E-learning felnőttképzés: új szakma az otthonod kényelméből

E-learning felnőttképzés: új szakma az otthonod kényelméből

A tanulás nemcsak a gyermekek kiváltsága. Sokan érzik azonban úgy, hogy nincs már annyi idejük az új ismeretek elsajátítására, mint iskolás korukban. A karrierünkben való előrejutásért, egy esetleges pályamódosítás vagy a magasabb bér reményében mégis időről időre adódhat úgy, hogy képeznünk kell magunkat. Ez egyben egy nagyszerű esély arra is, hogy tágítsuk látókörünket, amely később számos helyzetben válhat előnyünkre. Ám elutazni egy szakmai képzés helyszínére sokszor időigényes: erre kínál megoldást az e-learning, ami lehetővé teszi, hogy otthonunk kényelméből tanuljuk meg a választott képzés anyagát.

Kíváncsi vagy, miért lenne érdemes neked is elkezdened egy online tanfolyamot? Cikkünkből megtudhatod!

Miért fontos a tanulás - felnőttkorban is?

Így segíti elő személyes fejlődésünket

Igaz ugyan, hogy fiatalon több lehetőségünk van a tanulásra – de motivációnk valószínűleg közel sem annyi, mint felnőttként. 18 évesen sokan szülői nyomásra választanak maguknak egyetemet, érett, dolgozó emberként azonban már pontosan tudjuk: a választott karrierünkbe megéri belefektetni. Emellett az is kevésbé valószínű, hogy azok miatt aggódnánk, mint egy átlagos egyetemista (népszerűség, bulik, ismerkedés).

A kemény munkához hozzáedződve, szervezőkészségünk csúcsán (például egy családdal a hátunk mögött) szinte biztos, hogy nem fogja elterelni a figyelmünket semmi a célunkról. A tanulással pedig szellemünket is folyamatosan frissen tarthatjuk – így a mindennapok kihívásaival szemben ellenállóbbá, magabiztosabbá válhatunk.

A felnőttkori tanulás 3+1 előnye

  • Segít alkalmazkodni a változó gazdasági környezethez
    Minél több mindenhez értünk, annál könnyebben megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb pozíciót, így a helyünket is a munkaerőpiacon.

  • Egy ugrás a komfortzónán túlra
    Ha munkahelyet váltunk, azzal a saját alkalmazkodóképességünket is próbára tesszük. Felvenni a ritmust egy új csapattal, és a frissen szerzett szakmánkkal együtt járó kihívásokkal kihozhatja belőlünk egy olyan oldalunkat, melyet mi magunk is csak kevéssé ismerünk.

  • Növeli az önbecsülést és az elégedettségünket
    A sokoldalúság tudata igazi önbizalombomba lehet azok számára, akik csak félelemből halogatnak egy pályaváltást. Kreativitásunk és a problémamegoldó készségünk fejlesztésével megnőhetünk a hitünk önmagunkban, ami elengedhetetlen a szakmai (és magánéleti) sikerekhez.

  • Javítja a mentális jólétet
    Az agyunkat tornáztatásával megelőzhető vagy csökkenthetővé válik az időskori demencia, valamint enyhíthetünk a depresszió tünetein is.

Így lesz eredményes az online tanulás

Mit jelent pontosan az e-learning oktatás?

A távoktatás egyik altípusa, mely a számítógéppel megtámogatott képzési módot jelenti. IKT (azaz infokommunikációs technológiai) -eszközökkel zajlik, de interaktívabban, mint egy „sima” webes képzés. Az oktatókat ugyanis nemcsak, hogy e-mailben is elérhetjük, de a kurzusokat is kontaktórák keretében tartják meg, online.

Az e-learning előnyei felnőttek számára

  • Nincs felesleges utazgatás – idő-és költséghatékony tanulás
    A jelenléti oktatásnak előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Mindenkori legnagyobb hátránya az ingázás, és a vele együtt járó utazási költségek. Ez sokszor heti, vagy akár napi több órát is jelenthet pluszban az időnkből, ami a hatékony tanulást is jóval nehezebbé teszi. A szállásfoglalás szükségességéről nem is beszélve. Az e-learning tanfolyamokkal mindazt a pénzt és időt, amit a felsoroltakra szánnánk, megspórolhatjuk magunknak.

