Excel univerzum - Avagy mire jó a Power Query, a Power Map, a Power View és a Power Pivot

Excel univerzum - Avagy mire jó a Power Query, a Power Map, a Power View és a Power Pivot

Ha még sosem érezted, hogy az Excel sokkal többet tud, mint amennyit ki tudsz sajtolni belőle, akkor csak gondolj arra, hogy ebben a zseniális programban is véges a sorok és oszlopok száma. Mint a folyamatosan táguló univerzum megértésének vágya, úgy jelenik meg az igény, hogy egyre több adatot, egyre átláthatóbban tudjunk úgy kezelni, hogy az azokból nyert kimeneti információkat könnyedén meg tudjuk mutatni a laikusok számára is. Pont úgy, mint amikor egy óriási látcső segítségével megmutatják neked a világűrt és benne a meghatározott módon elhelyezkedő bolygókat, csillagokat, csillagképeket.

Tehát van az eszköz, ami begyűjti az adatokat, van a felület, ami láthatóvá teszi, és vannak a tudósok, akik a tudomány segítségével megfelelő rendszerbe helyezik a megértés igénye okán.

A Power Query teszi lehetővé, hogy elérhetővé váljanak a milliónyi adatból álló végtelennek tűnő táblák, melyek forrásai lehetnek fájlok (XLS, CSV), különböző adatbázisok (SQL, SAP, AZURE), de akár webes portálok is. Mivel az Excel befogadóképessége véges, a beérkező adatokat már az Excelbe írás előtt alakítja, összefűzi, és így csak az adott feladathoz szükséges adatok érkeznek a Munkafüzetbe. Ezzel az adatok begyűjtése megtörtént.

Mindez mit sem ér, ha nem tudjuk megmutatni, mivel rendelkezünk. Az adatokat Power Map és Power View bővítménnyel ábrázolhatjuk, tehetjük láthatóvá és értelmezhetővé magunk vagy mások számára.

És itt jön a tudomány! Amikor az egyszerű kimutatás már nem elég, mert összetettebb analízisre van szükség, a Power Pivot segít nekünk az Excel-adatmodellben helyet kapó adatok elemzésében. Egyebek mellett a táblák közötti kapcsolatok létrehozása, a képletek és teljesítménymutatók hozzáadása, a mezők hierarchiába rendezése, és a perspektívák létrehozása sem okoz problémát a Power Pivot használatával. Ha az egyszerűbb kimutatásokat jól kezeled, már az út felét megtetted a megvalósításhoz szükséges tudás felé. Meg ne állj!

Ezek azok a bővítmények, melyek olyan távlatokba tudnak repíteni minket, ahol már nem érezzük azokat a szűk korlátokat, amelyek az Excelben sokszor földön tartanak minket. Szinte érezzük, ahogy megszűnik a gravitáció, és a határ a csillagos ég.

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Felkészülés a Power BI használatára
  2. Professzionális adatkezelés Microsoft Excelben

Vissza a hírekhez