Minél jobban ismered, annál hatékonyabb vagy: Office tanfolyamok

Minél jobban ismered, annál hatékonyabb vagy: Office tanfolyamok

Akármilyen állásra is jelentkeznénk napjainkban, az elvárások között egészen biztosan szerepelni fog a Microsoft Office irodai programok ismerete. A Word, az Excel, az Outlook, az MS Project vagy éppen a SharePoint megkerülhetetlenné vált szinte minden területen. Éppen ezért hatalmas hátránnyal indulunk a HR-esek szemében, ha nincs megfelelő tudásunk ezekkel a programokkal kapcsolatban.

Mindegyik említett szoftverre igaz, hogy az alapfunkciókon túl rengeteg extrát kínálnak. Ezek elsajátításával még nagyobb előnyre tehetünk szert a munkaerőpiacon, a tanuláshoz azonban nem árt segítséget kérni.

A megkerülhetetlen irodai szoftver

Miért a Microsft Office kulcsfontosságú a munkaerőpiacon?

Bár számos irodai szoftvercsomag létezik jelenleg is a piacon, egyértelmű, hogy a versenyt az MS Office nyerte. Több oka is van, hogy miért pont a Microsoft termékei váltak az etalonná. Egyrészt könnyen kezelhetők és alapszinten gyorsan megtanulhatók. Másrészt pedig mind Windows-os, mind Mac-es környezetre elérhetők, és a termékcsomagnak köszönhetően teljes körű megoldást kínálnak.

Milyen programokból áll az Office csomag, és melyik mire való?

  • Access: Adatbázis-kezelő program, amiben igen egyszerűen szűrhetünk és kereshetünk.
  • Excel: Táblázatkezelő szoftver, ami szintén adatok tárolására alkalmas, ugyanakkor kimutatásokat is létrehozhatunk vele.
  • Onenote: Jegyzetkezelő program, aminek nagy előnye, hogy a jegyzeteinket akár másokkal is megoszthatjuk.
  • Outlook: Talán a legelterjedtebb levelezőalkalmazás a világon, amihez naptár is társul.
  • Powerpoint: Bemutató-készítő program, amit jelenleg nemcsak cégek, de pl. iskolák is használnak.
  • Onedrive: Felhő alapú tárhely, ahol típusú fájlt tárolhatunk, és bárhonnan hozzáférhetünk.
  • Word: Szövegszerkesztő program ezernyi hasznos funkcióval.

Ezeket a programokat kell ismernünk

Minden munkakör más és más, ennek megfelelően eltérő Office-tudást igényel. Vannak azonban olyan alapfunkciók, melyek a „kötelező” kategóriába tartoznak. A jó hír az, hogy ezeket gyorsan el lehet sajátítani, és az Office verziótól függetlenül (pl. Office 365, Office 2019) alkalmazhatók.

Kezdjük a leginkább evidens szoftverrel, az MS Word-del. Nos, itt minden munkaadó joggal várja el, hogy létre tudjunk hozni egy dokumentumot és abban formázásokat végezzünk. Ilyen például az, hogy félkövérre tudunk állítani egy szót, felsorolást hozunk létre, megváltoztatjuk a betűtípust, vagy beillesztünk egy képet, táblázatot.

Az Excel kapcsán már nehezebb a helyzet, hiszen ez a program tengernyi lehetőséget kínál. Mindenképpen az alapokhoz tartozik, hogy ismerjük az olyan függvényeket, mint a SZUM, az ÁTLAG, a DARAB vagy éppen a logikai és kereső függvények. Az sem árt, ha a rendelkezésre álló adatokból képesek vagyunk diagramokat alkotni.

Az Outlook felhasználói szintű ismerete szintén elvárás szokott lenni. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk: legyünk képesek e-mailt írni, válaszolni a bejövő levelekre vagy éppen továbbítani azokat. Mindenképp hasznos, ha tisztában vagyunk vele, miként kell használni a Másolatot kap, és a Titkos másolatot kap funkciókat. Az is fontos, hogy az Outlook naptárban létre tudjunk hozni egy eseményt, és ezt meg tudjuk osztani adott esetben másokkal is.