  • Tanulás személyre szabottan
    Nincs kedved felkelni korán reggel, hogy az anyaggal foglalkozz – és amúgy is inkább éjjelibagoly-típus vagy? Semmi probléma: az online kurzus megvár. Így nem kell egy órát sem kihagynod, ha az egyik reggel véletlenül elalszol/nem érsz rá aznap egy családi esemény, vagy gyermeked betegsége miatt.

  • Bárhonnan, bármikor elérhető tananyagok
    El kell utaznod? Ha a telefonodon elérhető nagyobb mennyiségű mobilinternet (és nem kell vezetned), akár a vonaton is meghallgathatod/nézheted az adott előadást. A letölthető hanganyagokat pedig akár vezetés közben is meghallgathatod.

  • Bővülő kapcsolati háló
    Ha a szakmánkhoz kapcsolódó képzésen veszünk részt sok más hallgatóval együtt, még akkor is kialakul köztünk és az oktató között egyfajta kapcsolat, ha online tanulunk. Ezt az oktatóval a tutori és/vagy mentori konzultációk, a hallgatókkal pedig az órán kívül a közösségi média adta lehetőségek biztosítják. És ki tudja? Lehet, a végzés után is még sokakkal kapcsolatban maradunk, vagy úgy hozza az élet, hogy kollégák leszünk. Sosem tudhatjuk, egy új ismeretség mikor jöhet még jól a későbbiekben.

Hogyan építhetjük be hatékonyan az e-learning-et mindennapjainkba?

  • Ne rabold a saját idődet!
    Más szóval: légy következetes a tanulásodban is! Ha elhatározod, hogy minden nap délután 3 és 5 között foglalkozol a tananyaggal, ne hagyd, hogy egy vicces videó, a kedvenc sorozatod vagy akár a háztartási teendők elvonják a figyelmed! (Tudjuk, hogy a háztartásvezetés felnőttként mindannyiunknak elengedhetetlen – de ha bevonod a család többi tagját is, kicsit könnyebb lesz tanulás mellett is megszervezned.)

  • Fontos a rendszeresség
    Kutatások szerint egy szokás beépüléséhez minimum 3 hétre – egyesek szerint két hónapra– van szükségünk. Ha például nyelvet tanulunk, ez hatványozottan igaz: ha minden nap áldozol rá minimum 15-20 percet, szinte észrevétlenül fejlődhetsz. A rendszeresség elve érvényes minden más kurzus esetén is – így akár heti, akár napi rendszerességgel ülsz le tanulni, ebből ne engedj, hacsak nem muszáj!

  • Tanulj aktívan – a saját stílusodban!
    • Ami az ismeretek feldolgozását illeti, sokféleképpen működhet az agyunk. Lehetünk:
    • impulzívak (akik valamilyen cselekvés, mozgás, rajzolás módján jegyeznek meg könnyen dolgokat)
    • auditívak (akik hallás után szinte minden fontos dolgot meg tudnak jegyezni; a tananyag otthoni felmondási is kiválóan működik ezért náluk)
    • vizuálisak (akiknek a legnagyobb segítséget az ábrák, képek, fotók jelentik a tanulásnál)
    • vagy verbálisak (akiknek a leghasznosabb, ha kikérdezik tőle az anyagot).

    Legyen bármelyik is jellemző Rád, az anyag passzív befogadása helyett hatékonyabb lehetsz, ha jegyzeteket készítesz, vagy feladatokat oldasz meg.

Hogyan tudjuk motiválni magunkat a tanulásra?

  • Tervezzünk tudatosan!
    Mikor mennyit szeretnél tanulni? Ha ezt előre megszabod magadnak, kisebb eséllyel fogsz megcsúszni az anyaggal, vagy az utolsó pillanatig halogatni a megtanulását. A könnyebb tervezés érdekében használj naptárat vagy határidőnaplót! Ha látod a teendőid között felírva a napi feladatokat, biztosabb, hogy meg is csinálod őket.

  • A rendszeres jutalom fontossága
    Ha természetesnek vesszük, ha jól csinálunk valamit, ellenben „leszidjuk” magunkat, ha valami nem sikerül, az az agyunk számára igen demotiválóan hathat. Találjunk ki ezért magunk számára valami kis jutalmat az elért feladatokért! Ez lehet a kedvenc filmünk, nasink vagy bármi, amitől azt érezzük a nap végén: büszkék lehetünk magunkra, hogy idáig már eljutottunk.

