Megszűnnek a Microsoft MCSA, MCSD, MCSE minősítései

Megszűnnek a Microsoft MCSA, MCSD, MCSE minősítései

A Microsoft megszünteti a három legnépszerűbb szakmai minősítési kategóriáját, hogy továbbléphessen a szerepkör alapú képzések világa felé. A Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), a Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) és a Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) minősítések, és az ezek megszerzéséhez szükséges vizsgák 2021. január 31-ig elérhetőek.

A Microsoft 2018 szeptemberében jelentette be, hogy átvált a szerepkör alapú képzések és minősítések kialakítására, ezáltal lehetővé téve, hogy a képzéseken részt vevők tényleg azt a tudásanyagot sajátíthassák el, amely egy adott pozíció betöltéséhez szükséges. Első körben az Azure, a Modern Workplace és a Business Applications területekhez tartozó vizsgákat és minősítéseket szabták át, számos új role-based minősítési útvonalat nyújtva a piac számára.

Ezt a koncepciót szeretnék átültetni minden területre, így a jövőben megjelenő tartalmak már a szerepkör alapú minősítési rendszerbe fognak betagozódni. Ugyanakkor a korábbi tanfolyamok (pl. Windows Server 2012/2016, SQL Server 2012/2016 stb.) is elérhetőek maradnak, de vizsgát letenni és minősítést szerezni már nem lehet belőlük.

Amennyiben valaki már rendelkezik MCSA, MCSD és MCSE minősítéssel – vagy a visszavonás előtt még megszerzi azt –, akkor 2021. január 31-től két évig élvezheti a minősítéssel járó előnyöket. A Microsoft ezért azt tanácsolja, hogy akinek a minősítések megszerzése már folyamatban van, illetve fontos számára a cím elérése, az említett határidő előtt törekedjen mindenképpen levizsgázni a kívánt témakörből. Amennyiben cége Microsoft partner, a kompetenciák megállapításánál és a követelmények teljesítésénél a nyugdíjazást követő egy évig számíthatók be még a korábbi minősítések.

A korábban megszerzett minősítéseket hosszabb távon pedig érdemes az alábbi új, illetve a későbbiekben megjelenő szerepkör alapú minősítésekkel felváltani.

Recommended Path to Microsoft Role-based Certification Options
Forrás: https://www.microsoft.com/en-us/learning/community-blog-post.aspx?BlogId=8&Id=375282
Szeretné megszerezni MCSA vagy MCSE minősítését még a lejárat előtt? Válasszon csomagajánlataink közül!

A teljes lista a megszűnő vizsgákról, a minősítések kivezetésének pontos ütemezése és részletesebb leírás a Microsoft honlapján található.

Kapcsolódó tanfolyam

  1. Windows Server 2019 üzemeltetői tanfolyam

Vissza a hírekhez