A Nagy VMware vSphere Körhinta

A Nagy VMware vSphere Körhinta

Noha az írás eredetileg nem egészen a most következő témáról szólna, de bízva a nyájas olvasó asszociációs készségében, kérem, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit!

Vagyis, hát… aki nem elég élemedett korú, egyszerűen csak képzelje el a következőt:

Valamikor a korai nyolcvanas években, amikor beköszöntött a várva várt május elseje és a majális az óbudai Hajógyári-szigeten, a felvonulásban megfáradt gyári dolgozókat terülj-terülj asztalkákkal várták a vállalat szakszervezetének figyelmes munkatársai. A szülőknek langyos sörrel, a gyerekeknek meleg, üveges kólákkal kedveskedtek számolatlanul. A máskor oly mogorva konyhás néni is mosolygott, ijesztő gázégőn főzte Belzebub fazekában az ipari mennyiségű virsliket és kolbászokat, literszám folyt a mustár, kosárszám állt a frissen szeletelt kenyér. A targoncás és a főmérnök egymás mellett ültek a napra kitett sörpadon, körülöttük gyerekzsivaj, zászlók lobogtak kicsiben és nagyban, színes lufik billegtek a szélben, zene, vidámság, kacagás, no meg persze minden évben ott volt az elmaradhatatlan KÖRHINTA!

Ahogy sorban álltunk egy újabb menetre, műszaki érdeklődésű kissrácként a retinámba égett a körhintás mutatványos bácsi, ahogy piszkos izompólóban, szája sarkában egy kialudt cigarettával, bal kezében egy sörösüveggel lazán támaszkodik a körhinta mázolt központi vasszerkezetének. Az igazi mutatványt viszont a jobb kezével végezte, amikor is szépen lassan az ujjnyi fekete kábeleket befogadó tartályba, a szódaoldatos folyadék indító ellenállásba forgatta a tenyérnyi elektródákat, művészi pontossággal adagolva az öreg aszinkron motor forgórészére jutó feszültséget, amitől a körhinta nyikorogva elindult és kisvártatva a fák koronája fölé centrifugálta az extázisban visító úri közönséget. Az órák teltek, a déli nap és az üveges sörök egyre bátrabbá tették az izompólós úriembert, az elektródák gyorsabban és mélyebbre merültek, az indítás finomsága csökkent, a centrifugális erő nőtt, így estefelé a körhintázás már-már extrém sportnak is beillett a gyerekek nagy örömére és édesanyáik őszinte szörnyülködésére.

Hogy jön ez ide? Az elmúlt években a VMware képzések során, különösen a vSphere kurzusok esetén megfigyelhető egy – számomra – értelmezhető képletes hasonlóság. Állok kvázi izompólós mutatványosként az oktatás vasszerkezetének támaszkodva, és bár megannyi online formátumú képzés kamera nélkül történt lebonyolítása után bevallhatnám a sört meg a cigarettát is, inkább a jobb kezemre meredek, amivel az elektródákat forgatom bele a szódaoldatba. Mivel az első körös új beszállókat ebbe a menetbe szervezték, így óvatosan indítunk és előírás-szerűen és biztonságosan pörgetem őket sikításhatárig. Néhányan zöld arccal szállnak le, kísérőik a menet végén megölelik és vigasztalják őket, mások fülig érő mosollyal az arcukon azonnal befizetnének a következőre.

Az első menet mindig a vSphere Install, Config, Manage kurzus. Óvatos indítás, alapozás, a végén a leszállók mind elmondhatják, hogy körhintáztak már, túl lehetett élni, nem is volt olyan veszélyes.

Viszont a kemény mag tagjai, a következő, haladó szintű körre várakozók egyre gyülekeznek a pénztár feliratú bódé színes villanykörtékből kirakott csiricsáré csúcsdísze alatt. Ha már elegen összejönnek, a furán elmosódott szemfestékes pénztáros néni rájuk kacsint: Ti jöttök! A tapasztalt körhintázókból álló lelkes sereg odarohan a körhintához, mindenki keresi a helyét, izgatottan beülnek. Az izompólós eldobja a csikket, leteszi a sört, körbejár és néhány gyereket átültet, a jobb és egyenletesebb súlyelosztás miatt. Ez már magában ijesztő, ha már a bácsi is komolyan vesz, mi következik itt? Mindannyian ülnek a hintákban, a biztonsági láncok bekapcsolva, a zene leáll, a madarak röptükben megmerevedve az égben ragadnak, izzadt, kicsi kezek markolják az évtizedes láncokat… csak ezt éljem túl, mekkorahülyevagyok, nemkellettvolnaagyorskörrebefizetni.