  • Kérjünk segítséget!
    Ha elakadnál, ne félj tanácsot kérni az oktatóktól! Sőt: mivel a digitális órák is többnyire csoportosak, a tanulótársaiddal megismerkedve akár egymást is segíthetitek; még együtt is tanulhattok. Ne gondold, hogy zavarnál bárkit is a kérdéseiddel: lehet, hogy másban is felmerült már az, ami benned, csak ő még nem mert ennek hangot adni.

  • Legyünk rugalmasak!
    Váratlan helyzetek bármikor, bárkivel előfordulhatnak. Ha úgy alakulna, hogy valamiért nem jut időd a napi tananyagra, tedd át nyugodtan máskorra. Ezzel semmi gond sincs, hiszen emberek vagyunk – ám ha beletörődünk a lemaradásba, úgy sosem érünk a képzés végére.

Képzések, melyek kikövezik az utad a jobb lehetőségek felé

Ha jobb bérezésre vágysz, vagy megrekedve érzed magad a jelenlegi állásodban, egy IT képzés során hosszú távon is piacképes, stabil szakmák alapjaiban mélyülhetsz el. Íme néhány példa a Training360-nál elérhető képzésekből:

  • IT vezetői képzések
    Mindig is jól bántál az emberekkel, és vágysz arra, hogy egy saját csapatot vezethess? Az IT projektvezetői, IT és üzleti tanfolyamainkkal erre lehetőséged nyílik.

  • Irodai informatika – képzési megoldások
    Szeretnéd gördülékenyebbé tenni munkádat? A megfelelő program ismeretében nagyban növelheted hatékonyságod: Microsoft Office, Adatelemző (BI) vagy Google Workspace tanfolyamainkon megmutatjuk, hogyan!

  • Vállalatirányítási (ERP) tanfolyamok
    Gyakorlatorientált SAP képzéseinkkel a legnépszerűbb vállalatirányítási és CRM rendszereket, technológiákat ismerheted meg, 24x7-es hozzáféréssel – az alapoktól egészen a bonyolultabb témákig.

Milyen előnyöket kínálnak a Training360 e-learning felnőttképzései?

Mi jellemzi a minőségi e-learning képzéseket?

A legmagasabb minőségű e-learning képzések célorientáltak, azaz világos struktúrával rendelkeznek, az elejüktől a végéig. Kifejezetten a célközönségük igényeire szabott a törzsanyag és a szemléltető anyag, a dizájn is – miközben figyeltek rá, hogy ezek ne vonják el a figyelmüket az tanulnivalóról. Egy online képzés azonban akkor lesz igazán kiemelkedő és inspiráló, ha cselekvésre buzdítja hallgatóit: feladatokkal, valós esetekkel mutatja be a tanultak gyakorlati oldalát. Emellett bárhonnan, bármikor könnyen elérhető, szükség szerint pedig a kurzus oktatójától is lehet tanácsot kérni.

A Training360 e-learning rendszerének legnagyobb előnyei

  • Kényelem és hatékonyság egy helyen
    A tananyagok mindig rövid videókból állnak, melyekből az otthona kényelmében bárki könnyen, az időbeosztásához szabottan tanulhatja meg az adott leckét.

  • Számos felhasználói igényt képes kielégíteni
    A képzések sokszínűsége (Office felhasználói ismeretek, programozási nyelvek, stb.), egymásra építhetősége biztosítja, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb képzést – és fokozatosan bővíthesse is tudását.

  • Egyedi megoldások
    Nem találod, amit keresel? Vállalunk egyedi e-learning tananyagtervezést is cégek számára, melyeknek megvalósításában és bevezetésében is szívesen segítünk.

  • Mentorált képzés
    Annak, aki nem szeretne teljesen elszigetelten tanulni másoktól, tökéletes megoldás lehet a mentorált képzésünk, mely ötvözi a tantermi (segítségkérés az oktatótól) és az online oktatás (saját tempóban haladás) minden erényét.

  • Tananyagok széles választéka
    Bár saját fejlesztésű tudásanyaggal is rendelkezünk, lehetőség arra is van, hogy akár a legnagyobb IT-cégek hivatalos anyagaival fejleszthessék magukat jelentkezőink. Így nálunk minden tanulni vágyó megtalálhatja számításait.

Vissza a hírekhez