training360 gyakorlatorientált Python középhaladó képzésén.

A képzés során kiemelten foglalkozunk különböző az úgynevezett pythonizmusok megértésével, hogy ha ezekkel találkozol mások által írt kódban, akkor mindenképpen tudjad őket értelmezni.

>>> strings = [ ['foo', 'bar'], ['baz', 'taz'], ['w', 'koko'] ]
>>> [ (letter, idx) for idx, lst in enumerate(strings) for word in lst if len(word)>2 for letter in word]

[('f', 0), ('o', 0), ('o', 0), ('b', 0), ('a', 0), ('r', 0), ('b', 1), ('a', 1), ('z', 1), ('t', 1), ('a', 1), ('z', 1), ('k', 2), ('o', 2), ('k', 2), ('o', 2)]

Az ilyen kódrészletek meg sem fognak kottyanni, ha részletesen megismered például a List Comprehension használatát.

Ha már van konkrét Python tapasztalatod, akkor is van még mit tanulni. Számtalan Szoftver Fejlesztői állásban hasznosíthatod a Python nyelvet még akkor is, ha főleg más technológiákra épít a cég, ahol dolgozol. Ilyen területek lehetnek a kis segédeszköz fejlesztés mondjuk REST service formájában. Erre egy kiváló és gyorsan tanulható csomag Pythonban a Flask mikrokeretrendszer.

from flask import Flask
app = Flask(__name__)

@@app.route('/hello/')
@@app.route('/hello/<name>')
def hello(name=None):
    return render_template('hello.html', name=name)

A fenti kis kód egy teljes értékű Web Service-t implementál. Tömören és érthetően. Van mögötte viszont rengeteg Python nyelvi tudás, amire építenek ezek a keretrendszerek. Például a Dekorátorok, Jinja2 sablon rendszer, http szerverek és kliensek, az aszinkron programozás, stb. Ezen tudás nélkül is lehet dolgozni ezekkel a keretrendszerekkel, csak nem érdemes. Hát nem jobb érteni, hogy hogyan működik az eszköz a kezemben, mint inkább csak reménykedni benne, hogy ha kalapácsnak látszik, akkor nem úthenger?

Ezt és sok más haladó dolgot is megtanulhatsz a Training360 gyakorlatorientált Python Haladó képzésén.

Legyen bár szakmai vagy egyéni célod egy új programozási nyelv megtanulása, mindenképp a Python programozási nyelvet ajánljuk, mert elég általános, hogy bármilyen szakmai karriernél jól jöjjön, platformfüggetlen és könnyen tanulható. Ráadásul egy hatalmas közösség áll mögötte, akiknek a tagjai segítőkészek és barátságosak, és az eszközök teljesen ingyen vannak, tehát azonnal elérhetőek számodra, akár kereskedelmi tevékenység keretén belül is.

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Bevezetés a Python programozásba
  2. Középhaladó Python programozás
  3. Haladó Python programozás

Vissza a hírekhez