A soft skill fontossága, avagy emberarcú vezetőknek áll a világ

A soft skill fontossága, avagy emberarcú vezetőknek áll a világ

Az elmúlt néhány évet sok mindennek lehet nevezni, de nyugodtnak semmiképp. COVID, home office, infláció, gazdasági visszaesés, háború – és még sorolhatnánk. Ezek az események a vállalkozások életére is döntő hatással voltak, és persze nem egy álmatlan éjszakát okoztak a cégvezetőknek. A kihívások felszínre hozták, hogy mekkora szükség van napjainkban, a gyorsan változó körülmények között a mentális erőre és az úgynevezett soft skillekre. Csakis a tudatos, kommunikatív és magas érzelmi intelligenciával rendelkező vezetők képesek fenntartani a csapat hatékonyságát és előre vinni a céget. Cikkünkből kiderül, mik a legfontosabb soft skillek és miként lehet fejleszteni ezeket.

Mentális kihívások a mindennapi munkában

Ezek a kihívások nehezítik egy vezető életét

Akármilyen területen működik is a cégünk, egész biztos, hogy napjainkban hatalmas versennyel kell szembenéznie. Ez pedig jelentős nyomást helyez a felső- és középvezetőkre, akiknek egyszerre kell megfelelniük a menedzsment elvárásainak, miközben kezelniük kell az alájuk tartozó emberek ügyes-bajos dolgait is.

Ehhez még vegyük hozzá, hogy manapság alapelvárás az alkalmazottak részéről, hogy a felettesük emberarcú és empatikus legyen. A szakmai kompetencia most már nem elég: olyan készségekre is szükség van, melyek túlmutatnak a hivatáshoz kapcsolódó tudáson. Mivel sok vezető nem ismeri és nem fejleszti ezeket a készségeket, óhatatlanul konfliktusok tengerében kell lavíroznia.

Miben mások a hard skillek és a soft skillek?

A hard skillek közös vonása, hogy tanulással és gyakorlással sajátítjuk el őket, és a szakmánkhoz nélkülözhetetlenek. Egy szoftverfejlesztő cégnél hard skill például a programozási nyelvek ismerete, az idegen nyelv vagy akár a tíz ujjas gépelés.

A soft skillek ezzel szemben elsősorban interperszonális képességeket takarnak. Ide tartozik például a kreativitás, a kommunikációs készségek, az együttműködési készség vagy az érzelmi intelligencia. Döntő különbség a kétféle skill között, hogy a hard skillek könnyen mérhetők, a soft skillek ellenben nehezen.

A legfontosabb soft skillek

Érzelmi intelligencia

Mindannyian emberek vagyunk, ezerféle érzéssel a lelkünkben – és ezek bizony a munkahelyünkön is megjelennek. Mind az alkalmazottak, mind a vezetők lehetnek csalódottak, szoronghatnak, örülhetnek stb. Egy jó vezető egyrészt képes felismerni ezeket az érzéseket, másrészt tud bánni is velük. Ehhez elsősorban empátia és némi önismeret szükséges, a magas szintű érzelmi intelligencia ugyanakkor elengedhetetlen az emberi kapcsolatok fenntartásához.

Kommunikációs készségek

Egy vezető munkájának javarészét a kommunikáció adja, ami történhet szóban vagy írásban egyaránt. A kommunikáció azonban több, mint sima információátadás, és semmiképp nem egyenlő az utasítással. Napjainkban elsősorban az asszertív kommunikáció dívik, ami azt jelenti, hogy miközben érvényesítjük az akaratunkat, meghalljuk és megértjük a másik felet is. Ez a közös nyelv megtalálásának alapja.

Visszajelzésre való nyitottság

Alighanem mindannyiunknak volt már olyan főnöke élete során, aki egyszerűen süket volt minden javaslatunkra. Vezetőként emlékezzünk vissza, hogy mennyire bosszantó és demotiváló volt ez számunkra: alkalmazottaink hasonlóan éreznek, ha nem halljuk meg a hangjukat. Egy sikeres vezető emellett képes visszajelzést is adni. Méghozzá olyan módon, hogy az egyszerre építő jellegű, tárgyilagos és még véletlenül sem dehonesztáló.

Konfliktuskezelés

Egy munkahelyen menthetetlenül előfordulnak kisebb-nagyobb, szakmai vagy személyes súrlódások. Vezetőként arra kell koncentrálnunk, hogy felismerjük a konfliktusokat, definiáljuk azok jellegét és forrását, majd képesek legyünk minden érintett fél számára megfelelő megoldással előrukkolni. A hatékony konfliktuskezelés elválaszthatatlan a jó kommunikációs készségektől és a tárgyalási technikák ismeretétől.

Ezért lényegesek a soft skillek a kihívások kezelésében

A 21. század világát az angol VUCA rövidítéssel (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) szokták jellemezni, ami azt jelenti, hogy változékony, bizonytalan, komplex és többértelmű. Ez azzal jár, hogy a vezetőknek sosem látott kihívásokkal kell foglalkozniuk nap mint nap, miközben aligha tudják, mit hoz a holnap. Magas szintű soft skillek nélkül képtelenség hosszú távon sikeresnek maradni!

Hogyan fejleszthetők a soft skill képességek?

Ezért érdemes fejleszteni a soft skilleket

Haladjunk a fentebb részletezett fontos soft skillek sorrendjében, és nézzük meg, milyen jótékony hatással lehet ezek javítása az egyénekre és a szervezetre. Kezdjük ezek alapján az érzelmi intelligenciával. Tény, hogy az emberek – cégvezetők és alkalmazottak egyaránt – elsősorban érzelmi alapon döntenek. Az ilyen döntéseket sokkal inkább a magunkénak érezzük, mint a racionálisakat. Ha tehát vezetőként képesek vagyunk rezonálni a munkatársak érzelmeivel, és ezek alapján szólni hozzájuk, sokkal nagyobb elköteleződésre és motivációra számíthatunk.

