Hány generációval kell együttműködnünk?

Hány generációval kell együttműködnünk?

A mai munkahelyek legnagyobb részében még megtalálhatóak a Baby boom generáció tagjai (az 1946-1964 között születettek), de a legnagyobb arányban már az X generáció (1965-1979 között születettek) és az Y generáció (az 1980-1994 között születettek) képviseltetik magukat. Azonban a legfiatalabb munkatársak már a Z generáció tagjai közül kerülnek ki (az 1995-2009 között születettek).

Tehát a generációs térkép elég színes, ráadásul a hatékony együttműködés már két generáció között is működhet nagyon nehezen, arról nem is beszélve, hogy itt, Kelet-Európában a rendszerváltás tovább bonyolítja azokat a tényezőket, melyek ezekre a generációkra (és mentalitásukra) hatással voltak.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az egyes generációk aránya mindig csupán egy pillanatkép, ami folyamatosan változik. Sőt, az aktív, munkában töltött idő kitolódásával még az is könnyedén előfordulhat, hogy egy mai idősebb Y generációs dolgozó nyugdíjazási bulijába már egy-két béta generációs munkatárs is be fog ugrani (vagy belebeg, hiszen egyelőre kérdés, hogy mivel fognak közlekedni a jövőben).

Gondoljunk csak bele, hogy mi vár még ránk, hiszen a fiatalabb generációkat törvényszerűen olyan hatások fogják érni, melyeket ma még elképzelni sem tudunk. Az egyetlen, ami viszont örök érvényű, hogy mindenkinek megvan (és meg is lesz) a véleménye a „mai fiatalokról”.

A generációk közötti hatékony együttműködés, illetve egy másik generációba tartozó csoport vezetése értelemszerűen nagy kihívást jelent, és sokkal univerzálisabb megközelítést igényel, minthogy felszínesen megismerjük a velünk együtt dolgozó generációk sajátosságait. A lényeg az az alapelv, hogy érdemes végiggondolni, hogy vajon milyen tényezők, emlékek, érzések, történések formálták azt a generációt, akivel dolgozunk.

És az élet bizony nem áll meg. A következő években egyre több Z generációs munkatársunk lesz, ráadásul 10 éven belül jönnek az alfa generáció első tagjai... Egy biztos, unatkozni nem fogunk.

Kapcsolódó tanfolyam

  1. XY generáció együttműködés tréning

Vissza a hírekhez