Hogyan készüljünk a 4. hullámra?

Munkáltatóként és munkavállalóként most mindennél fontosabb a mentálhigiénia

Hogyan készüljünk a 4. hullámra?

Egyre többet lehet hallani a 4. hullámról és ahogy közeledünk a szeptember felé, vannak, akik már készpénznek veszik, hogy hamarosan újra bezárunk.

Vajon hogyan hat ez a munkáltatóra és a munkavállalóra?

Mondhatnánk, hogy most dől el tényleg jól csináltuk-e az átállást és visszaállást, vagy van még mit csiszolni rajta. Ha maceraként éljük meg, hogy az egész kezdődik elölről, akkor a céges terv fenntarthatósága nem teljes hatásfokú. Már májusban egyértelműen azt javasoltuk, hogy ha megtehetik a cégek, akkor mindenképpen hibrid megoldásban gondolkodjanak és ne a teljes visszaállában. A teljes visszaállás ugyanis elindíthat egy újabb stressz folyamatot, ami már az 5. változáshoz való alkalmazkodást jelenti mindenki életében, 18 hónapon belül. Ez mind fizikailag, mind lelkileg iszonyat megterhelést jelent. Munkáltatóként és munkavállalóként is azt éljük meg, hogy az a pár hét, amikor fel kellene töltődnünk a napon, a nyári időben, a szabadságon, azzal telik, hogy agyalunk, vajon lesz-e home office, lesz-e online oktatás, kell-e 3. oltás, stb.

Mi a mentálhigiénia és hogyan alkalmazzuk?

Mentálhigiéniás állapotunkkal egyre többet és tudatosabban kell törődnünk. A mentálhigiénia egy törekvés, ami a lelki és testi egészség megőrzésére fókuszál, magába foglalja a rezilienciát, pozitív életszemléletet, stresszkezelést.

A mentálhigiénia a meglévő állapotunkra épít, feladata a lelki egészség megőrzése, mentális problémák, betegségek megelőzése, továbbá elősegíti az egyén pszichológiai beilleszkedését, illetve a változáshoz való viszonyulását. Röviden összefoglalva: egyfajta testi, szellemi, lelki és szociális jóllét egyensúlyára törekvő hozzáállásként nevezhetjük meg.

Minden vezető tudja, hogy azon kollégák, akik stresszesek, sokkal többet hibáznak, koncentrációs képességük csökken, betegségek jönnek létre, ennek következtében rövidebb vagy hosszabb betegállományba kerülnek, ami tartós távollétet is eredményezhet.

Hogyan készüljünk a 4. hullámra?

Tehát a mentálhigiéné kérdése mind a munkavállaló, mind a munkaadó szempontjából egyre fontosabb kérdés ebben az időszakban, illetve a következő fél évben. Ha a dolgozók lelki egészsége rendben van, akkor nagy valószínűség szerint a munkahely is jól működik. És igaz ez megfordítva is: ha jól működik a szervezet, akkor azt nagy valószínűséggel jó lelki egészséggel rendelkező dolgozók működtetik. És természetesen ez oda vezet, hogy hatékony, eredményes és sikeres szervezetként működjünk.

Mit tehetünk most?

Rengeteget tehetünk nulla pénzráfordítással azért, hogy segítsük munkavállalóinkat. Sok olyan eszköz, praktikum van, amit érdemes megfontolni és használni, de fontos, hogy ezt próbáljuk strukturáltan, célhoz kötötten bevezetni, hogy a legjobb eredményt érjük el vele.

Erre kínál megoldást a Training360 új képzése. Ajánljuk minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan segíteni munkatársaiknak, illetve egy teljes, komplex folyamattal hatékonyságot, jóllétet növelni a szervezeten belül.

Vissza a hírekhez