A menedzsment szerepe az agilis átállás és működés során

A menedzsment szerepe az agilis átállás és működés során

Az agilis működés bevezetése nem csupán egy új folyamat bevezetése. Nem csupán új eszközökről, nyelvezetről és néhány új megbeszélésről van szó. A kulcs a gondolkodásmód megváltoztatása, hogy érték alapúvá váljon.

Számos terület, köztük a termék-, szolgáltatás- és szoftverfejlesztés felgyorsult, és innovatív megközelítést kíván, gyorsreagálással a változásokra. A korábbi, előre tervező, majd a terveket követő leszállítás ezen területeken hamis biztonságérzetet nyújt, és nehezen követi a változásokat.

A lean-agilis gondolkodásmód az értéket helyezi a középpontba, aköré szervez, és folyamatosan javítja a belső folyamatait.

A változás a szervezet mindhárom szintjén megköveteli a változást, a stratégia, a menedzsment és szállító csapat szintjén is. Ha bármelyik hiányzik, nem fog megfelelően működni.

A stratégiai szinttel kezdődik, nem meglepő módon. Albert Einsteint szerint "A példamutatás nem az egyik útja a tanításnak, hanem az egyetlen útja." Követjük vezetőinket, ezért kifejezetten fontos ez a szint. Képesnek kell lenni az értéket meghatározni, világos stratégián keresztül, ami mindenki számára érthető. Az üzleti igényeket ennek mentén priorizálni, az éves bevétel és profit helyett az ügyfelek elégedettségére helyezve a hangsúlyt. Legyen helye az innovációnak, ne féljünk az esetlegesen ezzel járó kudarcoktól.

A menedzsment a második szint, legfontosabb, hogy a fókusz ne a rövid távon legyen. Ne azonnal kívánjuk a pozitívumokat áldozatok nélkül. Az átállás nem gyors, a hasznát nem azonnal látjuk. A tudáságakon átívelő, kereszt funkcionális csapattagok tanulásához idő kell, az innovációhoz pedig egy olyan biztonságos környezet, ahol a kudarcot lehetőségnek tekintjük a tanulásra. A konfliktusok megoldása, ennek kapcsán pedig az üzenet, hogy valóban fontos az agilis működés, teljes a támogatottsága. A technikai szükségletek megvalósításától az akadályok elhárításán át a folyamatok változtatásáig, az egész értékfolyamot javítva.

A csapat szintjén a legfontosabb, hogy ezt a változást akarják. Tudjanak együtt, csapatként dolgozni. Legyenek nyitottak a tanulásra, hogy kereszt funkcionálissá válhassanak. Végül, de nem utolsó sorban pedig a felelősségvállalás. Erre eddig nem volt ekkora szükség ezen a szinten. Mostantól, amit a csapat bevállal, felelősen le is kell szállítani. A folyamatok javításánál beazonosítani az akadályokat és konkrét javaslatokat adni a menedzsment számára.

Mindhárom szinten egyaránt szükséges a kitartás és az elkötelezettség, ennek jutalma viszont egy rugalmas, az állandó változásokat kezelni képes szervezet lesz, ez az adaptivitás pedig a túlélés, és a hosszú távú siker záloga.

Nagy Kornél

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Scrum Master szerepkörös képzés
  2. Agilis projektvezetés

Vissza a hírekhez