A Flash halála és a HTML5 eljövetele

A Flash halála és a HTML5 eljövetele

Egy programozási nyelv, egy platform vagy egy technológia számos módon érhet el életútja végére. Ezek közül persze azok a „halálesetek” a leglátványosabbak, amikor egy technológia karrierje hirtelen ér véget. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Flash-t eredetileg azért hozták létre a kilencvenes évek közepén, hogy látványos vektorgrafikus animációkat lehessen a létrehozni a segítségével, melyeket a Flash player nevezetű böngésző plug-innel tudnak az emberek lejátszani.

A technológia elterjedésével megjelent az igény több új funkcióra is, mint például: a „hagyományos”, tehát nem csak az animált videók lejátszása és az interaktivitás lehetősége. Ezeknek köszönhetően jött létre az flv fájlformátum, mely lehetővé tette a videók jó minőségben történő lejátszását, illetve az ActionScript nyelv, ami ECMAScript (JavaScript) alapokon nyugodott. A Flash-nek volt azonban egy nagy hibája, hogy a használatához elengedhetetlen volt a Flash Player plug-in, amit vállalati környezetben tüzes vassal irtottak a rendszergazdák. Egyrészt azért, mert a Flash Player biztonsági rizikót, támadási felületet adott, másrészt, mert az emberek előszeretettel ütötték el a munkaidejüket különböző Flash-ben készített játékokkal.

A Flash háttérbe szorulása nem hirtelen halál volt, hanem sokkal inkább egy lassú folyamat pár látványos momentummal. Ezek közül a legfontosabbak:

  • 2010-ben Steve Jobs kijelenti, hogy az Apple termékei nem fogják támogatni a Flashes tartalmak lejátszását.
  • 2012-2014 közt megjelent a HTML5 szabvány az IT több területén és a nagyobb böngészők mind elkezdték támogatni. Ezáltal elérhetővé vált mind a videó lejátszás, mind az interaktivitás, mind az animálás, mindenfajta böngésző plug-in nélkül.
  • 2015-ben a YouTube a Flash alapú videólejátszást HTML5-re cserélte.
  • 2020-ban megszűnik a Flash támogatása az Adobe részéről.

A HTML5 eljövetelének azonban nemcsak a Flash volt az áldozata, hanem a Microsoft SilverLight névre keresztelt hasonszőrű technológiája is, melynek hivatalos fejlesztését a cég 2012-ben állította le.

Bár mind a mai napig vannak weboldalak, melyek Flasht használnak, elmondhatjuk, hogy a technológia az évtized zárultával teljesen háttérbe fog szorulni. Miért fontos megemlékezni a Flashről? Azért mert jól mutatja, hogy egyik technológia sem tart örökké, és muszáj lépést tartani a legújabb fejlesztésekkel, máskülönben ugyanúgy háttérbe szorulunk és elavulttá válunk, mint a technológia maga.

  1. Haladó JavaScript programozás
  2. A VueJS keretrendszer alapjai

Vissza a hírekhez