A második menet a vSphere Optimize and Scale kurzus. Csak semmi óvatoskodás! Aki ide befizet, az közelről nézheti, ahogy az izompólós kezelő kaján mosollyal az arcán egy határozott mozdulattal tövig meríti az elektródákat a szódaoldatban. Az aszinkron motor búgása és az ékszíjak visítása összemosódik a csavarozott vascsövek nyikorgásával, ahogy az öreg szerkezet forgásba lendül. Az utasok kikerekedett szemmel emelkednek egyre magasabbra, a láncok közel vízszintesen tartják a pirosra mázolt hintákat. Most nemigen visítoznak, inkább átélik, sőt megélik a pillanatot. Mind az összeset. Súrlódva pörög a nagy központi oszlop, suhog a levegő a láncok mellett. Ez a menet is pont olyan hosszú, mint az előző, míg az anyukák a körhintán pörgő gyermekeiket figyelik aggódva, az apukák inkább a fémszerkezetek nyíró és szakító szilárdságáról szóló tanulmányaikat próbálják felidézni. Az elfelejtett üveges sörök meg lassan melegszenek otthagyva a napon.

Kolompolás, a menetnek vége, a hajtás megszűnik, a szerkezet lassan megáll. Az utasok halvány félmosollyal nyugtázzák, hogy ismét a talajon állnak, még ha a szédüléstől egy kicsit bizonytalanul is. Az izompólós kezelő rágyújt, és elismerően lapogatja meg egyenként a hintákból kiszálló kis hősök hátát. Teljesen más szemmel néz már rájuk, mint a menet előtt, ezt a megilletődött delikvensek is érzik. A bólintásából derül ki, mert ki nem mondja soha: Ez klassz volt, gyerekek! Ti most már igazán körhintáztatok, úgy, ahogy kell.

Hazafelé este a HÉV-en minden körhintahős fáradtan bámulja az ablakon át az elsuhanó esti Duna-partot. Végre van idő feldolgozni a második menetnek azt a néhány percét! Van azonban köztük egy, aki a száguldó pörgés emlékén túl egyfolytában azon agyal, hogy a csudába is működik az a fokozatmentes folyadékellenállás? Nagyon menő volt, amikor a bácsi kezelte.Mikor évekkel később a suliban majd tanul róla, elborzad, hogy micsoda életveszélyes szerkezet is az.

Végül is eddig tartott a képletes hasonlat. Őszintén elnézést kérek azoktól, akik esetleg nem tudtak azonosulni a fent említett gyermeksereg egyik tagjával sem. Nekik vigasztalásképpen elárulom, hogy jómagam, azaz a körhintakezelő :-) mindkét menet, vagyis mindkét vSphere kurzus, azaz az Install, Config, Manage és az Optimize and Scale gyakorlatait rögzítettem, melyek némi magyarázattal fűszerezve három hónapig elérhetők, megtekinthetők videó formátumban az oktatóközpont azon hallgatói számára, akik elvégezték az adott tanfolyamot. Így talán könnyebb a hallottakat felidézni, vagy felkészülni a nagy megmérettetése, a VCP vizsgára.

Székács András
VCI - VMware Certified Instructor

Egyedülálló szakmai támogatás a VMware vSphere Install, Configure and Manage v7 és Optimize and Scale v7 tanfolyamok résztvevői számára – csak a Training360-nál!

VMware oktatónk, Székács András elkészítette a fenti tanfolyamok magyar nyelvű e-learning anyagait, amelyhez minden 2022-ben induló képzésünk résztvevői számára 3 hónap hozzáférést biztosítunk.

+ EXTRA AJÁNLAT!

Májusi VMware vSphere Install, Configure, Manage v7 és VMware vSphere Optimize and Scale v7* tanfolyamaink résztvevői Synology NAS központot is kapnak ajándékba.

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. VMware vSphere: Install, Configure, Manage v7
  2. VMware vSphere: Optimize and Scale v7

*A fenti képzések indulása nem automatikus, az induláshoz szükséges megfelelő létszám megléte esetén indítjuk tanfolyamainkat.

Vissza a hírekhez