Agilis projektmenedzsmenttel a hatékonyabb fejlesztésért

Agilis projektmenedzsmenttel a hatékonyabb fejlesztésért

Miért vált népszerűvé az agilis módszertan?

Mi pontosan az agilis módszertan?

Hogy megértsük az agilis jelentését, először a hagyományos módszereket kell szemügyre vennünk. Ezek többnyire igen egyszerű alapelvre épültek: először határozzuk meg, hogy hova szeretnénk eljutni, majd bontsuk feladatokra a projektet és hajtsuk végre. Kétségtelen, hogy felhőkarcolót vagy autót remekül lehet fejleszteni ezzel a hozzáállással.

Ez a típusú project management azonban nagyon rugalmatlan, ezért az IT-ben nem működik. Ebben a szektorban ugyanis gyakran kell menet közben új körülményekhez alkalmazkodni és újragondolni a teljes fejlesztési folyamatot. Ez csakis úgy lehetséges, ha a projektet kisebb szeletekre bontjuk és állandóan felülvizsgáljuk – pontosan ezt teszik lehetővé az agilis módszertanok.

Az agilis projektvezetési módszer lényege

Az agilis módszer lényege, hogy a teljes fejlesztési folyamatot apró egységekre, úgynevezett sprintekre bontja. Egy sprint jellemzően kettő-négy hétből áll, ami alatt kisebb fejlesztéseket valósítanak meg a fejlesztők. Ez teszi lehetővé, hogy folyamatosan monitorozzák, hogy jó úton haladnak-e, vagy változtatni kell valamin. Ha igen, akkor sem kell az egész projektet az elejétől kezdeni, elég a sprinteket újragondolni.

Az agilis projektmenedzsmentnek többféle ága, keretrendszere is létezik, melyek közül napjainkban a Scrum a leginkább elterjedt. A Scrum a kisebb, jellemzően hét-kilenc fős csapatokat preferálja, amit egy Scrum Master vezet. Az ő feladata, hogy biztosítsa a csapat hatékony működését, és ügyel arra, hogy a fejlesztés az agilis szempontok figyelembevételével menjen.

A Scrumban fontos szerepet kapnak a meetingek is. A naponta megtartott Daily Scrumon a csapattagok elmondják, hogy milyen feladatokat végeztek el az előző nap, és mit terveznek az adott napra. Arról is beszámolnak, ha valamilyen elakadással, problémával néznek szembe. Egy-egy sprintet pedig a Sprint Review zár, ahol a csapat átnézi, hogy a kitűzött fejlesztések és teendők valóban megvalósultak-e.

Hol használható az agilis módszer?

Bár az agilis fejlesztés az IT-ból származik, mára az ipar minden területén használják gyártásban és szolgáltatásban egyaránt. Teljesen megszokott, hogy egy bank agilisan fejlessze a következő hiteltermékét, vagy egy marketingügynökség Scrum alapján végezze a munkáját. Összességében azt mondhatjuk, hogy az agilis működés bárhol bevethető, ahol kifejezett cél, hogy a termék vagy szolgáltatás egyre jobb és jobb legyen.

Így zajlik a fejlesztés agilis környezetben

Minden cég más és más, és mindenhol eltérő megoldásokra esküsznek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a legtöbb helyen az öt szintből álló agilis projektmenedzsmentet alkalmazzák. Ez az egyszerű eljárás igen nagy mértékű rugalmasságot és adott esetben újratervezhetőséget biztosít.

Az első szint ebben a keretrendszerben a Product Vision, vagy magyarul termékvízió. Még mielőtt bármilyen fejlesztésnek nekiállnánk, tisztáznunk kell, hogy az elkészülő termék üzleti értelemben miért hasznos és miként fog a cégünknek profitot hozni. A termékvízió során meg is versenyeztetjük egymással a terveket, és az kap zöld utat, amelyikben a legnagyobb potenciál rejlik.

A második szint a Product Roadmap, maga az út. A kiválasztott termék fejlesztésével kapcsolatban definiáljuk, hogy milyen lépéseket kell tennünk a megvalósulás érdekében. Az agilis projektmenedzsmentben a Roadmap nem túl részletes, inkább nagy vonalakat ír csak elő. Ez teszi lehetővé, hogy később könnyen változtathassunk.

A harmadik szintet Release-nek hívják, és itt dolgozzuk ki alaposan, hogy milyen technikai és üzleti megoldásokat fogunk alkalmazni a fejlesztés során. A Release sokkal részletesebb, mint a Roadmap, és az egyes csapatokra váró teendőket is tartalmazza. A negyedik és ötödik szintet már említettük. A negyedik az iteráció, ami Scrum környezetben a sprinteket takarja, míg az ötödik szint a napi koordináció, vagyis a Daily Scrum.

