Hogyan mérhető, hogy mennyire jó egy prezentáció?

Hogyan mérhető, hogy mennyire jó egy prezentáció?

Létezik-e bármilyen fokmérője annak, hogy mennyire jó egy prezentáció? Van, aki azt mondja, hogy ha nem fáj hallgatni és nem alszunk el, akkor már jó, ami valóban kiváló indikátor, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy jó vagy nem jó egy prezentáció, de vajon létezik-e olyan skála, amin mérhető egy előadás minősége?

Az teljesen biztos, hogy a hallgatói élményre nagy hatása van annak, hogy mennyire érdekel minket az a bizonyos téma, hiszen - ha épp nem vagyunk a téma szakértői- akkor lehet bármilyen sztár az előadó, ha a téma a molekuláris botanika egyik jelentéktelennek tűnő területe, szinte biztos, hogy lesz olyan rész, amit némileg unalmasnak fogunk találni. Ha pedig egy zuhanó repülőn az ejtőernyő működéséről beszél felejthető stílusban valaki, minden szaván csüngeni fog a hallgatóság - minden bizonnyal.

Tegyük most egy picit félre ezeket az extremitásokat, tételezzük fel, hogy valamilyen szinten érdekel minket az előadás témája és a témában való jártasságunk miatt értelmezni is tudjuk a tartalmat:

Biztos, hogy a tartalom szerkezete és felépítettsége nagyon sokat nyom a latba, ahogy az előadó hanghordozása, orgánuma is. Talán a legfontosabb, hogy képes legyen a hallgatóság figyelmét folyamatosan fenntartani, hogy érthető legyen a nyelvezet, ne legyen benne indokolatlanul sok szleng, szakzsargon, idegen szó, ne adj Isten hunglish nyelvezet.

A vizuális kiegészítés sokat tud dobni egy prezentáción, de legalább annyi veszélyt is hordoz, hiszen ha „túl jó” a vizualizáció, akkor elviszi a hallgatóság figyelmét, a két A4-es oldalnyi szöveget tartalmazó diákról nem is beszélve. Látható, hogy elég sok mindennek kell megfelelni, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az előadó mennyire vezeti az előadást, hogyan informál minket arról, hogy hol tartunk, mi hangzott el eddig és mi következik még, illetve hogyan kezeli a hallgatóság kérdéseit.

SI mértékegysége (még) nincsen a prezentáció minőségének, de ha a fent kiemelt szempontok alapján pontozzuk és egy tízes skálán és az a pontszámokat kiátlagoljuk, akkor viszonylag egzakt mérőszámot kaphatunk.

Ha Ön nem szeretné, hogy alacsony pontszámot kapjon a hallgatóságtól, javasoljuk az alábbi tréninget:

  1. Prezentációs tréning
  2. Online prezentációtechnika

Vissza a hírekhez