Disciplined Agile - Bevezető

AG-DA Új

Az üzleti agilitás alapjai

Részvételi forma

Képzés hossza

2 nap (2×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Nincsenek meghirdetett időpontok.

Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

Számos vállalat ismerkedik az agilis gondolkodásmóddal és módszertanokkal, vagy már be is vezetett ilyeneket a termékfejlesztés, a külső és belső ügyfelek kiszolgálása, a szervezeti folyamatok átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá és eredményesebbé tétele és általában az üzleti agilitás elérése érdekében.

Az üzleti agilitás (business agility) a szervezet/vállalat képessége arra, hogy gyorsan, ugyanakkor hatásos és költséghatékony módon alkalmazkodjon a piac és a környezet változásaihoz. Az üzleti agilitás a létrehozott (ügyfél)értékre (realized value) összpontosít. Elérésében valamennyi üzleti területnek szerepe van, ezért a szervezet/vállalat minden részében szükséges az agilis gondolkodásmód és módszerek/technikák ismerete és alkalmazása.

Gyakori tapasztalat, hogy míg egyes szervezeti egységek, például a termékfejlesztői csapatok belső működése viszonylag gyorsan, fél-egy év alatt átállítható Scrum vagy Kanban alapúra, az ilyen csapatok és a – legtöbbször nem agilisan működő – többi részleg együttműködése nem lesz zökkenőmentes. A megcélzott üzleti agilitás elérésében gyakran egy külső szereplő, az agilis coach segíti a szervezetet – vagy egy széles körben és rugalmasan használható, folyamatosan fejlődő tudásbázis és eszközkészlet.

A Disciplined Agile (DA), azaz a „fegyelmezett agilitás” ez a bizonyos döntéstámogató eszközkészlet: segíti az embereket, csapatokat és szervezeteket, hogy az aktuális helyzetnek (kontextusnak) megfelelően áramvonalasabbá tegyék folyamataikat.

A DA az üzleti agilitás alapja. Megmutatja, hogyan működnek együtt a különböző funkciók, például a termékfejlesztés, az informatikai üzemeltetés, a nagyvállalati architektúra, a termékportfólió-kezelés, a pénzügy, a beszerzés. A DA leírja, mi ezeknek a funkcióknak a célja, felsorolja a folyamataikban felhasználható lehetőségeket, és megadja a lehetőségek előnyeit/hátrányait.

A DA részét képező Disciplined Agile Delivery (DAD) egy ember- és tanulásközpontú, hibrid és agilis megközelítésmód az IT alapú megoldások létrehozására és szállítására. Kockázat-érték alapú termékfejlesztési/szállítási életciklust használ, célorientált, nagy vállalatokban is használható, és taktikai és stratégiai szinten is skálázható.

A „Disciplined Agile – Bevezetés” képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az üzleti agilitás eléréséhez szükséges „fegyelmezett agilitás” alapvető összetevőit és felhasználásának módját. Bemutatja a DA gondolkodásmódját, a szerep- és felelősségi köröket és csapatmodelleket, a különböző termékfejlesztési életciklusokat, valamint a munkavégzés módjának kiválasztására és irányított továbbfejlesztésére szolgáló technikákat és tudásbázist. Segít a csapat- és szervezeti szintű skálázhatóság kialakításában. Ismerteti az agilis működés szintjeit a termékfejlesztő csapatoktól a DevOps-on keresztül az ügyfélértékre fókuszáló értékáramokig és az egész agilis szervezetig.

Akinek igazán segít a képzés:

A képzés során szerzett tudás felhasználható a vállalat/szervezet agilis átalakulásának tervezésében, a már agilisan működő csapatok jobb integrációjában a szervezet többi részével, valamint a megakadt (vagy nem az elvárt eredményeket hozó) agilis átállás újbóli beindításában. Hasznos a részvétel az agilis átalakulásért felelős vállalati/szervezeti vezetők, valamint az átalakulásban operatív módon részt vevő belső és külső munkatársak (agilis coach, Scrum Master) számára.

Tematika

A Disciplide Agile (DA) áttekintése

 • Az üzleti agilitás és a DA eszközkészlet
 • Irányított folyamatos fejlődés
 • Gondolkodásmód
 • Szerepkörök és csapatmodellek
 • Folyamatok

Disciplined Agile Delivery (DAD)

 • A DAD és az agilis módszertanok
 • Szerepkörök
 • Életciklusok
 • Folyamatcélok
 • Skálázhatóság
 • DAD-folyamatlapok

Disciplined DevOps

 • Alapelvek
 • BizDevOps, DevSecOps, DataDevOps, koordináció
 • Disciplined DevOps-folyamatlapok

Értékáramok

 • Alapelvek
 • Disciplined Agile Flow for Enterprise Transformation (DA FLEX)
 • Értékáram-folyamatlapok

Disciplined Agile Enterprise (DAE)

 • DAE-folyamatlapok

Szükséges előképzettség

A képzés elvégzésének nincs konkrét előfeltétele, azonban segítséget jelenthet bármilyen agilis módszertanban (Scrum, Kanban, Lean) szerzett tapasztalat.