„Mi nem csak alapokat adunk…”

„Mi nem csak alapokat adunk…”

Soha nem látott mértékű munkaerőhiány sújtja az országot. Van azonban egy terület, amit fokozottabban érint a szakemberhiány. Körülbelül húszezer IT-s hiányzik ma a piacról, de mindez csak a jéghegy csúcsa. Hogyan érdemes toborozni és megtartani az IT-s szakembereket? Hogyan lehet szexi az informatika, és milyen képzési lehetőségek közül válogathat az, aki szívesen nyitna a terület felé? Interjúnk Nyisztor Józseffel, a Training360 ügyvezető igazgatójával.

 

A bűvös húszezer csak rémisztgetés lenne, vagy valóban ilyen súlyos a helyzet?

Annyi bizonyos, hogy a probléma már tíz évvel ezelőtt is látszódott, csak akkor még nem vették elég komolyan sem a vállalatok, sem a munkavállalók. Egzakt számokról azért nehéz beszélni, mivel sokrétű a szakma.  Habár a fejekben még sokszor erősen él ez a kép, de az IT nem csak programozásról szól. Még mindig nem látják elegen a szakma sokszínűségét és a benne rejlő lehetőségeket, így az is fontos feladatunk, hogy népszerűbbé és vonzóbbá tegyük a területet, valamint közelebb hozzuk az emberekhez.

 

Mekkora gyorsasággal és hatékonysággal sikerült reagálniuk a vállalatoknak erre a piaci helyzetre?

Voltak, akik csak legyintettek, ők, azok, akik most, mikor igazán beüt a krach, csak reaktív stratégiákban tudnak gondolkodni. Azok a cégek, akiket mélyebben érintett a probléma, cselekvő üzemmódba kapcsoltak, hiszen felismerték, hogy erre muszáj valamit lépni. Például más eszközökkel és technikákkal kell toborozni. A fluktuációt nem szabad félvállról venni. Azok a cégek képesek ma jól teljesíteni, akik a megfelelő eszközöket használva, aktív stratégiát alkalmazva, agilisan alkalmazkodtak a keresleti piac kihívásaihoz.

 

Mik azok a praktikák, amiket érdemes eltanulni ezektől a vállalatoktól?

Egyfelől a transzparencia. Olyan feltételeket kell biztosítani a dolgozók számára, amit korábban meg is ígértek. Másfelől, teljesen át kell szervezni a vállalatot, úgy, hogy az tudjon alkalmazkodni a piaci feltételekhez. Például pár éven belül rengeteg YZ generációs fiatal áll majd munkába, miközben még az X generáció is jelen van. Fontos látni, hogy a generációkkal eltérő módon kell kommunikálni, mégis meg kell találni az őket összekötő hidat.

   

Mi szolgálhat hídként?

A milleniálok sokszor autonóm módon igyekeznek tanulni, ez egy bizonyos szintig működik, azonban valódi szakmai tapasztalatot és értékes tudást például egy jól működő mentori rendszerben kaphatnak. Persze a mentorálásra is tudatosan kell felkészíteni az X generációt. A fiatalabb generációk elsősorban önmagukhoz szeretnének hűek maradni, azután a céghez. Kifejezetten keresik az érdekes feladatokat, a kihívást jelentő projekteket, amikből sokat lehet tanulni. A lassú, fokozatos fejlődés számukra nem vonzó, és nem szeretnek unatkozni. Ezt a cégek leginkább úgy tudják megelőzni és orvosolni, ha rotálják a szerepeket. Sok multi cég alkalmaz hasonló elvek alapján IT-sokat. Előre tudják, hogy mennyi ideig milyen projekten dolgoznak, aztán váltás.

 

KKV-k esetén ez már nehezebben valósulhat meg.

Ott nincs annyi lehetőség, nem fut be annyi változatos projekt, de ettől függetlenül a KKV-knak is megvan a lehetőségük arra, hogy újfajta kihívásokat adjanak az ott dolgozó IT-soknak. Csak ők nem feltétlenül teljesen új projektekbe vágnak, hanem meglévő feladatokat ragadnak meg más aspektusból. A technológiai fejlődés rengeteg új területet nyitott meg az IT-n belül. Emlékszem, hogy a tanítói pályámat úgy kezdtem, hogy olyan embereket tanítottam, akik azt sem tudták, mi az az egér. Manapság már mindenkinek értenie kell legalább felhasználói szinten az informatikához, ha boldogulni szeretne. Ugyanakkor, a közvélemény még mindig jellemzően a sztereotip vélekedések mentén ítéli meg a szakmát. Ha csak egy IT-s van a cégen belül, vele fogják megjavíttatni a nyomtatót, függetlenül attól, hogy mondjuk az illető szoftvertesztelő.