Az agilis módszer előnyei

Ahhoz, hogy megértsük az agilis projektmenedzsment legfőbb előnyét, érdemes megvizsgálni, mi történik egy fejlesztéssel, ha menet közben változásokat kell életbe léptetni. Nos, a klasszikus módszerek szerint ilyenkor vissza kell térni az alapokhoz, újratervezni a teljes projektet a nulláról. Ez persze azzal is jár, hogy minden eddig elvégzett munka kárba vész.

Az agilis fejlesztésnél ezzel szemben ilyesmire nincs szükség. Amennyiben az ügyfél új igénnyel áll elő, vagy megváltoznak a piaci körülmények, elengedő a Roadmapet, esetleg a Release-t átalakítani. A rugalmasság és a gyors reagálás önmagában is hatalmas előny, mindez ráadásul a cég erőforrásainak jobb felhasználását is magával vonzza. A kockázat is kisebb, hiszen a vállalkozásunk bátran belevághat egy-egy termék fejlesztésébe, tudva, hogy a befektetett munka és idő nem bizonyul majd pocsékolásnak.

Az agilis környezettel nagyobb garanciát vállalhatunk a megrendelő irányába a minőség kapcsán is. Mivel menet közben is képesek vagyunk változtatni a fejlesztés irányán, és bevonni a munkába az új elképzeléseket, a megrendelő garantáltan olyan terméket kap, amivel maximálisan elégedett. Ez persze nagyobb átláthatóságot is jelent: mind a megrendelő, mind a cégvezetők pontos képet kaphatnak arról, hogy áll a projekt.

Végül említsük meg azt is, hogy az agilis fejlesztés ösztönzőleg hat a csapatokra, és növeli a munkavállalók lojalitását is. Kiszámítható környezetben dolgozhatnak, ahol nem ad-hoc jelleggel folyik a munkavégzés. A sprintek könnyen tervezhetők és végrehajthatók, így a kollégák nem érzik magukat végtelen mókuskerékben. Ennek egyenes következménye, hogy jobban odateszik magukat, és nem kacsintgatnak más cégek, más álláslehetőségek felé.

Miért érdemes agilis projektmenedzser képzésen részt venni?

Amennyiben cégvezetők vagyunk, és szeretnénk átállni a vállalkozásunkban az agilis működésre, előtte mindenképp érdemes egy átfogó, elméleti és gyakorlati képzéssel feltuningolni a tudásunkat. Így kézben tarthatjuk majd a váltást, és gyorsabban érhetünk el jó eredményeket az agilis projektmenedzsment segítségével. Az agilis szemléletmód sok esetben akkor is hasznos, ha nem agilis környezetben dolgozunk. A hatékonyabb időkezelés, a feladatok tisztább átlátása, vagy éppen a nagyobb motiváltság minden területen és pozícióban az előnyünkre válik majd.

Kiknek érdemes részt venniük a képzésen?

Az agilis képzésen való részvételt elsősorban projektmanagereknek és vezetőknek szokták ajánlani, ugyanakkor számos egyéb olyan pozíció és terület létezik, ahol remekül kamatoztatható a tudás. Nem csupán az IT-területen belül, hanem bármilyen iparágban, ahol folyamatosak a fejlesztések és többféle szakterület munkáját kell összehangolni.

Az agilis képzés kifejezetten ajánlott az alábbi pozíciókban dolgozóknak:

  • Cégvezető
  • Csapat- és projektvezető
  • Vezető fejlesztő, operációs vagy line manager
  • Product manager, aki IT szoftverfejlesztő csapattal dolgozik együtt
  • IT szoftver project manager és IT project portfolio manager
  • Manager, aki részt fog venni agilis transzformációban vagy részt fog venni agilis IT-ban
  • Manager, aki együtt fog dolgozni agilis IT fejlesztőcsapattal

Ezért előnyös a Training360 agilis képzéseit választanod

A Training360-nál többféle agilis képzéssel is várunk. Ilyen például az Agilis módszertanok, az Agilis projektvezetés vagy éppen a Product Owner és a Scrum Master képzés. Akár csomagban is választhatod őket, így komplex tudásra tehetsz szert az agilis projektmenedzsment területén. Ha pedig úgy érzed, hogy testreszabott megoldásokra van szükséged, egyedi, az igényeidhez igazított képzésen tanulhatsz.

Minden tanfolyamunkra igaz, hogy az elmélet mellett a gyakorlati példákra is nagy hangsúlyt fektetünk. Nálunk olyan példákon keresztül tanulhatsz, amilyenekkel a valós agilis környezetben is találkoznál. Trénerjeink több évet töltöttek agilis munkarendben működő cégeknél, így kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek.

Akár hagyományos módon, akár online tanulsz nálunk, a vizsgára is segítünk felkészülni. Speciális programunk keretében a Project Management Institute (PMI) Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) vizsgájára készülhetsz fel, ami nemzetközileg is elismert dokumentumot takar. Válj a mi segítségünkkel igazi agilis mesterré, ha megújítanád a céged, vagy új tudásra szomjazol!

Vissza a hírekhez