A kommunikációs készségek fontosságát aligha kell hangsúlyozni. A nyílt, befogadó kommunikáció a cégirányítás minden területén az előnyünkre válik. Jobb üzletet köthetünk a partnerekkel, gyorsabb működésre ösztönözhetjük a csapatunkat és kevesebb félreértéssel kell számolnunk. Számos cégnél épp az utóbbi okoz káoszt: a rosszul megfogalmazott kérések, a félreérthetően kiadott feladatok összezavarják a kollégákat és hibázásokhoz vezetnek.

A visszajelzésekre való nyitottság szintén az elköteleződést erősítheti. Amennyiben a beosztottjaink úgy érzik, hogy meghalljuk a hangjukat, lojálisabbak lesznek a céghez. A teljesítményük is javul, hiszen a saját elképzeléseiket valósíthatják meg. Arról nem is beszélve, hogy a visszajelzések igazi kincsesbányák lehetnek. Bízzunk abban, hogy a munkatársaink remek szakemberek, és kiváló ötletekkel fordulnak hozzánk. Ki tudja, melyik visszajelzés bizonyul majd igazi főnyereménynek!

A fluktuáció egy cégnél sokszor arra az egyszerű okra vezethető vissza, hogy túl sok a feszültség a kollégák között vagy éppen a felsővezetéssel szemben. Mivel senki nem szeret stresszes környezetben dolgozni, érthető, ha az alkalmazottak inkább továbbállnak. A konfliktuskezelési képességünk fejlesztésével tehát könnyebben tarthatjuk meg az értékes munkaerőt.

Ezek a legjobb módszerek a fejlesztésre

A soft skillek fejlesztése során kiemelten fontos, hogy külső visszajelzést kapjunk az előrehaladásról. Ezért aztán nem igazán érdemes egyedül, saját kútfőből belevágni. Sokkal jobban járunk, ha például egy erre specializálódott coachot hívunk segítségül. Egy ilyen szakember segít feltárni a hiányosságainkat, rávilágíthat az előttünk álló kihívásokra, és objektív véleményt formálhat a fejlődésünk állapotáról.

A coaching mellett a tréningek jöhetnek szóba, amik talán még hatékonyabbak is, mint az egyéni tanácsadás. Számos, kifejezetten vezetőknek szóló tréninget találhatunk, ahol módszerek egész garmadájával segítenek minket a fejlődésben. Az egyik leginkább elterjedt módszer például a szerepjáték, ahol különböző előre meghatározott szituációkban javíthatjuk a konfliktuskezelési és kommunikációs képességeinket.

Ugyanilyen bevett technikának számít a vezetői szimuláció is. Itt teljesen valósághű körülmények között kell végrehajtanunk egy projektet, természetesen egy tréner felügyelete mellet, aki folyamatos visszajelzésekkel támogat minket. Egy ilyen szimuláció remek lehetőség, hogy megtanuljunk jobban bánni az idővel és az erőforrásainkkal, illetve, hogy elsajátítsuk a megfelelő reakciót egy-egy kényesebb helyzetben.

Soft skill képzések a Training360-nál

Vezetői tréningek

Ezeken a képzéseken kifejezetten azokra a kompetenciákra fókuszálunk, melyek a sikeres irányításhoz szükségesek. A teljesség igénye nélkül az alábbi tréningek tartoznak ide:

Értékesítői tréningek

A soft skillek legalább olyan fontosak a saleses munkakörben, mint a vezetésben. Ezeken a képzéseken egyrészt a modern értékesítési technikákat, másrészt a legfőbb mérőeszközöket mutatjuk be. Egyebek mellett a következő tréningek érhetők el:

Kompetenciafejlesztő tréningek

Bármely kompetenciát szeretnénk is fejleszteni, biztosan megtaláljuk a megfelelő tréninget. Egy kis ízelítő a képzéseinkből:

Coaching

A Training360-nál mind egyéni, mind csoportos coachingra lehetőséget biztosítunk. Az egyéni foglalkozásokon a vezető céljait, helyzetét és a lehetséges továbblépési módokat veszünk sorra. A csoportos coaching is megoldásorientált szemléletre épül. Ezen belül megkülönböztetünk group coachingot, ahol azonos problémával küzdő vezetők vesznek részt, illetve team coachingot, ahova egy adott cég egy-egy csapata jön el.

Milyen előnyöket nyújtanak a Training360 kurzusai?

A Training360-nál arra törekszünk, hogy mindig naprakész tudást adjunk át a legkorszerűbb módszerekkel. Ehhez mi magunk is folyamatosan képezzük magunkat, és mindig keressük a még jobb megoldásokat. Rendszeresen bővítjük a képzési portfóliónkat, hogy minden vezető megtalálhassa azt a tréninget, amivel előrébb léphet a karrierjében.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy az idő pénz, pláne a vezetőknek. Ezért hoztuk létre az e-learningre épülő, költséghatékony és időben rugalmas képzéssorozatainkat. Az egyediségre is nagy hangsúlyt fektetünk: nálunk az igényeidnek megfelelően, a saját tempódban fejlődhetsz. Képzéseink minőségét egyrészt szakembereink több tízéves tapasztalata, másrészt a hivatalos minősítéseink szavatolják. Válassz minket, ha kihívásokkal nézel szembe a soft skillek tekintetében, és a saját kezedbe vennéd az irányítást!

Vissza a hírekhez