Tutorált e-learning képzés: segítség otthoni tanulás esetén is

Tutorált e-learning képzés: segítség otthoni tanulás esetén is

Ha segítség nélkül vágunk bele az online tanulásba, idővel nem várt akadályokkal találhatjuk szembe magunkat. A motiváció csökkenésétől kezdve, a bonyolult tananyagon át annak gyors elfelejtéséig számos probléma merülhet fel a tanulás során. Ezek a gondok azonban gyakran közös tőről fakadnak: onnan, hogy nincs kitől segítséget kérnünk a képzésünk során. A Training360 tutorált képzései megoldást nyújtanak erre a problémára: mentoraink révén egyetlen tanulónkat sem hagyjuk magára, ha elakad valahol.

E-learning képzések: előnyök és hátrányok

Miért vált népszerűvé az e-learning képzés?

A digitalizáció térnyerésével egyre elterjedtebbé vált az online tanulás; a koronavírus csak felgyorsította a folyamatot. Az e-learning tananyagot kényelmesen, otthonról, kedvenc melegítőnkben ücsörögve is elsajátíthatjuk. Tekintélyes mennyiségű kurzus közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet, és merülhetünk el az adott téma mélységeiben. Komoly bónusz az is, hogy nem kell elutaznunk sehová, így még pénzt is spórolhatunk.

Milyen típusai vannak?

Az e-learningnek több típusa is ismert

  • Tanuló által irányított: rugalmasan dolgozzuk fel a tananyagot, amikor időnk jut rá, segítség nélkül.
  • Oktató által irányított: ez a hagyományos tudásátadás online formájának tekinthető, amire valós időben kerül sor, legyen az például videokonferencia, vagy épp chat.
  • Együttműködési lehetőségekkel bővített: a saját ütemünkben dolgozzuk fel a tananyagot, de lehetőségünk van arra, hogy a többi tanulóval megvitassuk a felvetődő kérdéseinket, kikérjük véleményüket, illetve tutor segítségét vegyük igénybe.
  • Telementoring: mentor segítéségét vehetjük igénybe a tanulásunk során, amely egy hosszabb távú együttműködést takar. Általában a tapasztalatait, tudását adja át számunkra, mintsem egy szigorúan vett tananyagot.

Az e-learning előnyei

Rugalmasság

Akár a vonaton utazva, akár a metrón ülve szeretnénk hasznosan tölteni az időnket, egy online kurzussal ezt megtehetjük. Így a napi rutinba is könnyebben bele tud simulni egy online workshop, amit akár (ha még tanulunk) egy óraközi szünetben, vagy épp az ebédünk közben is visszahallgathatunk. Emiatt sosem kell attól tartanunk, hogy lemaradunk egy óráról.

(Költség)hatékonyság

Amellett, hogy nem kell órákat töltenünk a kurzus helyére történő utazással, és a szállással bajlódnunk, ha úgy tetszik, akár egyszerre több órát is meghallgathatunk. Ennélfogva teljesen a saját magunk igényeire szabva ütemezhetjük tanulnivalónkat.

Mobil hozzáférhetőség

Egy laptoppal vagy mobiltelefonnal, valamint egy stabil internetkapcsolattal magunkkal vihetjük a tananyagot bárhová.

Az e-learning hátrányai

Az e-learning előnyei mellett azonban szót kell ejtenünk a hátrányairól is. Ha nincs bennünk elég önfegyelem ahhoz, hogy betartsuk az önálló tanulási menetrendünket; ha lassú az internetünk vagy gyakoriak a csatlakozási gondok, lehet, hogy nem lesz problémamentes az online tanulásunk. Ezeken felül pedig számolnunk kell azzal, hogy otthon könnyebben vonja el a figyelmünket valamelyik családtagunk, vagy épp a közösségi média.

Mikor tud sikeres lenni egy e-learning képzés?

A felhasználók igényeire szabott

A célközönség elvárásaival maximálisan megegyezik: teszteket, visszajelzéseket biztosít, elősegítve ezzel, hogy a tudásanyagot minél inkább a magukévá tehessék. Ehhez kapcsolódó előny, hogy maga az e-learning felület is úgy van kialakítva, hogy átlátható legyen és esztétikus, de ne vonja el a figyelmünket a lényegről.

Jól felépített tananyag

Nem csapong, nincs tele felesleges, lényegtelen információkkal: egy logikusan strukturált e-learning kurzus koherens, a tárgyát tisztán, célratörően mutatja be. A képzés célja pedig minden esetben az, hogy elérjük azt a tudásszintet a végére, amit már alkalmazni is tudunk a munka világában/éles helyzetben.

Sok az interaktív elem

A képek, diagramok, infógrafikák nemcsak a tananyag szebb megjelenítése miatt fontosak; inkább azért, hogy mélyebben beépüljön a tananyag. Ezeket alkalmazva a figyelmünket is könnyebb lesz hosszú távon fenntartani. Az is lényeges, hogy legyen lehetőségünk a különböző szituációkat gyakorolni is a kurzus által.

A legnagyobb kihívások az e-learning képzés során

Csökken a motiváció

A háttérben bizony gyakran a sikertelenség érzése húzódik meg, a „nem elég gyors” haladás. Vagy éppen az a gondolat, hogy a kihívás, amit vállaltunk a kurzussal, úgy érezzük, már túl nagy falat számunkra.

