Válasszunk BI eszközt – Tableau és PowerBI

Stílusos külső, összetett belső – felhasználóbarát adatelemzés – 4. rész

Válasszunk BI eszközt – Tableau és PowerBI

Előző cikkünkben rávilágítottunk arra, hogy az adatelemzésben a technológián kívül komoly szerepet játszanak a szervezeti felépítések, vállalati kultúrák. Most itt az idő, hogy visszatérjünk a jó öreg informatikához.

Az adatvezéreltté válás egy nagyon fontos lépése az üzleti analitika bevezetése a szervezetbe, ami nem valósulhat meg BI eszközök nélkül. Ahhoz viszont, hogy sikerrel vegyük ezt az akadályt, jól kell eszközt választanunk.

Jelenleg a piacon a két legelterjedtebb eszköz a Tableau és a PowerBI. Ahhoz, hogy köztük válasszunk leginkább a leendő felhasználók körét kell jól ismernünk. Nem mindegy ugyanis, hogy egy elemző csapat fogja az analitika projekteket vezetni a szervezetben, vagy „hétköznapi” üzleti felhasználók kezébe szeretnénk elemző-eszközt adni.

A végeredmény tekintetében minkét eszköztől ugyanazt várhatjuk: interaktív dashboard-okat, amikkel üzleti kérdésekre adhatjuk meg a választ. Mindezt egy rendszeresen frissülő, közös felületen érhetik el a felhasználók a beállított jogosultságaiknak megfelelően. Így informatív, könnyen áttekinthető, testreszabható riportokat és elemzéseket bocsáthatunk az igénylők rendelkezésére.

Az eszközök képességeiket tekintve nagyon hasonlóak. Rendelkeznek adatelőkészítő felülettel, ahonnan közvetlenül az elemző felületre juthatunk. Végezhetünk velük gyors adatfelfedezést, majd visszatérhetünk az adattisztítás felületre, ha még szükségünk lenne átalakításokra. Alapvető elemzéseket készíthetünk drag&drop módszerrel, készíthetünk saját kalkulált mezőket, használhatjuk a beépített analitikai lehetőségeket.

Mindkét eszköz szinte bármilyen adatforráshoz csatlakoztatható, és lehetőséget biztosít az ott található adatok felhasználásához, mindezt mélyreható programozási ismeretek nélkül.

Éppen ezek miatt a hasonlóságok miatt gyakran nem is foglalkoznak tovább az összehasonlításukkal a bevezetésről való döntés előtt. Pedig érdemes még egy szempontot figyelembe venni, hogy valóban a megfelelő analitikai képességeket implementáljunk üzleti értékteremtés céljából, ne pedig csak egy újabb olyan eszközt adjunk, amit mindenki kiskapukkal próbál kikerülni vagy éppen a maga szükségletei szerint használni.

Ez a szempont pedig, hogy a leendő felhasználók milyen alapvető technikai háttérrel rendelkeznek. Ahhoz ugyanis, hogy a Power BI-ban rejlő összes lehetőséget kiaknázzuk (márpedig segítségével igazán messzire juthatunk az üzleti analitika terén), érdemes kicsit mélyebben foglalkozni a függvényekkel, esetleg megismerkedni a DAX vagy az M nyelvvel. Itt ne gondoljunk az Excel makróknál bonyolultabb dolgokról, viszont, ahogy azt már sokszor megtapasztalhattuk, eddig a pontig az üzleti felhasználók nagyrésze nem szívesen megy el. Nem azért, mert ne lennének képesek rá, hanem egyszerűen nem érzik a munkakörükhöz tartozónak, hogy technikai ismeretek megszerzésével nyerjenek ki információt az adatokból. Márpedig, ha nincs erre idejük vagy affinitásuk, és nem tartozik szorosan a munkakörükbe az adatelemzés, olyan eszközt kell a rendelkezésükre bocsátani, ami enélkül is lehetővé teszi, hogy az adatokra támaszkodjanak. Ilyen esetekben érdemes a Tableau-t választanunk, mint elemzőeszközt. A használatához szükséges ismeretek megszerzésének tanulási görbéje meredek – tehát gyorsan, már alapismeretek birtokában elkezdhetjük használni az eszközt –, az analitikai lehetőségek pedig bárki számára könnyen kiaknázhatók.

A felhasználóbarát, bárki által könnyen megtanulható adatelemzési lehetőségek és eszközök tehát már itt vannak. Adatvezérelt vállalatnak lenni már nem csak érdemes, de kell is. A kérdés már csak az, hogy mikor, mit és hogyan vezessünk be saját szervezetünkben annak érdekében, hogy fontos üzleti döntéseink ne a szerencsén, hanem egzakt adatokon alapuljanak.

Rozmis Kata

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Haladó Power BI tanfolyam
  2. Haladó Tableau tanfolyam

Vissza a hírekhez