A böngészők háborúja

A böngészők háborúja

Megmondani, hogy napjainkban melyik a legjobb böngésző, olyan, mint megmondani, hogy falun melyik háznál sütik a legjobb rántotthúst. Mindenki meg van győződve róla, hogy az övé a legjobb.

De mik is azok a kritériumok, ami alapján el tudjuk dönteni objektíven, hogy egy böngésző jó vagy nem? A válasz röviden: attól függ mikor és mire használjuk.

Miért számít a mikor? Azért, mert a számítógépes hardverek és a számítógépes hálózatok fejlődése nagyban befolyásolta, hogy mik az aktuális elvárások egy böngészővel kapcsolatban. Ha például 2010-ben megmutatnánk egy IT szakembernek a Chrome jelenlegi memóriaigényét, biztos, hogy a letöltőoldalnak a közelébe se menne, de tekintve, hogy ma már 8 GB RAM egy számítógépben nem számít kuriózumnak, ez manapság már nem probléma. Ugyanígy a betárcsázós internet korában a legnagyobb elvárás egy böngészővel kapcsolatban az volt, hogy az internetkapcsolatot életben tartsa és a 1,5Mb-os fájl letöltése ne jelentsen problémát.

Ezzel szemben napjainkban a legtöbb ember 4K-ban (mert úgy szebb a hangzása) hallgat zenét a YouTube-on. Ennek megfelelően az internet hajnalán a fő szempont a böngésző megválasztásánál az volt, hogy milyen gyorsan tölt be a különböző internetes oldalakat. Később, amikor az internet sebessége miatt a betöltési idők közti különbség minimálisra csökkent, a fő különbség az összetettebb tartalmak megjelenítési képességében (HTML5, 3D tartalom) nyilvánult meg.

2020-ban a fő harctér már nem a technológiai oldalon van, hanem sokkal inkább a felhasználók számára nyújtott szolgáltatásokban, mint Google vagy Microsoft fiók integráció, jelszókezelés, fordítás, biztonsági szolgáltatások, elérhetőség több eszközön, szinkronizáció az egyes eszközök közt, stb. Az ugyanis, hogy a felhasználó a kívánt tartalmat mennyi idő alatt éri el, már a technológia mellett nagyban a UI-tól is függ.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha már ennyire kicsi a különbség a böngészők közt, akkor miért éri meg egyáltalán foglalkozni vele? Azért, mert egy webfejlesztőnek mindig biztosítania kell, hogy az oldala a lehető legtöbb felhasználó számára gond nélkül elérhető legyen. Ennek megfelelően mérni kell, hogy az adott oldalt milyen böngészőből használják a legtöbben, és az alapján kell megválasztani azt a 2-3-at, amelyen az oldal folyamatosan tökéletesen működik. Ezek többnyire a Chrome, az Edge és a Firefox. Régen ezen a listán az Internet Explorer, a Safari, és az Opera is szerepelt még, de mivel az Internet Explorer a kihalás szélén van, az Opera pedig Chromium engine-re váltott, ezért a fenti lista maradt. Ugyanakkor érdemes az új generációt is szem előtt tartani, mivel a Brave és a Vivaldi nevű böngészők feltörekvőben vannak népszerűség tekintetében.

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Haladó JavaScript programozás
  2. A VueJS keretrendszer alapjai

Vissza a hírekhez