Business Process Management (Üzleti elemző fejlesztői programsorozat II. rész)

BA2 Új

A folyamatok érettségi modellje, a folyamatok modellezése és újra tervezése

Részvételi forma

Képzés hossza

3 nap (3×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Képzés ára

359 000 Ft
+ ÁFA/fő
Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

Amikor egy vállalkozást, egy csapatot vagy bármilyen rendszert építünk, szükségünk van arra, hogy megértsük, hogyan működik a vállalkozás, a csapat (alapfolyamatok azonosítása) és mennyire jól működik (mutatószámok). Szeretnénk megérteni, hogy mitől lesz „jó” az adott folyamat és meghatározni az alapkövetelményeket, amelyeket be kell tartani. Ezeknek a követelményeknek az ismeretében tudjuk szembeállítani a meglévő folyamatokat és szabályozásokat az iparági jó / legjobb gyakorlatokkal („good / best practices”), mert meg akarjuk érteni, hogy a vállalkozás egy adott teljesítményskálán hol található. Ezért használunk olyan dolgokat, mint a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI) vagy más cél / cél-vezérelt mutatók. De ezeket a mutatókat, bármennyire hasznosak bizonyos dolgokra, gyakran nehéz másokra alkalmazni. Itt válik a lean-ből ismert COPIS (Client – Output – Process – Input – Supplier) modellek hihetetlenül hasznos eszközzé: megismerjük és az üzleti igények leképezése során felhasználjuk a belső ügyfél és a belső vevő fogalmát, megértjük és megtervezzük a folyamatokban a belső átadás-átvételi pontokat, a folyamatokba épített kontrollokat.

Itt válhatnak az érettségi modellek hihetetlenül hasznos eszközzé. Az érettségi modell megmutatja, hogy egy szervezet vagy rendszer mennyire képes a folyamatos fejlődésre / a folyamatos fejlesztésre. Alapvetően az érettséget annak alapján ítélik meg, hogy mennyire jó egy szervezet vagy rendszer az önfejlesztésben. A műhelymunkák során megismerünk néhány alapvető érettségi modellt és megbeszéljük az üzleti folyamatok érettségi modelljének korlátait.

Kinek ajánljuk?

  • pár éves tapasztalattal rendelkező üzleti elemzőknek
  • szakembereknek, akik a projektek igényeinek felmérésével, előkészítésével foglalkoznak
  • akik követelményeket / specifikációkat / fogalmaznak meg
  • rendszerszervezőknek és folyamatszervezőknek

Tematika

  • Folyamat-érettségi modellel foglalkozunk. Az érettségi modell egy hihetetlenül hasznos eszköz, amely megmutatja, hogy egy szervezet vagy rendszer mennyire képes a folyamatos fejlődésre / a folyamatos fejlesztésre. Alapvetően az érettséget annak alapján ítélik meg, hogy mennyire jó egy szervezet vagy rendszer az önfejlesztésben.
  • A műhelymunkák során megismerünk néhány alapvető érettségi modellt és megbeszéljük az üzleti folyamatok érettségi modelljének korlátait.
  • A fenti ismeretanyag birtokában áttérünk egy folyamat megismerésének és dokumentálásának általános modelljére. Ennek a célja a folyamatok megértése az értékteremtés, az üzlet szempontjából, így leszünk képesek azonosítani a folyamatelemzéshez szükséges, legfontosabb kérdéseket.
  • A fentiek alapján megismerjük a folyamatleképezés / folyamatdokumentálás legfontosabb lépéseit. (Alapjai a Business Process Model and Notation (BPMN) szabvány.)