Jobb termékek, jobb szolgáltatások az agilitás fényében?

Jobb termékek, jobb szolgáltatások az agilitás fényében?

Napjainkban egyre többször hallani agilis munkavégzésről, szervezeti szintű agilis transzformációkról. Az agilitásban a vállalatunk jövője?

Az agilis – a módszertani és modellszerű megközelítésekkel szemben – sokkal inkább egy szemléletmód vagy egyfajta gazdag keretrendszer, melynek elemeiből növekedésünk érdekében szemezgethetünk.

Az agilis alapok úgymond hivatalos lefektetésére 2001 februárjában született az a dokumentum, melynek szerzői a korábbi évtizedek szoftverfejlesztési kudarcait vizsgálva ajánlásokat fogalmaztak meg és a 12 alapelvet valamint 4 értéket tömörítő listát Agilis Kiáltvány névre keresztelték.

Az agilis keretrendszer egyik legelterjedtebb irányzata az úgynevezett Scrum, mely nevét egy rögbis formációtól kölcsönözte és eredetileg szoftverfejlesztési projektmenedzsment módszertannak szánták. A Scrum azonban korán bizonyította erejét és létjogosultságát, nem csupán az ICT érában, de a kereskedelmi, gyógyszeripari, logisztikai vagy marketing területeken egyaránt.

A Scrum egyszerű szabályokat kínál, melyek betartása és erejének kiaknázása azonban valódi művészetet és magas szintű szakmai standardokat igényel.

Ennek érdekében a Scrum nem csak bizonyos ceremóniákat, de konkrét szerepeket is előír, pontos feladat- és jogkörrel együtt (Scrum Master, Product Owner vagy Development Team). Ezek mind egytől egyig nagyon fontosak és csakis azok összehangolt játéka eredményezheti termékeink, illetve szolgáltatásaink gyakori, magas minőségben történő, az ügyfél számára is közvetlenül érzékelhető értékek alapján történő szállítását.

Az agilis szerepek kapcsán az egyik legtöbbet emlegetett, a Product Owner (PO), mint a „termék tulajdonosa”. Ezt azonban nem a szó szerinti fordításban értsük, szó sincs tulajdoni viszonyokról, a Product Owner a termék vagy szolgáltatás egyfajta elsődleges tudója, aki a döntéseit az ügyfélérték maximalizálása és a legmagasabb prioritások szerint hozza.

Ezeket a döntéseket nem tejhatalmi módon hajtatja végre, inkább úgynevezett servant leader-ként jár el, segíti a csapatot abban, hogy együttes munkájuk az ügyfelek számára legértékesebb elemekre fókuszáljon. A Product Owner az ügyféllel való kapcsolattartás elsődleges és legfőbb kapuja, az ő feladata, hogy felismerje ügyfelei (adott esetben még csak látens) igényeit, optimalizálja a befektetett munkát. Ő az, akinek mindig tudnia kell, mi aktuálisan a legfontosabb munkaelem.

Talán kiderült már, hogy Product Owner-nek lenni nem egyszerű, hiszen komplexebbnél komplexebb kihívások sorakoznak előtte. Egy jó Product Owner ráadásul vízionárus, egyfajta hidat kell képezzen az üzleti és műszaki területek között, fel kell tudnia mérni az egyes igényekhez társuló valós üzleti értéket. Mindezt felelősségteljesen, szinte percenként döntéseket hozva, miközben támogatja a csapatot, részt vesz az agilis ceremóniákon és minden ügyfélnek címzett kérdésnek a végére jár.

Nem akármilyen kihívás ez, ugye? Részletekbe menően érdekel, hogy pontosan mik is a szerepkörei egy Product Owner-nek, illetve hogyan tud egyszerre a csapat érdekében dönteni és az ügyfelek igényeinek is eleget tenni? Egy PO-nak például tényleg jogában áll nemet mondani a legfelsőbb menedzsmentnek egy nagyvállalatban? Hogyan lehet valaki egyszerre servant leader és felelősségteljes döntéseket meghozó vezető?

Amennyiben tudni szeretnéd, milyen egy jó Product Owner, megéri-e a ti cégeteknél egy ilyen szerepkör létrehozása, gyere el Product Owner képzésünkre, és tudj meg többet interaktív, gyakorlatközpontú programjainkon! Nem, nem kell hozzá tudnod programozni, hiszen az agilis szemléletmód és a Product Owner szerepkört átölelő megközelítés minden szakterületen alkalmazható – akár egyéni vállalkozó vagy, akár cégvzető. Ha mégis programozni támad kedved, interaktív képzéseink során a LEGO Mindstorms robotok is bármikor előkerülhetnek az agilis elmélet vagy mindennapi valós esettanulmányok szakmai elmélyítésére…

Mi, a Training360-nál hiszünk benne, hogy az elméletben megszerzett tudásnak idő kell beépülni a mindennapokra, így a képzés végeztével nyomonkövetéses konzultációs alkalmakra is van lehetőség.

  1. Product owner (PO)
  2. Agilis projektvezetés
  3. Scrum Master

Vissza a hírekhez