Nem fogja senki sem a kezünket

Az e-learning felépítése merőben más, mint a jelenléti oktatás, melyet az általános- és középiskolában megszokhattunk. Ha elakadunk, és nem tudunk senkit sem megkérdezni arról, hogyan kellene továbbhaladnunk egy leckével, az is demotiválóan hathat tanulási kedvünkre.

Gyorsan elfelejtjük, amit már egyszer megtanultunk

Ha nem tudjuk (hamar) a gyakorlatba ültetni a tudásanyagot, amit megszerzünk – legyen az bármilyen terület is – az gyakran jár azzal, hogy nem jegyezzük meg elég mélyen. Így viszont előhívni sem fogjuk tudni, amikor szükségünk lenne rá.

Az online tutor biztos hátteret jelent

Ha a fentiek bármelyikét tapasztaljuk, akkor se keseredjünk el! Ezek a gondok csak látszólag megoldhatatlanok. A motivációnkat például egy pontos tanulási tervvel, valamint önmagunk időszakos megjutalmazásával gyerekjáték lesz életben tartani. A tananyag memóriánkban való rögzülését pedig a tanulási stílusunk felmérésével (auditív, vizuális, impulzív stb.) biztosíthatjuk. A segítségkérés hiánya már némileg nehezebben orvosolható probléma, de erre is van egy jó ötletünk: az online tutorálás.

Milyen igényre ad választ a tutorált e-learning képzés?

A tutorált e-learning az elősegített (facilitated) oktatási típus, amelyben a tutor a diákok kérdezési- és vitaigényét szolgálja ki, osztályoz vagy kiértékel dolgozatokat – tehát jelen van, de nem vezet. Így a diákok önállóan dolgozhatnak, de mindig lesz segítségük, ha elakadnának. Sokkal kisebb arra az esély a tutorok által, hogy kihulljon egy kurzusról.

Így „fogja a tanulók kezét” egy online tutor

Egy online tutortól – a platformtól függően –chat-en vagy emailben is segítséget kérhetünk. Sőt, kérésünkre biztosíthatnak nekünk akár élő, online “fogadóórát” is, meghatározott időközönként. A tutor figyeli a fórumok és csoportbeszélgetések témáit is, szükség szerint moderálva azokat, és megválaszolva a feltett tanulói kérdéseket.

Tutorált e-learning képzések a Training360-tól

Széles kurzus választék

Ha szeretnénk távolról, de minden eddiginél hatékonyabban tanulni, a Training360 e-learning képzéseket már LVC (Live Virtual Classroom) formában is igénybe vehetjük. Ez azt jelenti, hogy minden olyan hozzáférést és előnyt megkapunk a képzésen való részvétellel, mintha jelen lennénk a helyszíni oktatáson. Amennyiben pedig technikai problémánk adódik, e-mailes és telefonos támogatást is biztosítanak számunkra.

Jelenleg ilyen formában képzések a Microsoft tanfolyamokhoz, az alábbi témakörökben elérhetőek (a kínálat folyamatos bővítés és frissítés alatt):

  • Word
  • PowerPoint
  • Java SE programozás, alkalmazásfejlesztés
  • Java haladó programozás, Java EE fejlesztés
  • C#, .NET, HTML5, Windows App, Visual Studio
  • Windows 10, Windows Server 2016
  • Exchange Server, Skype for Business
  • Webfejlesztés
  • Általános Python tanfolyamok
  • Android programozás
  • iOS programozás az alapoktól
  • SQL Server 2016 és SQL Server 2016 üzleti intelligencia tanfolyamok

Milyen előnyt nyújtanak a résztvevőknek?

A Training360 tananyagait nem csupán a saját beosztásunk szerint teljesíthetjük és hallgathatjuk végig, de még a képzést követően is díjmentesen hozzáférhetünk. A tutorált tanfolyamok ötvözik a tantermi képzések és az otthoni, videó alapú tanulás rugalmasságát, hatékonyságát. Még mielőtt elkezdődne a képzés, a mentor felveszi a kapcsolatot velünk, megkapjuk előre a könyvet és a videós tananyagot is. Egy rövid beszélgetés után személyre szabott tanulási útvonalat állít össze számunkra, és – a korai kapcsolatfelvételnek köszönhetően – már a tanfolyam kezdete előtt is sok kérdésünkre választ kaphatunk a tutortól.

A mentorok minden esetben a Training360 senior trénerei, akik már rendelkeznek a megfelelő módszertani ismeretekkel, nagy rutinnal és teljeskörű ismerettel az adott tárgyban. Felkészültségüknek köszönhetően mindig úgy érezhetjük, hogy valaki a háttérből segít minket. A felmerülő kérdéseinket a tutor egyénileg, a többeknél is előforduló problémákat pedig akár egy csoportos konzultáció keretében is meg tudja válaszolni. Ez az oktatási forma a Training360 hallgatói körében olyan hatékonynak bizonyult, hogy 90%-uk már nem is szeretne visszamenni jelenléti, tantermi oktatásba.

Vissza a hírekhez