Az agilis szállítás mesterfogásai: Az üzleti követelményektől a kódig

JAVAX-AG Új

Részvételi forma

Képzés hossza

3 nap (3×8 tanóra)
naponta 9:00 - 17:00

Időpontok

Képzés ára

480 000 Ft
+ ÁFA/fő
Szeretne a témában testre szabott megoldást, csoportos képzést?
Egyedi képzési szolgáltatásainkról részletesen itt olvashat.

Ismertető

A fejlesztők, ha elhagyják a csapatot / szervezetet, magukkal viszik a domain tudást is (üzleti fogalmak, ezek összefüggései és az üzleti logika), amit a rendszer fejlesztésekor megtanultak.

Sajnos ritkán íródik olyan kód, ami a domain tudást jól reprezentálja. Ennek egyik fő oka, hogy a fejlesztők többségének nem adódik lehetősége egyetlen zöldmezős terméken dolgozni hosszú évekig úgy, hogy ne lenne folyamatos az időnyomás. Ez lenne szükséges ahhoz ugyanis, hogy a hosszú távú szempontokat érvényesítve tapasztalatot szerezzenek a domain tudás alkalmas reprezentálásával a kódban.

Az agilis specifikációs, tervezési és implementációs módszerek ezt a problémakört hivatottak megoldani (domain driven design, behavior driven development, scrum, user stories, continuous delivery, agile testing, test driven development, stb.). Ezek többségéről hallottak már a fejlesztők, de hogyan lehet ezeket összehangolni egy egységes, kohézív módszerré, ami figyelembe veszi a csapat és az üzleti környezet sajátosságait? Egyáltalán mit is jelentenek pontosan ezek a módszerek, és meddig érdemes komolyan venni őket, hogy valóban hasznot hozzanak, és végül ne öncélúakká váljanak? Hogyan lehet a csapatban bevezetni ezeket reálisan?

A képzésen a stabil elméleti alapok mellett a résztvevők megismerhetik a tágabb összefüggéseket, és egy valós üzleti probléma megoldásán keresztül gyakorolhatják az üzleti szemléletű megoldásszállítást.

A képzés az alábbi ütemezés szerint zajlik:

 • 2024.06.24.08:00-12:00
 • 2024.07.01.08:00-12:00
 • 2024.07.08.08:00-12:00
 • 2024.07.15.08:00-12:00
 • 2024.07.29.08:00-12:00 
 • 2024.08.05.08:00-12:00

Kinek ajánljuk?

Az agilis csapat bármely szereplőjének bármilyen képességi szinten. Fejlesztők, tesztelők és BA-k egyaránt, akik tudnak kódolni. Mély technológiai kérdésekbe nem fogunk bele menni, a cél, hogy a különböző módszereket és ezek együttes használatát megtanuljuk annak érdekében, hogy az üzleti tudást a csapat elsajátíthassa és ez a kódban is manifesztálódjon.

Tematika

 • Domain Driven Design alapok (entity, repository, aggregate, domain events, bound context, event storming, user story mapping, example mapping)
 • Behaviour Driven Design, Specification by Example
 • User stories
 • Test Driven Development, Acceptance Test Driven Development
 • Tesztelési piramis, Agilis tesztelés
 • Walking skeleton
 • Continuous integration és delivery, adatbázis séma módosítás

 

Gyakorlat (projektmunka)

A projektmunka során egy, a valósághoz közel álló üzleti probléma megoldását fogjuk elvégezni: üzleti probléma megértése, specifikálása és megvalósítása agilis eszközökkel. Alkalmazott technológiai stack: Java, Spring Boot, Spring Data JPA, Spring Cloud, PostgreSQL, GitLab, Liquibase, Cucumber.

Az órákon tanult módszereket az órákon elkezdjük gyakorolni, majd a képzési alkalmak között a résztvevők tovább folytatják a projektet, amivel tovább mélyítik a gyakorlást. A feladat úgy van kitalálva, hogy figyelembe veszi azt is, ha a résztvevők az alkalmak között keveset tudnak a projekt megvalósításával foglalkozni. Az alkalmak során visszajelzéseket kapnak a résztvevők.

Szükséges előképzettség

Előfeltétele a Microservice alkalmazás felépítése Spring Boot keretrendszerrel Docker környezetben vagy az Enterprise alkalmazásfejlesztés Java EE környezetben képzések elvégzése, vagy ezen képzések anyagának gyakorlati ismerete.