Home office: 5 dolog, amire nem figyel eléggé, pedig kellene

Home office: 5 dolog, amire nem figyel eléggé, pedig kellene

Idén márciusban volt az egyéves évfordulója, hogy számos kis- és nagyvállalat átállt az otthoni munkavégzésre, amit a köznyelv csak home office-nak hív. Mára már mindenki kialakította a saját rutinját, de még mindig sokan vannak, akik nem figyelnek eléggé az informatikai biztonság szabályaira.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt dolgot, amire kiemeleten figyelni kell az otthoni munkavégzés során:

1. Némítás és kamerakép rejtése

A személyes meetingek helyett az elmúlt évben a legtöbb megbeszélés konferencia szoftvereken keresztül zajlott (Teams, Zoom, Webex), azonban aki ezeket eddig nem használta, azzal számtalanszor előfordulhatott, hogy olyasmi hallatszott, vagy látszott a kameráján keresztül, amit nem feltétlenül szeretett volna megosztani a többi résztvevővel. Éppen ezért célszerű minden megbeszélésen (ahol nem kell aktívan szerepelni) belépéskor azonnal némítani a hangot és elrejteni a kameraképet. Ezzel nem csak az esetleges kellemetlenségek kerülhetők el, de a konferencia minősége is javul, mivel kevesebb sávszélességre lesz szükség annak követéséhez.

Home office, otthoni munkavégzés

2. Fájlmegosztás helye

Nem minden dokumentum fér el egy e-mailben, így célszerű a felhőben megosztani ezeket a kollégákkal. Nagy méretű és nagy mennyiségű fájlok tárolására számos díjmentes és fizetős megoldás is létezik (OneDrive, DropBox, Google Drive). Ezen szolgáltatások használatakor érdemes figyelni arra, hogy a megosztott mappákban csak azok a dokumentumok legyenek elérhetők, amelyeket meg szeretne osztani.

3. Fájlok védelme

A mappák megosztásánál az is fontos, hogy ne tartalmazzanak publikusan kényes információkat. A mappákat vagy dokumentumokat mindig jelszóval kell védeni, vagy csak bizonyos e-mail címek tulajdonosai számára legyenek elérhetők. Nem szerencsés például, ha egy olyan mappát oszt meg mindenkivel, amiben ajánlatok, bérpapírok és számos más kényes információt tartalmazó dokumentum található.

Fájlok védelme, jelszavak

4. Jelszavak

Ha már a jelszavaknál tartunk, érdemes ezekről is szót ejteni. Mivel több online szolgáltatást kell használnia munkája során, ezért több jelszóra van szükség, amit helyesen kell megválasztani és menedzselni. Ne alkalmazza ugyanazt a jelszót több helyen, ne használjon benne személyes adatokat, információkat és igyekezzen számokat, kis- és nagybetűket egyaránt beleilleszteni. Továbbá célszerű időközönként megváltoztatni a jelszavakat.

5. Adathalászok

Jelenleg rengetegen dolgoznak távolról, így számos ember és cég nagy változásokon megy keresztül. Ezért kiemelten oda kell figyelni a különböző adathalászokra, akik a helyzetet kihasználva különböző módokon próbálnak információkat szerezni a vállalatokról. Ha valaki adatot kér Öntől, mindig nézze meg, hogy a kapcsolódó e-mail hiteles címről érkezett-e, illetve ne felejtse az örök igazságot: jelszót és bankkártyaszámot egyetlen egy cég sem fog soha e-mailben kérni.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan tud hatékonyabban dolgozni otthonról, akkor ajánljuk figyelmébe kapcsolódó Office 365 képzéseinket.

Vissza a hírekhez