Mi a különbség a termék designer és a termékmenedzser munkája között?

Mi a különbség a termék designer és a termékmenedzser munkája között?

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy egy szervezetben a termék designer és a termékmenedzser szerepköröket összekeverik. Körbejárjuk a témát és megkeressük a hasonlóságok mellett a különbségeket is.

Miről szól a felhasználói élmény design?

Mielőtt belevágunk, fontos megemlíteni, hogy mit is jelent a felhasználói élmény design. A folyamat során azt kell vizsgálni, hogy a felhasználó miként lép interakcióba a rendszerrel, és létrehozni arra egy megoldást. A felhasználói élmény designért felelős szakértőket érdemes bevonni a termékfejlesztés minden egyes szakaszába, hiszen széles szakértelemmel rendelkező specialistákról van szó, akiktől azt várjuk, hogy a lehető legkényelmesebb integrált felhasználói élményeket hozzák létre.

Mit csinálnak a termék designerek?

A termék létrehozása a felhasználói kutatással kezdődik. Meg kell találniuk a potenciális felhasználók elsődleges fájdalmi pontjait és motivációját, és meg kell tanulniuk interakcióik összefüggését.

Ezt követően elemzik a beérkezett adatokat, felhasználói portrékat készítenek és megpróbálják kideríteni, hogy a potenciális terméknek (vagy a meglévő új verziójának) van-e esélye arra, hogy az érdekes és hasznos legyen a célcsoport számára. A terméktervezők különféle kutatási módszereket alkalmaznak, pszichológiát tanulnak az emberek jobb megértése és az empátia fejlesztése érdekében, ez az egyik fő fegyverük.

Elemzik a kapott információkat, és a termékmenedzserekkel együtt dokumentációkat készítenek (például a termékkövetelményekről), kiegészítve azokat a szükséges felhasználó életút térképekkel és felhasználói portrékkal. A terméktervezők megtanulják a vállalkozói szellem alapjait, felfedezik az üzleti menedzsment folyamatokat, és tanulmányozzák a vállalat prioritás-sorrendbe állítási és erőforrás-megosztási gyakorlatait, hogy végre megértsék mit és mikor kell szállítani. Ez azért fontos, mert egy nyelven kell tudniuk kommunikálni a termékmenedzserekkel, és az egységes termékkoncepció szövetségesei kell legyenek.

Ezt követően elindul a megoldás létrehozásának folyamata, az együttműködés a tartalomírók és a fejlesztők között: jönnek a különféle tesztek, eredményelemzések, változtatások, rendszeres ellenőrzések és koordináció. Természetesen a terméktervezők nem írnak kódot, de meg kell érteniük a fejlesztők által használt keretrendszereket és technológiákat, hogy ezáltal a munka üteme gyors és hatékony legyen.

A marketingszakemberekkel és a PR szakemberekkel való együttműködés a promóciós szakaszban, valamint a termék piacra juttatásához szükséges összes eszköz beszállítása szintén a terméktervezők felelősségi területe.

Ezt követően minden ciklikusan, a következő körben történik:

Egy termék létrehozásának áletciklusa

Ez korántsem jelenti azt, hogy a terméktervezők mindezt egyedül végeznék, és ezért közvetlen felelősséget vállalnának.

A terméktervező híd a termékfejlesztés minden szakaszában lévő összes csapat és a felhasználók szószólója között.

Mit csinálnak a termékmenedzserek?

A terméktervezőktől eltérően a termékmenedzserek az üzlet szószólói, akiknek célja a fejlesztési folyamat megszervezése az üzleti célok elérése érdekében.

A termékmenedzserek közvetlenül felelősek a piaci- és versenytársak elemzéséért, az összegyűjtött felhasználói problémákra alapozott termékfejlesztési stratégia létrehozásáért, a szükséges dokumentáció és tudásbázis előkészítéséért, az ütemterv készítéséért, a csapatmunka beállításáért, a feladatok kiosztásáért és az elfogadási kritériumok leírásáért.

Míg a terméktervezők kutatják a felhasználókat és problémáikat, a termékmenedzserek döntenek e problémák prioritásairól, és feladatokat osztanak ki a fejlesztőknek. A terméktervezők és fejlesztők megoldják a problémákat, a termékmenedzserek pedig megszervezik munkájukat.

Termékmenedzser vs. UX designer

Akkor mégis mi a különbség?

A terméktervezőkhöz hasonlóan a termékmenedzserek is minden szakaszban csatlakoznak a fejlesztési folyamathoz. A folyamatszervezésért a termékmenedzser felel, míg a terméktervező feladata a megoldás minőségének és integritásának garantálása. Ugyanakkor mindkét szakértő a felhasználói problémák és az üzleti célok megértése alapján építi fel munkáját, és itt keresztezik egymást.

A fejlesztőktől, a UX íróktól vagy a tesztelő mérnököktől eltérően a terméktervezők szakértelme és készségei sokkal szélesebb körűek, és a termékfejlesztés minden szakaszában szükségesek. Ezért lehet tévesen azt gondolni, hogy a terméktervezők konfliktusba kerülhetnek a termékmenedzserekkel. A való életben csak segéderőként jelenhetnek meg, nem a termékmenedzser helyettesítésével, mivel soha nem irányítanak és szerveznek semmit, míg a vezetők soha nem oldanak meg közvetlenül semmilyen termékproblémát.

Összegzés

A terméktervezők és termékmenedzserek együttműködése, folyamatos kölcsönhatásuk és kölcsönös megértésük a kulcsa a sikeres termék vagy szolgáltatás létrehozásához.

A modern termékmenedzserek megértik az UX értékét, a tervezési gondolkodást és a terméktervezők munkáját, akárcsak a terméktervezők, akik felismerik a termékmenedzserek motivációit, funkcióikat, és mindig a gyümölcsöző együttműködésre törekszenek.

Hallgasd meg a tanfolyamról szóló podcast adásunkat!

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. User experience (UX) alapozó
  2. Interface Design (UI) alapozó

Vissza a hírekhez