Üzleti intelligencia a hétköznapokban

Stílusos külső, összetett belső – felhasználóbarát adatelemzés – 1. rész

Üzleti intelligencia a hétköznapokban

Miért van szükség adatelemzésre az irodai környezetben? Tényleg adatokat elemzünk, amikor diagrammokat készítünk? Mi a különbség az adatelemzés és az adatvizualizáció között? Hogyan támogathatjuk az adat alapú döntéshozást? Hogyan válhat egy vállalat adatvezéreltté? Nem utolsó sorban pedig, mi köze az egészhez az üzleti intelligencia eszközöknek? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a következő négy részes cikksorozatban.

Mit is értünk az alatt, hogy üzleti intelligencia eszköz?

Összefoglaló néven az üzleti felhasználók számára készült adatelemzést és adatvizualizációt támogató eszközöket hívjuk így. Ezeknek a termékeknek egészen széles választéka jelent meg az utóbbi időben. Alapvetően mind az adatvezéreltté válást támogatja azzal, hogy hozzáférhetővé teszi az adatokat azok számára is, akik nem rendelkeznek mély szakmai ismeretekkel az adatbázisok használata vagy az adatelemzés terén. Nagy különbség van azonban köztük több szempontból is. A bevezetés előtt érdemes jól meghatározni, hogy milyen feladatokhoz és milyen szakmai hátterű felhasználók számára választunk eszközt, mert ezek alapján is nagy különbségek vannak az egyes szoftverek között.

De miért is lenne szükségünk bármire, ha használhatjuk a jó öreg Excelt is? Hiszen bármilyen chartot könnyedén összerakhatunk benne, és néhány makró segítségével az adatelőkészítést is elvégezhetjük. Nos, a válasz egyszerű: az Excel nem adatvizualizációs eszköz. Még kevésbé alkalmas adatfelfedezésre, adatelőkészítésre, adatelemzésre. Mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy a Microsoft maga fejlesztett egy BI eszközt, a PowerBI-t.

Miben más egy ilyen eszköz? Mivel ad többet a felhasználóknak és a döntéshozóknak? Például próbáltál már adatot frissíteni egy excel-riport mögött? Minimum körülményes, ha éppen nem teljesen reménytelen. Az erre tervezett eszközök (mint a Tableau és a PowerBI) beépített konnektorokkal rendelkeznek szinte bármilyen adatforráshoz – így biztosítva az automatikus adatfrissítést, és hozzáférést az adatokhoz az üzleti felhasználók számára.

Ez a funkció csak egy a rengeteg automatizmus közül, amiket ezek a szoftverek nyújtanak. Az igazán nagyszerű bennük, hogy használatukkal a rendszeres riportokat nem kell minden hónapban újra elkészíteni. Egyszer végigmegyünk a lépéseken, összeáll a riport, hozzáadjuk a megfelelő nézeteket, feltöltjük egy közös felüetre, ahol minden érintett hozzáfér a számára nyilvános nézetekhez és adatokhoz, végül pedig beállítunk egy frissítési gyakoriságot, és máris felszabadítottuk a munkaidőnk eddig elvesztegetett részét! Amit aztán használhatunk inkább valóban üzleti értéket teremtő feladat elvégzéséhez – például olyan prediktív elemzések készítésére, amik felfedhetnek eddig rejtve maradt trendeket, lehetőségeket vagy hibaforrásokat a szervezetben.

Ám ez csak egy (bár alapvető) előny a sok közül. Hiszen az adatelőkészítés / adattisztítás fáradalmait is jelentősen leegyszerűsítik a beépített funkciók. Hiszen csak egyszer kell elvégeznünk az átalakításokat. Minden további frissítésnél végigmegy a lépéseken: rendezi, átalakítja, darabolja, formába hozza az adatot vagy éppen más forrásokból származóval köti össze. Aki nem hiszi, járjon utána – a lehetőségek tárháza végtelen, és ráadásul használatuk végtelenül felhasználóbarát.

Cikksorozatunk következő részében az adatelemzési folyamat legfontosabb lépései és az egyes szakaszokhoz felhasználható eszközök kerülnek terítékre.

Rozmis Kata

Kapcsolódó tanfolyamok

  1. Kezdő Power BI tanfolyam
  2. Kezdő Tableau tanfolyam

Vissza a hírekhez