Business Process Management (Üzleti elemző fejlesztői programsorozat II. rész)

BA2 Új

A folyamatok érettségi modellje, a folyamatok modellezése és újra tervezése

Képzési forma:
Képzés hossza:
3 nap (24 óra)
Képzés nyelve:
Magyar/Angol
Képzési forma:
Normál
Képzés hossza:
3 nap (24 óra)
Képzés nyelve:
Magyar/Angol
2023.
április
24.
2023.
október
09.

Ismertető

Amikor egy vállalkozást, egy csapatot vagy bármilyen rendszert építünk, szükségünk van arra, hogy megértsük, hogyan működik a vállalkozás, a csapat (alapfolyamatok azonosítása) és mennyire jól működik (mutatószámok). Szeretnénk megérteni, hogy mitől lesz „jó” az adott folyamat és meghatározni az alapkövetelményeket, amelyeket be kell tartani. Ezeknek a követelményeknek az ismeretében tudjuk szembeállítani a meglévő folyamatokat és szabályozásokat az iparági jó / legjobb gyakorlatokkal („good / best practices”), mert meg akarjuk érteni, hogy a vállalkozás egy adott teljesítményskálán hol található. Ezért használunk olyan dolgokat, mint a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI) vagy más cél / cél-vezérelt mutatók. De ezeket a mutatókat, bármennyire hasznosak bizonyos dolgokra, gyakran nehéz másokra alkalmazni. Itt válik a lean-ből ismert COPIS (Client – Output – Process – Input – Supplier) modellek hihetetlenül hasznos eszközzé: megismerjük és az üzleti igények leképezése során felhasználjuk a belső ügyfél és a belső vevő fogalmát, megértjük és megtervezzük a folyamatokban a belső átadás-átvételi pontokat, a folyamatokba épített kontrollokat.

Itt válhatnak az érettségi modellek hihetetlenül hasznos eszközzé. Az érettségi modell megmutatja, hogy egy szervezet vagy rendszer mennyire képes a folyamatos fejlődésre / a folyamatos fejlesztésre. Alapvetően az érettséget annak alapján ítélik meg, hogy mennyire jó egy szervezet vagy rendszer az önfejlesztésben. A műhelymunkák során megismerünk néhány alapvető érettségi modellt és megbeszéljük az üzleti folyamatok érettségi modelljének korlátait.

  • Folyamat-érettségi modellel foglalkozunk. Az érettségi modell egy hihetetlenül hasznos eszköz, amely megmutatja, hogy egy szervezet vagy rendszer mennyire képes a folyamatos fejlődésre / a folyamatos fejlesztésre. Alapvetően az érettséget annak alapján ítélik meg, hogy mennyire jó egy szervezet vagy rendszer az önfejlesztésben.
  • A műhelymunkák során megismerünk néhány alapvető érettségi modellt és megbeszéljük az üzleti folyamatok érettségi modelljének korlátait.
  • A fenti ismeretanyag birtokában áttérünk egy folyamat megismerésének és dokumentálásának általános modelljére. Ennek a célja a folyamatok megértése az értékteremtés, az üzlet szempontjából, így leszünk képesek azonosítani a folyamatelemzéshez szükséges, legfontosabb kérdéseket.
  • A fentiek alapján megismerjük a folyamatleképezés / folyamatdokumentálás legfontosabb lépéseit. (Alapjai a Business Process Model and Notation (BPMN) szabvány.)
  • pár éves tapasztalattal rendelkező üzleti elemzőknek
  • szakembereknek, akik a projektek igényeinek felmérésével, előkészítésével foglalkoznak
  • akik követelményeket / specifikációkat / fogalmaznak meg
  • rendszerszervezőknek és folyamatszervezőknek