MS Office: hogyan tudunk lépést tartani vele?

Így tanulhatjuk meg az Office használatát

Több lehetőség is előttünk áll, ha szeretnénk jobban elmélyedni az Office-ban. A legkézenfekvőbb módszer az, hogy megnyitjuk a kiszemelt programot, és a YouTube-on keresünk olyan tutorialokat, amikből tanulhatunk. Magyarul is számtalan ingyenes útmutatót találhatunk, angolul pedig egyenesen a bőség zavarával küszködhetünk.

A tutorialok mellett a szakkönyvek is szóba jöhetnek, itt azonban ügyelnünk kell arra, hogy frissített, naprakész verziót használjunk. A legjobb módszernek ezzel együtt a tanfolyam számít. Választhatunk ingyenes online kurzusokat is, de a fizetős tanfolyamokkal alighanem átfogóbb és biztosabb tudást kapunk.

Mennyi idő elsajátítani az alapokat?

Ha magabiztosan kezeljük a számítógépet, gyorsan gépelünk és van némi IT-affinitásunk, akkor egy-egy Office-program elsajátítása nem vesz igénybe sok időt. Az Excel-t például alapszinten egyetlen nap alatt is megtanulhatjuk, és ugyanez a helyzet a Word-del vagy a PowerPoint-tal is. Ez persze csak akkor igaz, ha szakembertől, tantermi körülmények között tanulunk.

Könyvekből vagy netes tutorialokból sokkal hosszabb idő elsajátítani az Office használatát, hiszen nem tudunk kérdezni, illetve gyakorlat közben támogatást kérni. Arról nem is beszélve, hogy egy pár éves könyv egy régebbi szoftververziót taníthat, amit ma már nem használunk.

Melyik Office tanfolyamot válasszuk?

Amennyiben letettünk a voksunkat a tanfolyami oktatás mellett, már csak azt kell eldöntenünk, hogy pontosan milyen tréning illene hozzánk. Első körben a meglévő tudásunkat kell átgondolnunk, és az alapján meghatározni, hogy kezdő, haladó vagy expert tanfolyamra van-e szükségünk. És egyáltalán: minden Office programot szeretnénk megtanulni (komplex tanfolyam), vagy csak egy-egy kiválasztott szoftvert?

Mérlegeljük azt is, hogy milyen ritmusban tudnánk tanulni, illetve azt, hogy a hagyományos vagy az online tanulással járnánk-e jobban. Végül aszerint is hasonlítsuk össze az egyes tanfolyamokat, hogy mekkorák a csoportok, kik az oktatók és milyen referenciákkal bírnak.

Fontos a folyamatos tanulás

Az Office fejlesztése egy percre sem áll le, így biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan újabb és újabb funkciók kerülnek majd be a programokba. Sőt, az sem kizárt, hogy teljesen új szoftverek is a csomag részei lesznek idővel, ahogy arra már volt példa a Teams-szel vagy éppen a OneDrive-val. Nem ülhetünk tehát a babérjainkon, ha egyszer elvégeztünk egy tanfolyamot. Ahhoz, hogy a tudásunk naprakész és a munkaerőpiacon értékkel bíró legyen, újra és újra az iskolapadba kell ülnünk.

Ne feledjük azt sem, hogy minden Office-alkalmazás lehetőségek garmadáját kínálja. Könnyen lehet, hogy a munkahelyünkön vagy a megpályázott állás kapcsán olyan tudást, funkciók gyakorlati alkalmazását várják el tőlünk, amivel nem rendelkezünk. Az Office esetében lényegében mindig lehet újat tanulni.

Érdemes Microsoft minősítéseket szerezni?

Amikor jelentkezünk egy állásra, aligha ültetnek minket egy számítógéphez, hogy bizonyítsuk az Office-tudásunkat. Ennek már az önéletrajzunkból is ki kell tűnnie, hogy a HR-esek biztosak lehessenek a képességeinkben. Erre szolgálnak megoldással a Microsoft által kiadott Microsoft Office Specialist (MOS) minősítések.