Mi segíthetne ezen?

Az oktatás szerepe vitathatatlan.

 

A munkaerőhiányra reagálva gombamód megszaporodtak az intenzív informatikai képzések. Miben hoz újdonságot az Önök Karrier Start Programja?

Más alapon építkezünk, mert ismerjük a nagyvállalatok és KKV-k valós igényeit, hiszen ezeknek vállalatoknak tartunk folyamatosan szervezetfejlesztési és professzionális IT képzéseket. Ezen igények alapján raktuk össze a Karrier Start Programot, amiben egyrészt alapokat adunk, amire aztán egy egész karriert lehet építeni, másrészt arra is megoldást kínálunk, hogy hogyan válhat valaki a legrövidebb idő alatt juniorból seniorrá. Az alapozó négyhónapos gyakorlatorientált intenzív képzés során a szakmai ismereteken túl, a hallgatók soft skilljeit is fejlesztjük. Oktatóink, akik egyébként gyakorló, a szakmában több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek, bevezetik őket a hatékony együttműködés és csapatmunka fortélyaiba is. Segítik őket felkészülni egy interjúra, vagy prezentálni a projektjeiket. Azt már biztosan tudom, hogy egy ember pályafutását a soft jellegű tudás sokkal nagyobb mértékben alakítja, mint a hard kompetenciák, mint például a végzettségek vagy a nyelvvizsgák.

   

Nagy a hiány és folyamatosan bővül a képzési paletta, hogyan érdemes kivédeni, hogy felhíguljon a szakma?

Szigorúan megválogatjuk, hogy kit veszünk fel. Száz emberből, három-öt ember ül aztán be az iskolapadba. A felvételi során a jelöltek kompetenciái, felkészültsége, motivációi és tudása számítanak, mivel a képzés – nálunk egyedülálló módon – a hallgatók számára ingyenes, így nem tudják magukat „bevásárolni” a programba. Így viszont sokkal elkötelezettebb, rátermettebb és ambiciózusabb hallgatókkal kezdhetjük el a közös munkát, ami akár nemzetközi bizonyítvánnyal és a végzett junior a partnercégeink valamelyikénél történő elhelyezkedésével végződik. Ezzel fejlesztőink a világ bármely pontján megállják a helyüket. Büszkék vagyunk rá, hogy kilencvenöt százalékos az elhelyezési rátánk.

 

A tanulás azonban a cégen belül ugyanúgy folytatódik.

A Karrier Start Program lezártát követő két évben folytatódik a juniorok szakmaspecifikus továbbképzése, amit már az adott vállalattal közösen valósítunk meg. Hiszen juniorból úgy válhat valaki seniorrá, ha az alapok után vállalati környezetben, cégre szabottan, a professzionális informatikus képzésünkön továbbfejleszti magát. A Karrier Start Program ugyan lezárul a munkába állással, de a képzési palettánkon számos informatikai továbbképzést kínálunk, tapasztalt rendszermérnök és fejlesztőmérnök oktatói gárdával. Célunk egyfelől, hogy olyan embereknek adjunk piacképes tudást, akik szívesen elhelyezkednének informatikusként, valamint gyakorló szakembereket vértezzünk fel naprakész ismeretekkel.

 

Hogyan találhatnak egymásra a frissen végzett szakemberek és a cégek?

Rendszeresen tartunk nyílt napokat a vállalatok számára, ahol végzett informatikusaink, fejlesztőink bemutatják projektjeiket, vizsgafeladataikat. Ezzel kettős célunk van, egyrészt szeretnénk, ha a cégek látnák a húsvér embereket a foglalkozás mögött és megismernék őket, másrészt pedig bemutassuk, milyen szakmai kompetenciákkal fejezik be hallgatóink az alapképzést, ami során nemcsak azt tanulják meg, hogyan vigyenek sikerre egy projektet, hanem azt is, hogyan érdemes ezt prezentálni. Fontos látnia a cégeknek, hogy hiába szeretnének tapasztalt munkaerőt, abból nagyon kevés van. Ugyanakkor az intenzív képzéssel olyan szakembereket kaphatnak, akik minden olyan szakmai és a szakmán túlmutató kompetenciával rendelkeznek, ami jó alapként szolgál a fejlődéshez és a közös munkához.

2018. november

Vissza a hírekhez