A nemzetközileg elismert szabvány bizonyítja, hogy a minősítésnek megfelelő jártassággal és hozzáértéssel rendelkezünk az Office-ban. Az Office 2019 esetében Associate és Expert minősítést szerezhetünk például Word, Excel vagy éppen Access programokból.

MS Office tanfolyamok a Training360-nál

Milyen Office tanfolyamok közül választhatunk?

Ha munkát keresünk, vagy csak szeretnénk elmélyíteni az Office-tudásunkat, akkor – többek között – az alábbi tréningek között válogathatunk a Training360 kínálatában:

  • Hatékony munkavégzés Microsoft Wordben
  • Magabiztos alaptudás Microsoft Excelben
  • Microsoft Excel - Bevezetés az adatelemzésbe
  • Prezentációkészítés a Microsoft PowerPoint segítségével
  • Microsoft Outlook - Hatékony digitális kommunikáció
  • Adatbázisok kezelése Microsoft Accessben
  • Microsoft Office 365 Bevezető tanfolyam
  • Komplex Office 365 tanfolyam
  • Komplex Office 365 Champion tanfolyam
  • Excel Office Script

MS Office vagy MS Office 365?

Az MS Office tanfolyamokat érdemes választanunk, ha inkább egy adott programban szeretnénk komplex tudásra szert tenni. Ezeken a tanfolyamokon egyesével tanulhatjuk meg a Word-öt, az Excel-t, a PowerPoint-ot vagy éppen az Outlook-ot és az Acces-t. Az MS Office 365 tréningek ezzel szemben a teljes Office 365 termékcsaládot átölelik egy képzésen belül.

A jellemzően egy vagy két napos online képzéseken az olyan modern funkciók és szoftverek is előtérbe kerülnek, mint a OneDrive, a SharePoint, a Microsoft Teams, a Yammer vagy a Microsoft Stream. Szintén az Office 365 tréningek között találhatjuk a vállalkozások számára előnyös Power Platformot is. Mi tartozik ebbe a kategóriába?

  • Power BI: üzleti elemzések készítése
  • Power Apps: üzleti alkalmazások létrehozása
  • Power Automate: munkafolyamat-automatizálási eszközkészlet
  • Power Virtual Agents: csevegőrobotok készítése

A Power Platform képzéseket tehát főleg cégvezetőknek, felső- és középvezetőknek érdemes fontolóra venni, de jó választás lehet bárkinek, aki ilyen babérokra tör.

Ezért éri meg a Training360 MS Office tanfolyamait választani

Mindegy, hogy csak most ismerkedünk az Office-szal, vagy már haladó szinten vagyunk, a tréningeken tovább fejlődhetünk. Az Office tanfolyamok online is elérhetők, ha számunkra úgy kényelmes, de annak sincs akadálya, hogy hagyományos, tantermi oktatáson vegyünk részt.

Még inkább a saját igényeinkhez igazított tanfolyamot kaphatunk, ha a mentorált képzések egyikét választjuk. Ezek a képzések hatékonyabbak és rugalmasabbak, ráadásul egyénileg összeállított tanmenet mellett is dönthetünk. A mentorált képzéseken lehetőségünk nyílik személyesen konzultálni az oktatóval, mindig a saját tempónkban haladhatunk és hozzáférhetünk a képzés teljes, magyar nyelvű videós tananyagához is.

Amennyiben Microsoft Office Specialist minősítést is szeretnénk, a Training360 segít felkészülni a vizsgára. Magát a vizsgát pedig a Training360 hivatalos Certiport vizsgaközpontjában (CATC) tehetjük le. Mivel a vizsga nyelve angol, a képzés során arra is hangsúlyt fektetnek, hogy az Office funkcióit és a legfontosabb kifejezéseket angolul is megismerjük. Mindezekre pedig a felkészült, tapasztalt és magasan képzett oktatók jelentik a garanciát!

Vissza a hírekhez